Kysnuté dvojfarebné sladké rožky

Tieto kysnuté rožky poznám vlastne už od detstva, ked nám ich mama stále vypekala 😊 Boli u nás detí velmi oblúbené.Rožky sa hodia na desiatu,ale skvelo sa hodia aj na raňajky s pohárom mlieka, čaju,alebo aj s meltou 😉
______________________________________________
Cesto:
400g hladká múka, 400g polohrubá múka, 3Pl kopcom cukor kryštál, cca.4dl mlieko, 250g maslo alebo margarin, 25g droždie čerstvé, 2 šťipky soli
Cukrová voda na potretie:
1dl voda, 1dl cukor kryštál
Okrem toho:
2Pl kakao, olej podla potreby
Na potretie rožkov pred pečením:
1 vajce

________________________________________________________________________
1. V jednej miske si najprv lyzicou premiesame obe muky, 3 kopcovite PL cukru a 2 poriadne stipky soli. Pridame zmäknuty, az dopoly uz tekute maslo (rastlinny margarin) a vykysnuty kvasok, ktory sme si zmiesali z 2 dl mlieka + 1 kl cukor + 25 g drozdie. Postupne pridame este cca 2 dl mlieka, to uvidite podla vasej muky, ze ako pije :-) Vypracujeme si polomäkke az mäkke, mastnejsie kypré cesto. Nasledne ho rozdelime na 2 rovnake casti. Jednu časť, tú bielu, poprašime múkou a bez miesenia len upravíme do bochníka. Do druhej časti zapracujeme kakao zmiešané s olejom. Dame tolko oleja, aby sa dalo rozmiešat. Vypláchneme aj pohar s troškou mlieka. A toto cesto tiež bez miesenia už len napravime do bochnika a necháme cestá cca 1 h nakysnuť...
 Kysnuté dvojfarebné rožteky (fotorecept) - obrázok 1

2. Ked nam cesta uz nakysli, vezmeme biele cesto, vyklopime ho na pomucenu dosku a vyvalkame kruh hrubky 3-4 mm. Zoberieme kakaove cesto, polozime do stredu bieleho a roztahujeme ho smerom ku krajom. Pokuste sa najrovnomernejsie ho ponatahovat a poťapkať. Takto ponatahovane cesto sa hned nalepi o to spodne. Keby ste ho vyválkali zvlášť, bolo by od múky a nezlepilo by sa tak dobre...
 Kysnuté dvojfarebné rožteky (fotorecept) - obrázok 2

3. Cesto najprv prejdeme tak slabo zo 2x váľkom, aby sa povrch zarovnal. Podla toho ake velke rohliky chceme mat, pokrajame kruh na 8 alebo na 12 ks. Ja som krajala na 8 ks, kedze som chcela mat velke rohliky. Kazdy trojuholnik som natrela Nutellou a slabo, velmi zlahka skrutila do tvaru rohlika. Rohliky poukladame na naolejovany plech dalej od seba a natrieme ich rozslahanym vajcom. Nenechame ich podkysnut, ale hned ich dame piect do rury, ktoru sme si uz vopred rozohriali na 190 °C na cca 25 minut...
 Kysnuté dvojfarebné rožteky (fotorecept) - obrázok 3

Rohliky sa krasne upecu a nakysnu :-) A hoci som ich krutila totalne slabo, niekde mi niektore predsa popraskali. Takze nabuduce asi este slabsie 😃 No na chuti im to v ziadnom pripade neubralo!
 Kysnuté dvojfarebné rožteky (fotorecept) - obrázok 4

Kym sa nam rohliky piekli, sme si zmiesali 1 dl cukru s 1 dl letnou vodou. Hned po vybrani z rury s nou este horuce rohliky pomocou stetca dobre cele zo 2x ponatierame. Obzvlast natrite oba konce a spodok rohlika. Mozno vas budu palit prsty, ale treba vydrzat :-) od tej vody budu rohliky krasne mäkke 😉 A tu su aj moje mensie rohliky, ktore som robila uz z druhej davky. Tie som neplnila, su vyborne aj samotne😊
Kysnuté dvojfarebné rožteky (fotorecept) - obrázok 5

Rohliky su vyborne. Nadychane a mäkke. Nutellove chutia vyborne, ale aj samotne bez plnky su velmi chutne a vobec nie su suche. Su vynikajuce aj na 2. den 😊 Najchutnejsie su s poharom mlieka, alebo s čajom napriklad na ranajky ,alebo aj na desiatu. Vyborne si na nich pochutite aj s raňajšou kavou😍

       ....ešte striedka 😊
               Prajem dobrú chuť !

Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌

ÚŽASNÉ BUCHTY🥰 V SMOTANE PEČENÉ👍