Čokoládovo-kokosové koláče
Výborné kysnuté koláče,na ktorých si pochutia nie len deti,ale aj dospelý 😊
_______________________________________________
Cesto:
1kg hladká múka, 5Pl kukuričná múka hladká, 200g cukor kryštálový, 2 bielky, 250ml olej, 450-475ml mlieko vlažné, 50g čerstvé droždie, 1kl sol
Okrem toho:
400g nutella alebo iný čokoládový krém, 100g maslo, Kokos podla potreby
1kg hladká múka, 5Pl kukuričná múka hladká, 200g cukor kryštálový, 2 bielky, 250ml olej, 450-475ml mlieko vlažné, 50g čerstvé droždie, 1kl sol
Okrem toho:
400g nutella alebo iný čokoládový krém, 100g maslo, Kokos podla potreby
Na potretie:
2 žĺtky, kúsok masla
_____________________________________________________________________________
1. Do misky dame hladku muku, 5 kopcovitejsich PL kukuricnej muky, sol,
cukor a premiesame lyzicou. Pridame 2 bielky, 2,5 dl oleja a v mlieku
napucany kvasok. Ja som dala 3 dl mlieka + drozdie + 1 kl cukor.
Zostatok mlieka som potom len postupne pridavala. Vznikne nam polotuhe
mastnejsie cesto, ktore pomocou muky vymiesime do bochnika. Ale vela
muky nedajme, aby sa konzistencia cesta nezmenila. Nakoniec cesto
poprasime trochou muky a dame ho na teplejsie miesto na 1h nakysnut.
2. Ked nam cesto nakyslo, ho vyklopime na pomucenu dosku a prekrojime na 2
casti. Zoberieme jedno cesto, rukami najprv roztapkame a vyvalkame na
hrubku 6-7 mm. Moje cesto bolo velke 30x43cm
3. Na plnku som pouzila orieskovy cokoladový krém podobný Nutelle :-) Ale
kto chce, použije "original" Nutellu. Dalej obycajny struhany kokos. Aby
sa čokokrem dal na ceste lepsie rozotierat, som rozpustila maslo a
zmiesala s nim. No nielen kôli rozotieraniu som pridala maslo, ale aj
preto, že tam ide dost vela kokosu a ten vsiakne vlahu a bolo by to
suchšie. Takto ostane koláč štavnaty a naozaj plný plnky
4. Na cesto som bohato natrela čokoladu a dobre posypala kokosom. Zlahka som ztočila ako závin.
5. Závin pokrajame ostrým nožom na rovnaké trojhranné kùsky. Nasledne každy
jeden kusok vstrede stlačime opačným koncom varečky 😊 Tým sa nám tie
kraje tak pekne do hora roztvoria. Koláce poukladáme na plech s pečiacim
papierom dalej od seba a nechame este cca. 20 minut podkysnut.
Podkysnute natrieme žltkom, ktore nam zostalo a do ktoreho sme kvapli
trošku vody :-) Napokon dáme piect do rury, ktoru sme si uz dopredu
rozohriali na 180 °C na 15-20 minut. Zalezi od rury ako pecie, radsej si
to treba sledovať :-) Tento postup som zopakovala aj pri druhom ceste
Koláče sa krasne nadvyhli 😉 Su lahučké a voňavé. Hned ako ich
vyberieme z rury, ich pretreme na vrchu kuskom masla. Napokon necháme
aspon trocha vychladnúť
A takto efektne vyzeraju z vnútra ;-D Cesto je vyborné a vdaka
kukuričnej múke je lahké, mäkké, vláčne a vzdušné. Keby bolo len z
čistej pšen. hladkej múky, tak by bolo mäkké ako vata a to by sa podla
mna s tou vela plnkou moc nehodilo :-) Pri zahryznutí by sa spučili :-/
Takto sú koláčiky perfektné a chutia dokonca ako kokosové ježe 😋 No a
čo je dôležité, sú vyborné aj na druhý den.
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára