Lahučké šľahačkové pečivo
Ľahučké sladké kysnuté cesto so smotanou na šľahanie, plnené džemom a tvarohovou plnkou.Výborné koláče 😉
_________________________________________
Cesto:
1kg hladká múka, 250g práškový cukor, 200ml smotana na šľahanie, cca.3dl mlieko, 1dl jogurt biely, 0,5dl olej, 2ks bielok, 1ks žĺtok, 50g čerstvé droždie, 2 balíčky vanilkový cukor, 1 zarovnaná Kl soli
Tvarohová plnka:
500g tvaroh jemný krémový, 2dl cukor práškový, 2PL pudingový prášok vanilkový, Kôra z 1 citróna
Na potretie:
1 žĺtok
Okrem toho:
Džem alebo lekvár podla chuti, Trocha maku na posyp
_______________________________________________________________________
1. Najprv si pripravíme všetko potrebné na cesto...
2. V miske najprv premiešame múku, cukor, soľ a vanilkový cukor. Potom pridáme vlažnú smotanu na šľahanie, olej, bielky, žĺtok, jogurt a v 1dl mlieka napučané droždie. Zvyšné mlieko cca 2 dl prilievame do cesta postupne a zakaždým dobre vpracujeme. Vypracujeme jemné, polomäkké cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Nakoniec ešte pomocou trošky múky cesto krátko vymiesime do tvaru bochníka. Zakryjeme utierkou a necháme 1 hodinu nakysnút.
3. Tesne pred dokysnutím cesta si pripravíme plnky. Na tvarohovú zmiešame krémový tvaroh, práškový cukor, pudingový prášok a postrúhanú kôru. A ako druhú plnku džem 😋 Ja som dala jahodový, ten máme v koláčoch radi.
4. Nakysnuté cesto vyklopíme na trošku pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 2 kusy, ktoré bez miesenia len upravíme do bochníkov. Bochník vyvaľkáme na hrúbku cca 6-7 mm a pokrájame na trojuholníky.
5. Na každý dáme poriadne plnku, aspoň 1 PL. Následne zakrútime jemne do tvaru rožka. Keďže mám tam poriadne veľa plnky, tak sa to na rožok len podobá :-)) Ten druhý bochník som pokrájala len na 8 trojuholníkov a rozdelila zvyšnú tvarohovú plnku a aj džem. Koláče pokladieme na plech s papierom, natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s troškou mlieka a dáme prvý plech už aj do studenej rúry a až potom ju zapneme na 180 °C. Od vtedy ako dosiahne rúra 180 °C pečieme koláče ešte 15 minút. Potom dáme druhý plech, ktorý zatiaľ pekne podkysol a pečieme cca 20 minút. Treba si to sledovať, každý nech sa drží svojej rúry.
Koláče ešte hneď horúce z rúry potrieme kúskom masla. Sú krásne
nakysnuté a ľahučké 😊 A keďže je v plnke aj citrónová kôra, tak aj
veľmi fajnovo voňajú!
A tu sú tvarohové v reze, aj keď ten tvaroh tam ledva vidno, keďže je
biely ako cesto 😊 Kôra dodá tvarohu výbornú chuť a s tým jemným
ľahučkým cestom je to jednoducho fantastická kombinácia
Koláče sú výborné a jemné aj na druhý deň!
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára