Tvarohové a lekvárové koláče
Jemné, ľahučké kysnuté koláče s tvarohovou a lekvárovou plnkou 😉 Sú výborné.
____________________________
Cesto:
1kg hladká múka, 200g cukor kryštál, 2dl olej, 2dl mlieko, cca.3-3,5dl voda, 1 bielok, Kôra z 1 citróna, 50g droždie čerstvé, 2 balíčky vanilkový cukor, 1kl sol
Plnka:
250g tvaroh jemný kremový, 250g tvaroh obyčajný/ klasický, Hrozienka, cukor podla chuti, 1PL puding vanilkový v práškuAko druhú plnku:
lubovolný lekvár na pečenie
Na potretie:
1 žĺtok a kúsok masla
__________________________________________________________
1. Do jednej misky dáme múku, cukor, van.cukor, sol, citrónovú kôru a vsetko dobre premiešame lyžicou. Pridáme olej, bielok a napučaný kvások, ktorý sme si urobili z 2dl mlieka+droždie+1kl cukor. Tých zvyšných cca.3-3,5 dl vody pridávame počas hnetenia postupne a zakaždým tekutinu dobre vpracujeme do cesta. Vypracujeme jemné, od polomäkkého mäkšie cesto,ktoré sa oddeluje od misky. Pomocou trochy múky ho krátko vymiesime do bochníka, poprášime vrch múkou a dáme na teplejšie miesto na 1 h nakysnút
2. Kým cesto kysne, si pripravíme plnku. Ja tu mám dvojaky lekvár/džem na pečenie, ktorý nevytečie. My máme radi do koláčov marhulový, alebo jahodový :-) Dalej si pripravíme tvarohovú plnku. Ja som použila 1 jemný krémový tvaroh a 1 normálny/klasický tvaroh. Pridáme hrozienka, cukor podla chuti a za 1 pl pudingového prášku - to kvôli šťave, čo môže tvaroh pustit, nech vám koláč nepremočí :-)
3. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, urobíme valec a pokrájame ho na cca. 20-21 rovnakých kúskov. Každé jedno cesto znova premiesime do bochníčka.
4. S cestom ihned pracujeme dalej. Každý bochníček rozťapkáme a do stredu dáme za 1Pl tvarohovej plnky - netreba šetriť :-) Cesto uzavrieme do tvaru buchty a s uzavretou stranou nadol poukladáme koláče na naolejovaný plech dalej od seba. Natrieme žltkom, ktoré sme si rozmiešali s pár kvapkami vody a dáme užaj piect do rúry, ktorú sme si uz dopredu rozohriali na 180 °C na 20 minút. Pre istotu treba sledovat.
5. Koláče hned po vybratí z rúry potrieme kúskom masla a necháme vychladnút..
Koláče podla chuti pocukrujeme a môžme si na nich pochutnať :-) Cesto je
výborné, lahučké a jemné. Fantasticky chutia aj s tvarohovou a aj s
lekvárovou plnkou :-)
Výborné sú aj na druhý deň.
Nech sa vám vydaria!!!
Lekvárové :-)
Mne osobne chuťovo velmi pripomínajú šišky, tie rakúske "krapfen"😉
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára