Krehké slané trvanlivé pečivo
Rýchle a jednoduché pečivko, ktoré čím dlhšie stojí, tým je lepšie a
chutnejšie :-) Je vhodné na sviatky, oslavy alebo len tak na doma k
telke😊
_______________________________________________
Cesto:
500g hladká múka, 125g maslo, 1dl olej, 1 vajce, 1ks bielok, 1dl jogurt biely, 1 (15g) balíček prášok do pečiva, 2 kopcovité kl soli, 1Pl cukor kryštálový, 4 Pl šťava citrónová,
Na potretie:
1 žĺtok
Na posyp:
Černuška alebo iné semienka
500g hladká múka, 125g maslo, 1dl olej, 1 vajce, 1ks bielok, 1dl jogurt biely, 1 (15g) balíček prášok do pečiva, 2 kopcovité kl soli, 1Pl cukor kryštálový, 4 Pl šťava citrónová,
Na potretie:
1 žĺtok
Na posyp:
Černuška alebo iné semienka
________________________________________________________________________
1. Všetky sypké prísady najprv premiešame v jednej miske lyžicou. Potom
pridáme rozpustené maslo, olej, vajce, bielok, jogurt, citrónovú šťavu a
vypracujeme jemné, vláčne, mastnejšie polomäkké cesto.
2. Cesto ihneď rozdelíme na rovnaké kúsky, z ktorých vyformujeme bochníčky.
Každý jeden bochníček vyšúľame na tenký dlhý pásik hrúbky cca 6 mm a
rozdelíme na 4 rovnaké pásiky dlhé cca 7-8 cm. Následne každému
maličkému pásiku len preložíme cez seba dva konce, ako na fotke :-)
Netreba ich ani stlačiť, naozaj stačí len preložiť, nebojte sa, zostane
to tak aj počas pečenia😉
3. Pečivko poukladáme na plech s papierom, natrieme žltkom a posypeme ľubovoľne semienkami. Ja dávam sezam a černušku, nám s tým chutí najviac. Plech dáme už aj do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 15-20 minút. Závisí od rúry.
Pečivko je veľmi chutné, presne dobré slané. Odporúčam ho upiecť aspoň
pár dní vopred, je lepšie keď postojí - bude oveľa chutnejšie a
krehkejšie. Dokonca ho môžte kľudne skladovať mesiac, alebo aj dva. Je
vhodné aj na sviatky, alebo oslavu, kde sa väčšinou vypeká už vopred.
Skladovať ho môžte v papierovej krabici alebo umelej dóze.
Nech vám chutí😉
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára