Hovädzie na šťave bez papriky
Je to veľmi chutné a jednoduché jedlo, ktoré je u nás
veľmi obľúbené. Určite ho poznajú viacerí z vás 😊 aj ked možno s menšími obmenami.
___________________________________________
Suroviny:
2kg nožina hovädzia, cca.2,5L vody na podliatie, 2 cibule, 3ks bobkový list, 8-9ks korenie čierne celé, Korenie čierne mleté podla chuti, Rasca mletá podla chuti, Sol podla potreby
Zápražka:
4Pl hladká múka, olej podla potreby
___________________________________________________________________________
1. Potrebujeme 1,5-2 kg hovädzej nožiny. Tá je na takéto jedlá najlepšia a najchutnejšia. Mäso pokrájame na kúsky/kocky. Ďalej si ošúpeme a na drobno pokrájame 2 veľké cibule, môžte aj 3, keďže cibuľa dáva tomuto jedlu výbornú chuť.
2. V jednom hrnci si na oleji zosklovatíme trocha osolenú cibuľu. Potom pridáme mäso, osolíme ho a zakryté pokrievkou ho za občasného miešania na strednom ohni necháme, aby si pustilo vlastnú šťavu -to je takých 20 minút. Keď si už mäso pustilo dosť vlastnej šťavy, zalejeme ho 2-2,5 l vody. Ono časť tej vody počas varenia aj vyvrie, nebojte sa :-) A my to máme radi takto šťavnatejšie, takže si vodu môžte dať aj podľa seba. Následne pridáme 3 veľké bobkové listy, rascu a celé korenie. Takto varíme až kým mäso nezmäkne .Ja som varila v kuchte podľa zvyku 35 minút.
3. Keď máme mäso mäkké, si pripravíme klasicky, ale bez papriky, bielu zápražku. Ja som dala 4 PL múky, ale to si môžte prispôsobiť :-) Zápražku vylejeme do mäsa, pridáme mleté korenie a ešte podľa potreby na dochutenie rascu a soľ. Takto so zápražkou dovaríme ešte 15-20 minút a jedlo je hotové.
Medzitým ako sa mi mäso varilo, som ako prílohu pripravila rezancovú ryžu -tú máme k tomu najradšej :-) Rezančeky/niťovky opečiem na oleji do hneda, pridám ryžu, podlejem vodou, dám kúsok masla, soľ a klasicky uvarím. Pravdaže je k tomu výborná aj čistá ryža, alebo ryža s hráškom, či tarhoňa, alebo aj nejaká cestovina 😊
Prajem dobrú chuť !
___________________________________________
Suroviny:
2kg nožina hovädzia, cca.2,5L vody na podliatie, 2 cibule, 3ks bobkový list, 8-9ks korenie čierne celé, Korenie čierne mleté podla chuti, Rasca mletá podla chuti, Sol podla potreby
Zápražka:
4Pl hladká múka, olej podla potreby
___________________________________________________________________________
1. Potrebujeme 1,5-2 kg hovädzej nožiny. Tá je na takéto jedlá najlepšia a najchutnejšia. Mäso pokrájame na kúsky/kocky. Ďalej si ošúpeme a na drobno pokrájame 2 veľké cibule, môžte aj 3, keďže cibuľa dáva tomuto jedlu výbornú chuť.
2. V jednom hrnci si na oleji zosklovatíme trocha osolenú cibuľu. Potom pridáme mäso, osolíme ho a zakryté pokrievkou ho za občasného miešania na strednom ohni necháme, aby si pustilo vlastnú šťavu -to je takých 20 minút. Keď si už mäso pustilo dosť vlastnej šťavy, zalejeme ho 2-2,5 l vody. Ono časť tej vody počas varenia aj vyvrie, nebojte sa :-) A my to máme radi takto šťavnatejšie, takže si vodu môžte dať aj podľa seba. Následne pridáme 3 veľké bobkové listy, rascu a celé korenie. Takto varíme až kým mäso nezmäkne .Ja som varila v kuchte podľa zvyku 35 minút.
3. Keď máme mäso mäkké, si pripravíme klasicky, ale bez papriky, bielu zápražku. Ja som dala 4 PL múky, ale to si môžte prispôsobiť :-) Zápražku vylejeme do mäsa, pridáme mleté korenie a ešte podľa potreby na dochutenie rascu a soľ. Takto so zápražkou dovaríme ešte 15-20 minút a jedlo je hotové.
Medzitým ako sa mi mäso varilo, som ako prílohu pripravila rezancovú ryžu -tú máme k tomu najradšej :-) Rezančeky/niťovky opečiem na oleji do hneda, pridám ryžu, podlejem vodou, dám kúsok masla, soľ a klasicky uvarím. Pravdaže je k tomu výborná aj čistá ryža, alebo ryža s hráškom, či tarhoňa, alebo aj nejaká cestovina 😊
U nás doma tomuto jedlu vravíme "diétne mäso na šťave" 😊 Je to veľmi
chutné a jednoduché na prípravu. K tomu už len niečo kyslého, alebo kompot.Ja mám najradšej - olejovú papriku 😉
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára