Jarné žihlavovo-špenátové jedlo
Začiatkom Jari je stále viac možností na čerstvé bylinky, z ktorých sa dá urobiť aj skvelé jedlo, ktoré nielen zasýti, ale aj prospieva nášmu telu 😊 Jednou takou rastlinkou je aj Žihlava,ktorú môžeme v prírode nájst od Jari až do neskorej Jeseňe.
___________________________________________
Potrebujeme:
Čerstvú žihlavu podla chuti, 250g čerstvý špenát, 2 cibule, 1/2 ks čerstvá červená paprika, 2 strúčiky cesnaku, 3 vajíčka, 50g maslo 82%né, 1kl mletá červená paprika, Sol a čierne korenie podla chuti, trocha vody na podliatie
______________________________________________________________________________
1. Je čas čerstvej mladučkej žihľavy, tak to okrem čaju treba využiť aj v kuchyni na varenie :-) Na nejakom čistom mieste v prírode si nazbierame žihľavu. Ja som nazbierala za jednu tašku, z ktorej použijem na toto jedlo a zvyšok (3/4 tašky) na skvelý žihľavový prívarok😉
2. Ďalej si pripravíme čerstvý špenát 250 g a asi toľko isto, alebo kľudne aj viac žihľavy. Opláchneme a pokrájame všetko aj so stonkami. Ďalej 2 veľké cibule a zo 2 strúčiky cesnaku pokrájame na drobno. A polovicu z kalifornskej papriky, pre farbu som dala červenú. Ja mám na fotke 4 cibule, lebo boli dosť malé
3. V panvici na troche oleja si udusíme trocha osolenú cibuľu, cesnak aj papriku. Potom pridáme najprv len polovicu zeleného, trocha osolíme a zakryjeme pokrievkou. Počkáme pár minutiek, aby nám zmenšilo objem a dáme aj zvyšok. Osolíme a podlejeme troškou vody. Dusíme až do mäkka. Počas dusenia som podliala postupne 4 dl vody, aby som mala aj trocha šťavy a ochutila aj mletým čiernym korením. Keď už je hotové, pridáme trocha masla pre chuť a vrch len tak polejeme vajíčkami. Ja som si rozšľahala 3 vajcia s trochou soli a 1 KL mletej červenej papriky. S vajíčkami necháme bez miešania trocha poškvrčať/pobublať, poprípade po odstavení ešte prikryjeme chvíľku pokrievkou.
A už len nejaké pečivo k tomu a raňajky sú hotové ;-) Hodí sa k tomu aj ryža, bulgur ,alebo tarhoňa napríklad na lahší obed alebo na večeru😊
Zo zvyšnej žihľavy som na želanie staršieho syna uvarila prívarok, veľmi ho má rád 😊 Môžte k nemu podávať volské oko, párok, klobásu, fašírku... čokoľvek podľa vlastnej chuti.
Komentáre
Zverejnenie komentára