Nekysnuté tvarohové a orechové rožteky
Niekedy na to chýba čas a
niekedy zasa nálada, aby sme sa
dali na prípravu kysnutého cesta 😏 Tu je taká malá, rýchlejšia
alternatíva na veľmi chutné
rožky, ktoré ocení nielen
rodinka, ale aj návšteva 😊
____________________________________________
Cesto:
800g hladká múka. 100g cukor práškový, 400g jogurt grécky, 250g maslo, 0,5dl mlieka, 1x15g balíček prášok do pečiva, 0,5kl soli
Plnka tvarohová:
500g tvaroh krémový, 2Pl vanilkový puding v prášku, 2 balíčky vanilkový cukor, práškový cukor a hrozienka podla chuti
Plnka orechová:
300g orechy mleté, 2dl cukor kryštál, kôra z 1 citróna, 1kl kopcom mletý fenikel, 2 balíčky vanilkový cukor, cca.50g maslo 82%né, cca.1,25dl mlieko vlažné
Na potretie:
1 vajce
_______________________________________________________________________
1. Pripravíme si všetko potrebné na cesto. Je to veľmi jednoduché a rýchle cesto, ale pritom veľmi dobré aj čo sa týka konzistencie, aj jeho chuti
2. V jednej miske si premiešame najprv múku, kypriaci prášok, práškový cukor a soľ. Potom pridáme jogurt a už dopoly tekuté maslo. Celé dobre spracujeme a podľa potreby pridáme aj cca 1/2 dl mlieka. Cesto má byť polomäkké, také ľahké a vláčne. Hotové necháme 20 minút postáť.
3. Zatiaľ si pripravíme plnku. Množstvo, ktoré udávam v jednotlivých plnkách je myslené každé zvlášť na 1 dávku cesta/naplnenie všetkých rožkov. Čiže sa môžte rozhodnúť, ktorú plnku chcete, či orechovú alebo tvarohovú :-) Na tvarohovú plnku si v jednej miske zmiešame tvaroh, cukor podla chuti, vanilkový cukor, 2 PL puding a ak chcete, tak aj hrozienka. Na orechovú plnku si dáme do misky mleté orechy, cukor + van. cukor, štipku soli, fenikel, citrónovú kôru a premiešame lyžicou. Potom dáme rozpustené maslo a cca 1 dl mlieka. Dobre premiešame. Plnka nesmie byť pririedka, ale ani prisuchá, má byť ako pasta, nech sa dá akoby trocha rozotierať
4. Odpočinuté cesto si rozdelíme na 2 časti a každú z nich si len upravíme do tvaru bochníka. Bochníky pomocou minima múky vyvaľkáme na hrúbku 5-6 mm, pokrájame na 12 častí a do každého cesta ešte urobíme malý rez podla fotky. Cesto je výborné, veľmi dobre sa s ním pracuje
5. Na každý trojuholník dáme "bohato" plnku, nebojte sa nevytečie, kľudne dajte aj 1 PL 😊 Každá jedna plnka je vypočítaná na 1 dávku cesta, takže ju tak rozdeľte. Následne cesto zľahka skrútime tak, že najprv tú zakrojenú časť cesta nad plnkou preložíme smerom donútra cez seba a špice pri plnke prstom trocha stlačíme/istíme a potom už len zľahka stočíme. Rožky pokladieme na plech s papierom, natrieme rozšľahaným vajcom a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 25 minút. Treba si to sledovať.
Prajem dobrú chuť !
____________________________________________
Cesto:
800g hladká múka. 100g cukor práškový, 400g jogurt grécky, 250g maslo, 0,5dl mlieka, 1x15g balíček prášok do pečiva, 0,5kl soli
Plnka tvarohová:
500g tvaroh krémový, 2Pl vanilkový puding v prášku, 2 balíčky vanilkový cukor, práškový cukor a hrozienka podla chuti
Plnka orechová:
300g orechy mleté, 2dl cukor kryštál, kôra z 1 citróna, 1kl kopcom mletý fenikel, 2 balíčky vanilkový cukor, cca.50g maslo 82%né, cca.1,25dl mlieko vlažné
Na potretie:
1 vajce
_______________________________________________________________________
1. Pripravíme si všetko potrebné na cesto. Je to veľmi jednoduché a rýchle cesto, ale pritom veľmi dobré aj čo sa týka konzistencie, aj jeho chuti
2. V jednej miske si premiešame najprv múku, kypriaci prášok, práškový cukor a soľ. Potom pridáme jogurt a už dopoly tekuté maslo. Celé dobre spracujeme a podľa potreby pridáme aj cca 1/2 dl mlieka. Cesto má byť polomäkké, také ľahké a vláčne. Hotové necháme 20 minút postáť.
3. Zatiaľ si pripravíme plnku. Množstvo, ktoré udávam v jednotlivých plnkách je myslené každé zvlášť na 1 dávku cesta/naplnenie všetkých rožkov. Čiže sa môžte rozhodnúť, ktorú plnku chcete, či orechovú alebo tvarohovú :-) Na tvarohovú plnku si v jednej miske zmiešame tvaroh, cukor podla chuti, vanilkový cukor, 2 PL puding a ak chcete, tak aj hrozienka. Na orechovú plnku si dáme do misky mleté orechy, cukor + van. cukor, štipku soli, fenikel, citrónovú kôru a premiešame lyžicou. Potom dáme rozpustené maslo a cca 1 dl mlieka. Dobre premiešame. Plnka nesmie byť pririedka, ale ani prisuchá, má byť ako pasta, nech sa dá akoby trocha rozotierať
4. Odpočinuté cesto si rozdelíme na 2 časti a každú z nich si len upravíme do tvaru bochníka. Bochníky pomocou minima múky vyvaľkáme na hrúbku 5-6 mm, pokrájame na 12 častí a do každého cesta ešte urobíme malý rez podla fotky. Cesto je výborné, veľmi dobre sa s ním pracuje
5. Na každý trojuholník dáme "bohato" plnku, nebojte sa nevytečie, kľudne dajte aj 1 PL 😊 Každá jedna plnka je vypočítaná na 1 dávku cesta, takže ju tak rozdeľte. Následne cesto zľahka skrútime tak, že najprv tú zakrojenú časť cesta nad plnkou preložíme smerom donútra cez seba a špice pri plnke prstom trocha stlačíme/istíme a potom už len zľahka stočíme. Rožky pokladieme na plech s papierom, natrieme rozšľahaným vajcom a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 25 minút. Treba si to sledovať.
Rohlíčky sú fantastické, cesto výborné a plnka vláčna 😉 Ešte za tepla ich môžme posypať práškovým cukrom.
A tu je orechová verzia 😊 Táto orechová plnka je zatial najlepšia čo
som jedla, ten fenikel tam dá naozaj výbornú chuť v kombinácii s
citrónovou kôrou. A zostane aj na druhý deň taká vláčna ako za čerstva 😉 Odporúčam vyskúšať.
Rožky sú lahučké, jemné, vláčne a cesto je od toho jogurtu veľmi chutné,
ten jogurt v ňom normálne cítiť 😊 No a v kombinácii s tvarohovou
plnkou sú jednoducho fantastické!
Tieto rožky sú jednoduché na prípravu, sú rýchlo hotové a pritom veľmi
chutné. Sú vhodné nielen pre rodinku keď sa niečo sladké zažiada, ale aj
pre návštevu 😉
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára