Börek tvarohový


Z vonka jemne chrumkavý, fantasticky chutný tvarohový börek z tenučkého cesta 😍 Pripravuje sa velmi často na výdatnejšie alebo víkendové raňajky,ale pravdaže aj na obed alebo večeru.
________________________________________________
Cesto:
500g hladká múka, cca.3-3,5dl letná voda, 1kl sol
Plnka:
cca.300g tvaroh hrudkovitý, 200g jogurt grécky
Na potieranie:
125g maslo 82%né, 1-2Pl jogurt biely, 5-6Pl olej rastlinný
Na posyp:
Sezam a černuška (čierna rasca)

________________________________________________________________________

1.   V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku a soľ. Následne pridávame vodu stále podľa potreby a vypracujeme polotuhé, trocha lepkavé cesto, ktoré sa začína oddeľovať od misky. Ja občas potrebujem 3,25 a občas zasa 3,5 dl vody, to záleží od múky. Cesto ešte poriadne v miske pomocou trochy múky premiesime do bochníka. Potom si na papier položený na čistej plachte v strede stola, kvapneme troška oleja a bochník naň položíme. Celý bochník poriadne natrieme zo všade olejom a zakryjeme miskou na 15-20 minút.



2.  Zatiaľ si pripravíme všetko, čo budeme potrebovať... Hrudkovitý tvaroh, ja používam do tohto böreku podľa možnosti tvaroh z gréckeho jogurtu :-) je veľmi chutný. Ďalej potrebujeme polovicu veľkého kelímka gréckeho jogurtu, ja tu mám 400-gramový kelímok. Ďalej maslo, ktoré si ohrejeme.

 Börek tvarohový (fotorecept) - obrázok 2

3.  Po uplynutí času s cestom ihneď pracujeme. Najprv ho rukami rozťapkáme/roztláčame do tvaru kruhu na veľkost papiera. Ak chcete, kľudne troška popolievajte ešte povrch olejom. Potom obe ruky vopcháte pod cesto a jemne od stredu smerom k sebe rozťahujete cesto na tenučko :-) Je naozaj ako žuvačka, ide to ľahko a fakt rýchlo. Za 5 minút máte cesto vytiahnuté ;-P Cesto pri ťahaní občas trocha "nadhoďte/myknite", aby malo zo spodu vzduch a ľahšie sa ťahalo :-) Celé cesto veľmi krásne bez problémov vytiahneme na veľkost stola 70x110 cm :-) Kraje cesta sú troška ešte hrubé, ale to nevadí, aj takto trčí cesto už dole po okrajoch stola 

4.  Celé cesto hore dole popolievame maslom. Potom dve dlhšie protiľahlé strany preložíme smerom do stredu tak, aby sa v strede prekrývali len 4-5 cm. Popolievame znova maslom, ale len tam, kde ide tvaroh. Dáme tvaroh, naň lyžicou jogurt a podľa chuti ešte osolíme. Následne plnku zakryjeme najprv jednou stranou, ktorú polejeme maslom a až potom prikryjeme aj druhou stranou. Toto skladanie böreku treba vlastne vždy prispôsobiť veľkosti vášho plechu. Ja som tiež išla podľa svojho najväčšieho plechu, v ktorom robím aj Gömbe, vnútorný rozmer 35x37 cm.

 Börek tvarohový (fotorecept) - obrázok 4

5.  Börek spolu s papierom preložíme na plech. Do zvyšného masla čo nám zostalo (cca 5-6 PL) zamiešame 1 PL jogurtu a tým potrieme celý börek. Posypeme ho sezamom a černuškou a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 30 minút. Treba si to sledovať.

 Börek tvarohový (fotorecept) - obrázok 5

Börek má byť krásne z vrchu aj z dola upečený a chrumkavý :-) Natierať ho ničím netreba!! Občas sa stáva, že na konci pečenia je spodok o dosť svetlejší než vrch böreku,vtedy ja zvyknem šupnúť na 2-3 minútky plech celkom na dno rúry. Budete mať super chrumkavý aj spodok böreku 😋


Tento börek je jeden z najchutnejších börekov čo som kedy jedla! Je zvonka chrumkavý a z vnútra vláčny. A nádherne sa každé cesto oddeľuje 😉😊


U nás sa väčšinou každý börek pred podávaním potrhá na väčšie kusy, lebo potrhaný lepšie chutí a aj inak vyzerá než úhľadne pokrájaný :-)) Podáva sa samotný, alebo s polievkou či pohárom Ayranu. Najsamlepší je hneď za čerstva teplý!!



                    Prajem dobrú chuť !

Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌

ÚŽASNÉ BUCHTY🥰 V SMOTANE PEČENÉ👍