Kakaové osie hniezda
Jednoduché, rýchle a veľmi obľúbené sladké koláče.Vlastne už taká " klasika " z detstva 😊
_____________________________________
Cesto:
550g hladká múka, 100g cukor kryštál, 1ks vaječný žĺtok, 2Pl hustej smotany, 100g maslo, 21g čerstvé droždie, 2dl mlieko, 1 (10g) balíček prášok do pečiva, 2 šťipky soli
Plnka:
4Pl tmavé kakao, 4 Pl cukor kryštál, 1 balíček vanilkový cukor, cca.50-75g maslo, trocha oleja
Na potretie:
1 bielok, 0,5dl mlieka, 1 balíček vanilkový cukor, kúsok masla
____________________________________________________________________________
1. V miske si najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ a preosiaty prášok do pečiva. Následne pridáme smotanu, dopoly spustené maslo, žĺtok a v mlieku napučané kvasnice. Vypracujeme polomäkké, trošku lepkavé, vláčne cesto. Cesto bez akéhokoľvek ďalšieho miesenia len upravíme trocha do bochníka. Podsypeme trochou múky, aj vrch poprášime múkou a necháme 20 minút oddychovať/podkysnúť.
2. Zatiaľ si pripravíme plnku... Zmiešame kakao, kryštálový cukor a vanilkový cukor v jednej miske. Maslo si dopoly rozpustíme, aby sa nám dobre rozotrelo na ceste.
3. Po 20-ich minutách cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a tak ako sme ho vyklopili, ho vyvaľkáme na obdĺžnik hrubý cca 4 mm. Potrieme ho dobre maslom a posypeme plnkou. Na plnku nakvapkáme kde-tu trocha oleja a skrútime do tenkého závinu. Zo závinu odkrajujeme pomocou nitky na zuby malé slimáčiky hrúbky 1-1,5 prsta.Takto nitou budete mať slimáčiky krajšie,lebo niť vám to cesto nestlačí ako nožík 😉 následne slimáčiky pokladieme na plech s papierom a potrieme ich kde-tu bielkom, najmä boky. Plech dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 200 °C na 15 minút. Dlhšie ich nepečte, lebo sa len zbytočne vysušia.
Upečené koláče hneď za horúca potrieme na vrchu maslom, budú ešte
chutnejšie ;-) Alebo mliekom s vanilkovým cukrom. Ja som polovicu plechu
potrela maslom a polovicu poriadne mliekom :-) Od toho budu vláčnejšie a
mäkké.
Koláče sú veľmi chutné, ako teplé tak aj studené. A čo je pre mňa osobne
tiež dôležité, že o pár hodín a aj na druhý deň ak pravdaže zvýšia, sú
tiež ešte výborné :-) Podľa mňa nie je nutné robiť 2 dávky naraz na pár dní dopredu ,
lebo sú fakt rýchlo hotové a preto nie je problém ich spraviť stále z
tejto jednej dávky zakaždým čerstvé 😊
Ešte trocha teplé posypeme práškovým cukrom. Potom už sa len pustiť do nich 😁 K tomu pohár mlieka, čaj,alebo kakao a potešia sa nie len deti! Sú vynikajúce a nie len rýchlo hotové, ale najmä raz-dva zjedené 😄
A ešte fotka v reze 😊 Z tejto jednej dávky mi vyšlo 19 menších koláčikov.Verím,že vám budú chutiť!
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára