Briošky
Každý máme ten už "svoj" recept na Briošky.Toto je ten "môj" na voňavé briošky, upravené presne podla
našej chuti 😊 a to tak,ako si ich pamätám z detstva.
_____________________________________
Cesto:
500g hladká múka, 4Pl cukor kryštálový, 1ks cukor vanilkový, 0,5dl olej, 2Pl med, 2Pl šťava citrónová, 1,5dl letná voda, 0,5dl letné mlieko, 1 žĺtok, 25g čerstvé droždie, 1,5kl soli
Na potretie:
1 bielok
Na posyp:
mak
____________________________________________________________________________
1. Vyskúšala som uz niekolko receptov na briošky, ale ani jeden nebol celkom podla mojej chuti. Nakoniec po niekolkych pokusoch a upravach, som si recept upravila tak, ako si ho ja pamätam z detstva :-) Odvtedy robim len tieto. Pripravime si potrebne suroviny...
2. Do jednej misky dame muku, krystalovy cukor, vanilkovy cukor, sol a pomiesame cele lyzicou. Potom pridame vajecny žltok, olej, med, napučany kvasok (0,5 dl mlieko + 25 g drozdie + 1 kl cukor) a cca 1,5 dl vlaznej vody do ktorej sme dali 2pl čerstvej citronovej stavy. Vypracujeme polomäkke, az mäkke, dost lepkave cesto. Nasledne si do dlane dame trocha oleja, poťapkame cely vrch cesta a potom s olejovou rukou cesto niekolkokrat dookola ponadhadzujeme/vybijeme :-) Ak cesto rychlo vpije olej, nalejte si este troska do dlane. Od tohto "vybitia" bude cesto vzdušné a lahke :-) Cesto nakoniec zakryjeme a nechame na teplom mieste cca 1 h nakysnut.
3. Nakysnute cesto vyklopime na pomúčenu dosku a pokrajame ho na 8 rovnakych casti. Kazdy kusok cesta este raz vymiesime do bochníčka.
4. S bochníčkami pracujeme hned dalej. Kazdy bochnik vyšúlame na dlzku cca 12 cm a zložíme do tvaru klasickej briošky :-) Briošky kladieme na plech s papierom trocha dalej od seba. Takto naukladane nechame 25-30 minut na teplejsom mieste podkysnut.
5. Ked briosky podkysli, ich natrieme vaječným bielkom a posypeme makom. Nakoniec ich dame do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na cca 20 minut. Treba si ich sledovat, lebo kazda rura pecie trocha inak.
Briošky su vyborne čerstve, ale nam lepsie chutia až o par hodin, lebo dobre vychladnute cesto dostane trocha inu konzistenciu a aj chut. Na druhy den su tiez vyborne. Samotne chutia velmi dobre, ale su fantasticke aj s maslom a džemom. Vyborne sa hodia na ranajky s poharom mlieka, kakaa, alebo na desiatu detom do školy😉😊
Prajem dobrú chuť !
_____________________________________
Cesto:
500g hladká múka, 4Pl cukor kryštálový, 1ks cukor vanilkový, 0,5dl olej, 2Pl med, 2Pl šťava citrónová, 1,5dl letná voda, 0,5dl letné mlieko, 1 žĺtok, 25g čerstvé droždie, 1,5kl soli
Na potretie:
1 bielok
Na posyp:
mak
____________________________________________________________________________
1. Vyskúšala som uz niekolko receptov na briošky, ale ani jeden nebol celkom podla mojej chuti. Nakoniec po niekolkych pokusoch a upravach, som si recept upravila tak, ako si ho ja pamätam z detstva :-) Odvtedy robim len tieto. Pripravime si potrebne suroviny...
2. Do jednej misky dame muku, krystalovy cukor, vanilkovy cukor, sol a pomiesame cele lyzicou. Potom pridame vajecny žltok, olej, med, napučany kvasok (0,5 dl mlieko + 25 g drozdie + 1 kl cukor) a cca 1,5 dl vlaznej vody do ktorej sme dali 2pl čerstvej citronovej stavy. Vypracujeme polomäkke, az mäkke, dost lepkave cesto. Nasledne si do dlane dame trocha oleja, poťapkame cely vrch cesta a potom s olejovou rukou cesto niekolkokrat dookola ponadhadzujeme/vybijeme :-) Ak cesto rychlo vpije olej, nalejte si este troska do dlane. Od tohto "vybitia" bude cesto vzdušné a lahke :-) Cesto nakoniec zakryjeme a nechame na teplom mieste cca 1 h nakysnut.
3. Nakysnute cesto vyklopime na pomúčenu dosku a pokrajame ho na 8 rovnakych casti. Kazdy kusok cesta este raz vymiesime do bochníčka.
4. S bochníčkami pracujeme hned dalej. Kazdy bochnik vyšúlame na dlzku cca 12 cm a zložíme do tvaru klasickej briošky :-) Briošky kladieme na plech s papierom trocha dalej od seba. Takto naukladane nechame 25-30 minut na teplejsom mieste podkysnut.
5. Ked briosky podkysli, ich natrieme vaječným bielkom a posypeme makom. Nakoniec ich dame do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na cca 20 minut. Treba si ich sledovat, lebo kazda rura pecie trocha inak.
Briosky sa krasne upiekli :-) Ako kontrolu, ci sa podarili a cesto je
ako ma byt, chytim jednu briosku a ked je lahučka, tak ste pracovali s
cestom spravne 😊
Briošky su vyborne čerstve, ale nam lepsie chutia až o par hodin, lebo dobre vychladnute cesto dostane trocha inu konzistenciu a aj chut. Na druhy den su tiez vyborne. Samotne chutia velmi dobre, ale su fantasticke aj s maslom a džemom. Vyborne sa hodia na ranajky s poharom mlieka, kakaa, alebo na desiatu detom do školy😉😊
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára