Jablkovo-pudingové koláče

Jablká ochutené škoricou a vanilkový puding 😊 Jedna fantastická kombinácia , ktorá sa skrýva v jemnom kysnutom ceste 😍
______________________________________
Cesto:
1kg hladká múka, 100g polohrubá múka, 250g cukor kryštálový, 2dl olej, 2dl jogurt biely, 2 bielky, cca.4dl mlieko vlažné, 4pl citrónová šťava, 50g čerstvé droždie, 1Pl sol
Plnka:
1 ks vanilkový puding v prášku, 0,5L mlieko, cukor podla chuti
Jablková plnka:
3 jablká, 2Pl pudingový prášok vanilkový, Podla chuti cukor,škoricu a citrónovú šťavu
Na potretie:
2 žĺtky

___________________________________________________________________________
1. Najprv si uvaríme 1 vanilkový puding podľa zvyku alebo návodu a necháme ho celkom vychladnúť a stuhnúť..
 Jablkovo-pudingové koláče (fotorecept) - obrázok 1

2. V jednej miske si najprv lyžicou premiešame obe múky, soľ a cukor. Potom pridáme jogurt, olej, bielky, citrónovú šťavu a napučaný kvások. Ten sme si spravili z 2 dl mlieka + 50 g droždie + 1 kl cukor. Zvyšných cca 2 dl mlieka pridávame postupne. Vypracujeme jemné, hladké, od polomäkkého mäkkšie cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Cesto musí byt mäkkšie než "polomäkké", lebo je v tom polohrubá múka. Čiže, ak vám dokopy tie 4 dl mlieka nestačia, tak ešte pridajte, aby ste dostali požadovanú konzistenciu cesta :-) Vždy záleží aj od múky, že ako pije. Po vypracovaní cesto trochu pomúčime a len zopárkrát premiesime do tvaru bochníka. Poprášime vrch múkou a necháme na teplejšom mieste nakysnúť cca 1 h.
 Jablkovo-pudingové koláče (fotorecept) - obrázok 2

3. Tesne predtym, ako nám už cesto vykyslo, si pripravíme jablkovú plnku. 3 väčšie jablká očistíme, z toho 2 jablká postrúhame na väčších slzách a to tretie pokrájame na malé kocky. Pridáme cukor podľ́a chuti, pár kvapiek citrónovej šťavy, škoricu - ja som dala 1 PL :-) a za 2 PL vanilkového pudingového prášku. To aby vám zadržal tú šťavu z jabĺk, ale keď chcete, tak môžte dať podľa zvyku aj strúhanku.
 Jablkovo-pudingové koláče (fotorecept) - obrázok 3

4. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozťapkáme ho najprv rukami a následne ho vyvaľkáme do tvaru obdlžnika hrúbky 5 mm. Nakoniec ho pokrájame na väčšie kocky alebo skôr už na obdĺžniky :-) ako sa vám podarí. Príliž malé a úzke nerobte, aby sa dali dobre plniť a aj zatvoriť. Mne vyslo 18 ks..
 Jablkovo-pudingové koláče (fotorecept) - obrázok 4

5. Každy kúsok trošku rozťapkáme a do jednej strany cesta urobíme zárezy. Na druhú stranu dáme plnku. Raz pozdlž jablkovú a vedľa nej pozdĺž puding. Prikryjeme pozakrajovanou stranou a okraje dobre popritláčame. Plnku vôbec neľutujte, treba si ju od oka rozdeliť, nemala by vám ostať nazvyš.
 Jablkovo-pudingové koláče (fotorecept) - obrázok 5

6. Koláče poukladáme na plech s papierom a natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s troškou vody. Nenecháme podkysnút, ale ihned dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 25 minút. Pravdaže si to treba sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.
 Jablkovo-pudingové koláče (fotorecept) - obrázok 6

Koláče sa krásne upiekli 😉 Sú mäkkučké a voňajú fantasticky!
 Jablkovo-pudingové koláče (fotorecept) - obrázok 7

Sú chuťovo vynikajúce, cesto je mäkkučké a ľahké. Plnka fantasticky chutná,kombinácia vanilkového pudingu a šťavnatých jabĺk je naozaj božská 😍 A čo je tiež dôležité,že vydržia takéto vydržia aj niekoľko dní😉

 Som si istá,že vám budú chutiť!
                      Prajem dobrú chuť !

Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌

ÚŽASNÉ BUCHTY🥰 V SMOTANE PEČENÉ👍