Šťavnatý slivkový koláč
Fajnové kysnuté cesto a čerstvé šťavnaté
slivky. U nás sú "toto" tie najlepšie a
najobľúbenejšie letné koláče 😉😍
Tie čo sú bohaté na čerstvé sladučké ovocie! Ja som síce v tomto recepte použila špaldovú múku,ale nie je ani najmenší problém nahradiť ju klasickou pšeničnou.Ovocie sa môže podla chuti a sezóny prispôsobiť a budete mať zakaždým akoby iný koláč 😊
___________________________________________________
Cesto:
800g hladká múka špaldová biela, 100g maslo (alebo margarín na pečenie), 1dl cukor kryštálový, 1 vajce celé, 1 vaječný žĺtok, cca.4dl mlieka, 30g droždie čerstvé, 0,5kl soli
Okrem toho:
cca.2kg čerstvé slivky, Cukor a Mletá škorica podla chuti,Strúhanka podla potreby
___________________________________________________________________________
1. V jednej miske najprv lyžicou zmiešame múku, cukor a soľ. Potom pridáme 1 celé vajce a aj 1 žltok. Do polovice spustené maslo a napučaný kvások, ktorý sme zmiešali z 3 dl mlieka +3 0 g droždie +1 KL cukor. Zvyšných cca 1 dl mlieka pridávame postupne ako cesto pije. Vypracujeme jemné, od polomäkkého mäkkšie cesto, ktoré nakonci ešte pomocou trochy múky krátko vymiesime do bochníka. Poprášime vrch múkou a necháme cca 1 h kysnúť. Ale v takejto horúčave to nakysne aj rýchlejšie :-) Na fotke som este pre info odfotila špaldovú múku, ktorú používam ja. Ale bez akýchkoľvek problémov môžte špaldovú múku zameniť za pšeničnú. Postup je ten istý a cesto je fantastické v oboch prípadoch
2. Kým nám cesto kysne, si pripravíme ovocie. Slivky umyjeme, vykôstkujeme a pokrájame na 3 časti. Keďže z cesta budu 2 plechy, tak som si pripravila na druhý plech/koláč aj trocha černíc
3. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a prekrojíme ho na 2 časti. Cesto vyvaľkáme na veľkosť plechu a prenesieme ho opatrne valčekom na olejom vytretý a trocha pomúčený plech. Môj plech má rozmer 38x29 cm.
4. Asi 1cm od kraja posypeme cesto strúhankou, to aby nevytiekla štava z ovocia počas pečenia. A trocha strúhanky porozsýpame aj na celé cesto, kde bude ovocie. Potom dáme bohato slivky, ktoré netreba pekne ukladať :-) Posypeme celé cukrom podľa chuti, poriadne mletou škoricou a nakoniec akoby len poprášime slivky troškou strúhanky. Plech dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na 25 minút.
Prajem dobrú chuť !
___________________________________________________
Cesto:
800g hladká múka špaldová biela, 100g maslo (alebo margarín na pečenie), 1dl cukor kryštálový, 1 vajce celé, 1 vaječný žĺtok, cca.4dl mlieka, 30g droždie čerstvé, 0,5kl soli
Okrem toho:
cca.2kg čerstvé slivky, Cukor a Mletá škorica podla chuti,Strúhanka podla potreby
___________________________________________________________________________
1. V jednej miske najprv lyžicou zmiešame múku, cukor a soľ. Potom pridáme 1 celé vajce a aj 1 žltok. Do polovice spustené maslo a napučaný kvások, ktorý sme zmiešali z 3 dl mlieka +3 0 g droždie +1 KL cukor. Zvyšných cca 1 dl mlieka pridávame postupne ako cesto pije. Vypracujeme jemné, od polomäkkého mäkkšie cesto, ktoré nakonci ešte pomocou trochy múky krátko vymiesime do bochníka. Poprášime vrch múkou a necháme cca 1 h kysnúť. Ale v takejto horúčave to nakysne aj rýchlejšie :-) Na fotke som este pre info odfotila špaldovú múku, ktorú používam ja. Ale bez akýchkoľvek problémov môžte špaldovú múku zameniť za pšeničnú. Postup je ten istý a cesto je fantastické v oboch prípadoch
2. Kým nám cesto kysne, si pripravíme ovocie. Slivky umyjeme, vykôstkujeme a pokrájame na 3 časti. Keďže z cesta budu 2 plechy, tak som si pripravila na druhý plech/koláč aj trocha černíc
3. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a prekrojíme ho na 2 časti. Cesto vyvaľkáme na veľkosť plechu a prenesieme ho opatrne valčekom na olejom vytretý a trocha pomúčený plech. Môj plech má rozmer 38x29 cm.
4. Asi 1cm od kraja posypeme cesto strúhankou, to aby nevytiekla štava z ovocia počas pečenia. A trocha strúhanky porozsýpame aj na celé cesto, kde bude ovocie. Potom dáme bohato slivky, ktoré netreba pekne ukladať :-) Posypeme celé cukrom podľa chuti, poriadne mletou škoricou a nakoniec akoby len poprášime slivky troškou strúhanky. Plech dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na 25 minút.
Koláč skvelo rozvoniava a cesto je upečené pekne do hneda. Je mäkučké a jemné😋😊
Verím,že si pochutnáte 😉
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára