Çemen / Čemen


Pikantná aromatická paprikovo-cesnaková pasta známa najmä pri výrobe šunky Pastırma. Ale použiť ju môžete aj na varené alebo pečené mäso. No a kľudne sa môže podľa chuti namazať aj na chleba 😉
_______________________________________________
Potrebujeme:
6Pl mletá červená paprika, 3Pl Çemen senovka grécka mletá, 3kl kimyon rasca rímska mletá, 1,5 hlávky cesnak, 1dl olej rastlinný alebo olivový, 2-3dl vody, 1-1,5kl soli, 4-5 kvapiek čerstvá citrónová šťava

_______________________________________________________________________________
 1.  Pripravíme si potrebné suroviny. Ja tu mám 80 g mletej červenej papriky, to je presne 6 PL. Kúpte na túto pastu podľa možnosti radšej kvalitnú papriku. Ďalej Čemen, rímsku rascu (Kimyon), soľ, cesnak 1 a 1/2 hlávky, vodu a olej. Olej môžte použiť čisto rastlinný alebo aj pol na pol rastlinný a olivový. Čo sa týka vody, tá sa dáva podľa potreby, ale obvykle cca 2-3 dl.

Çemen/Čemen (fotorecept)  - obrázok 1

2. Takto zvlášť spomeniem 2 koreniny, ktoré možno každý nepozná 😊 Do tejto pasty sa pridáva KIMYON - rímsky mletý kmín, ktorý je pomerne známy a dá sa kúpiť hádam všade. No druhou veľmi dôležitou zložkou tejto pasty je "ÇEMEN" - Čemen, je to vlastne korenina a liečivá rastlina v jednom 😉 Po slovensky známa ako senovka grécka. Čemen, to sú vlastne na jemno pomleté zrnká senovky gréckej. Je nielen vôňou ale i chuťou aromatický a dodáva tejto paste jej "originálnu chuť"
Çemen/Čemen (fotorecept)  - obrázok 2

3. Najprv si očistíme cesnak, na jemno postrúhame, pridáme trocha soli, trocha oleja a lyžicou alebo v mažiari ho na jemno rozotrieme. Čím jemnejšie, tým lepšie. Do takejto jednej dávky pasty sa dáva obvykle 1 až 1 a 1/2 hlávky cesnaku. Záleží aj od veľkosti hlávky. Ja dávam 1 a 1/2 normálne veľkej hlávky, my máme veľmi radi "cesnakové"

 Çemen/Čemen (fotorecept)  - obrázok 3

4. Príprava je veľmi jednoduchá... Do misky dáme 6 pl papriky, 3 pl Čemen, 3 kl kimyon, 1-1,5 kl soli, cesnak a 1 dl oleja. Všetko dobre zmiešame a začneme prilievať vlažnú vodu a miešať. Tá zmes tú vodu stále vsaje, takže dolievajte po troške, miešajte a trošku počkajte. Konečná konzistencia je ako pasta/nátierka. Ja osobne zvyknem ešte nakonci dať aj 4-5 kvapiek citrónu, ktorý dodá chuti veľmi jemnučký kyselkavý nádych :-) Hotovú pastu dáme do plastovej nádoby,uzavrieme a necháme odstát v chladničke aspon 2-3 dni,aby sa tie chute spracovali.Ked ochutnáte pastu hned po jej zmiešaní,jej chut je ovela silnejšia,výraznejšia než neskôr po odstátí

Çemen/Čemen (fotorecept)  - obrázok 4

Čemen je pasta, ktorá je neodlúčitelnou súčasťou pri príprave tureckej šunky "PASTIRMA". Lebo práve touto aromatickou pastou sa celé mäso natiera a nechá sa niekoľko týždňov až mesiacov poriadne vysušiť :-) Ale kľudne túto pastu môžte podľa chuti natrieť aj na varený alebo pečený kus mäsa. Buď to necháte 2-3 dni s mäsom pôsobiť alebo konzumujete hneď.V tureckých obchodoch ju nájdete takto v baleniach,alebo aj váženú 😊 


Je to síce vec chuti, ale v Turecku a aj u nás doma je zvykom si Čemen natierať aj na pečivo. My to máme najradšej na opečenom chlebíku alebo inom pečive 😊 Z tejto dávky vyjde cca 400 g hotového Čemenu.Vydrží vám v chladničke aj niekolko mesiacov.


Ešte čo by som dodala je, že namiesto čistej vody môžte použiť silný hovädzí vývar. Čemen dostane mäsovú príchuť a bude na pečive chutiť ešte lepšie 😉 A môžte si dať aj chilli, ale radšej opatrne, lebo táto pasta má už sama o sebe trocha štipkavú chuť 😊Nech vám chutí!!

        Prajem dobrú chuť !

Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌

ÚŽASNÉ BUCHTY🥰 V SMOTANE PEČENÉ👍