Sulu köfte v paradajkovej omáčke

Sulu köfte znamená v preklade vlastne "mokré /vláčne köfte" 😊 V tomto prípade ide o lahodné mäsové gulky varené v skvelej paradajkovej omáčke. Jedlo chutí fantasticky!
__________________________________________________
 Na Köfte:
700g mleté mäso hovädzie, 1dl bulgur stredne mletý, 1 bielok, 1kl Isot, 1kl Sumak, 1kl oregano, Podla chuti mleté čierne korenie a sol
Na omáčku:
50g maslo 82%né , 1 velká cibula, 2Pl salça (paradajkové pyré alebo hustý pretlak), 4-5dl voda na podliatie
Okrem toho:
jogurt cesnakový a mäta sušená

______________________________________________________________________________
1.  Použijeme stredne zomlety bulgur. Budeme potrebovat 1 dl bulguru, ktory zalejeme horucou vodou, zakryjeme tanierom a necháme napučat..
 Sulu köfte v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1 

2. Teraz urobíme mäsové gulky.. Mleté mäso cca 600 - 700 g dame do jednej misky, pridame napučany bulgur, bielok vajca, mleté č. korenie, 1 kopcovitejšiu kl Sumaku, 1 kl oregano, 1 kl Isot a sol podla potreby. Celé dobre premiešame a formujeme gulky velkosti orechu . Ak treba, si ruky môžte namáčat do vody. Gulky dávame na nejaky plech, ktory sme posypali trochou hladkej múky. Trocha ich v nej pokotúlame 😊
 Sulu köfte v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2

3. Guľky otrasieme od múky a rýchlo, sprudka ich opečieme z oboch strán na troche oleja. Gulky napokon povyberáme na tanier..
Sulu köfte v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3

4. Do panvice v ktorej sa gulky opiekli, pridáme 50 g masla a nadrobno nakrajanú cibulu. Ak ste gulky opekali v panvici s vyššími okrajmi, tak nemusíte menit, ale ja som si výpek preliala do druhej panvici. Cibulu trocha osolíme a necháme zosklovatiť. Potom pridáme 2 pl Salça/Paradajkové pyré a za občasného miešania opečieme. Potom pridame 4 - 5 dl vody, premiešame, osolíme a pokladieme do tej šťavy gulky. Nech sú gulky aspon do 3/4 ponorené v štave. Zakryjeme pokrievkou a nechame varit na strednom ohni od bodu varu 15 minut .Nemiešame, en občas pomykáme panvicu. O 15 minút gulky pootáčame a varíme dalších 15 minút..
 Sulu köfte v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4

5. Pred koncom šťavu ochutnáme a ak treba,tak dochutíme oreganom, sumakom.. vlastne tými koreninami, čo sme použili. Gulky mäsa/köfte je šťavnaté a vdaka bulguru je köfte jemnejšie, nieje také tuhé 😊 Paradajková omáčka počas varu tiež zhustla..
 Sulu köfte v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5

Podávame poliate väčším množstvom cesnakového jogurtu. Vrch posypeme sušenou mätou. Najlepšie sa k tomu hodí chlieb alebo pečivo 😊 ale vyborné to je aj s ryžou.

Verím,že vám bude chutiť 😉
                       Prajem dobrú chuť !

Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌

ÚŽASNÉ BUCHTY🥰 V SMOTANE PEČENÉ👍