Kysnuté makové vence

Velmi chutné sladké pečivo obohatené makovou posýpkou.Nie len krásne vyzeraju,ale aj skvelo chutia😉😍
_____________________________________________
Cesto:
500g hladká múka, 500g polohrubá múka, 200g cukor práškový, 1 balíček cukor vanilkový, 150g jogurt, 100g maslo, 1 žĺtok, cca.4,25dl vody, 30g čerstvé droždie, 1,5Pl soli, 3Pl melasa /pekmez
Na potretie:
1 bielok, kúsok masla
Na posypanie obalenie:
1dl mak celý, 2 balíčky vanilkový cukor, 1-2Pl hnedý cukor

_________________________________________________________________
1. Do misky dame obe múky, práškový cukor, vanilkový cukor, sol a celé premiešame lyžicou. Potom pridáme spustené maslo, jogurt,3 PL melasy (nemusí byť),1 žltok a droždie rozmiešané vo vode (v 3 dl vlažnej vody rozmiešame droždie s 1 KL cukru). Zvyšnú vlažnú vodu cca 1,25 dl dolievame postupne, ako vypracúvame cesto. Cesto má byť mäkké, čiže od polomäkkého mäkšie :-) Poprášime ho múkou a trochu premiesime do tvaru bochníka. Vrch poprášime múkou a necháme na teplejšom mieste kysnúť 2-2,5 hodiny. Cesto potrebuje viacej času ,lebo je v tom len 30 g droždia...
 Makové vence (fotorecept) - obrázok 1

2. Vykysnuté cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku. Najprv ho rozťapkáme a následne rozválkame do tvaru obdĺžnika hrubky 8mm. Krájatkom na pizzu ho pokrájame na 16 pásikov hrúbky 1,5-2cm. Vlastne aby boli približne rovnakej hrubky a do páru.
 Makové vence (fotorecept) - obrázok 2

3. Pracujeme s dvomi pásikmi, ktoré po jednom najprv prekrútime, potom ich konce spojíme/stlačíme a následne ich prepletieme. Prepletené cestá spojíme tak, aby sme získali veniec 😊
 Makové vence (fotorecept) - obrázok 3

4. Vence pokladieme na plech s pečiacim papierom a natrieme ich bielkom. Každý veniec potom natretou, bielkovou stranou otočíme do maku zmiešaného s vanilkovým a hnedým hrubozrnným cukrom. Ide to velmi lahko :-) Veniec obrátime a potom znova položíme na plech a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 30 minut. Treba si to sledovať, čas je len informatívny.
 Makové vence (fotorecept) - obrázok 4

Vence sa krásne upiekli😉
 Makové vence (fotorecept) - obrázok 5

Ešte horúce, hned ako som ich vybrala z rúry, som ich na vrchu potrela maslom tam, kde nebol mak. Z tejto dávky vyjde 8 väčších vencov.

Makové vence (fotorecept) - obrázok 6

Vence sú výborné. Nie sú príliš sladké, ale sú velmi chutné. Môžu sa jesť takto samotné s mliekom, čajom alebo ku káve. Ale aj natreté s maslom, džemom alebo medom 😊 Ja osobne ich mám rada len takto samotné.
                         Prajem dobrú chuť !

Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

Lečo na zimu

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌