Pilav s hroznovými listami / Sarma Pilavı
Tomuto skvelému jedlu som dala názov "Sarma
pilavı" 😊 a to preto, lebo je tam
všetko to, z čoho robievam
hroznovú Sarmu. Hroznovú sarmu mám strašne rada,ale priznám sa ,niekedy nemám náladu tolko kruťkať 😏😅 Tak som si vymyslela takúto takpovediac "náhradu".Je to taká
rýchla, bezprácna verzia Sarmi a
chutí tak isto fantasticky 😉
___________________________________________
Potrebujeme:
2dl ryža, 2dl bulgur, 1 cibula, 1 čerstvá paprika, cca.25ks čerstvých hroznových listov, 1kl mletá červená paprika, 0,5kl mleté čierne korenie, 1 Pl kopcom Salça( alebo paradajkovú pastu /hustý pretlak), 2kl mäta sušená, 1kl bazalka sušená, 1kl Isot, cca.1kl soli, Pul biber ( alebo chilli )podla chuti, olej podla potreby, cca.11-12dl vody na podliatie
______________________________________________________________________________
1. Na jar je čas čerstvých hroznových listov, vtedy sú celkom mladé a jemnučké 😊 Najčastejšie zvyknem z nich robit Sarmu, lebo ju máme veľmi radi. Ale keďže sa mi nie vždy chce s ňou babrať, občas pripravím namiesto Sarmi takýto Pilav. Je to vlastne "moja" zjednodušená verzia Sarmi 😉 Na tento Pilav nazbierame zo 20-25 veľkých, na hmat jemnučkých hroznových listov...
2. Ďalej potrebujeme 1 papriku ,ja tu mám zelenú špicatú, ale môže byť hocijaká, kľudne aj veľká paprika. Ďalej dávam 1 veľkú cibuľu, ale na jar mám v záhrade veľa mladej cibuľky, tak som dala 2 veľké aj s vňaťou. Cibuľku a papriku nadrobno pokrájame a hroznové listy bez stopiek pokrájame na krátke 1 cm široké pásiky. Ďalej si odmeriame ryžu za 2 dl pohár a aj bulgur - ja som dala 1 dl hrubší a 1 dl jemnejší :-) A nakoniec všetky potrebné koreniny.
3. Na oleji si podusíme papriku aj s cibuľkou. Pridáme 1 PL Salça (paradajkové pyré) a za 1 KL papriku. Chvíľku to spolu necháme poškvrčať. Pridáme listy, trocha osolíme, podlejeme 1 dl vody a zakryté necháme dusiť kým nevyvrie tá voda. To je cca 5-10 minút.
4. Následne pridáme bulgur aj ryžu, necháme chvíľu celé spolu poškvrčať a zalejeme to horúcou vodou. Pridáme mätu, bazalku, čierne korenie, soľ, Isot a chilli. Zakryjeme a necháme pomaly za občasného miešania dusiť. Hotový pilav v žiadnom prípade nemá byť suchý, najchutnejší je dobre šťavnatý, ale pravdaže nie rozvarený :-) Ja som dala najprv len 10 dl vody a potom počas dusenia a kontrolovania som ešte podľa potreby podliala cca 2 dl vody.
Prajem dobrú chuť !
___________________________________________
Potrebujeme:
2dl ryža, 2dl bulgur, 1 cibula, 1 čerstvá paprika, cca.25ks čerstvých hroznových listov, 1kl mletá červená paprika, 0,5kl mleté čierne korenie, 1 Pl kopcom Salça( alebo paradajkovú pastu /hustý pretlak), 2kl mäta sušená, 1kl bazalka sušená, 1kl Isot, cca.1kl soli, Pul biber ( alebo chilli )podla chuti, olej podla potreby, cca.11-12dl vody na podliatie
______________________________________________________________________________
1. Na jar je čas čerstvých hroznových listov, vtedy sú celkom mladé a jemnučké 😊 Najčastejšie zvyknem z nich robit Sarmu, lebo ju máme veľmi radi. Ale keďže sa mi nie vždy chce s ňou babrať, občas pripravím namiesto Sarmi takýto Pilav. Je to vlastne "moja" zjednodušená verzia Sarmi 😉 Na tento Pilav nazbierame zo 20-25 veľkých, na hmat jemnučkých hroznových listov...
2. Ďalej potrebujeme 1 papriku ,ja tu mám zelenú špicatú, ale môže byť hocijaká, kľudne aj veľká paprika. Ďalej dávam 1 veľkú cibuľu, ale na jar mám v záhrade veľa mladej cibuľky, tak som dala 2 veľké aj s vňaťou. Cibuľku a papriku nadrobno pokrájame a hroznové listy bez stopiek pokrájame na krátke 1 cm široké pásiky. Ďalej si odmeriame ryžu za 2 dl pohár a aj bulgur - ja som dala 1 dl hrubší a 1 dl jemnejší :-) A nakoniec všetky potrebné koreniny.
3. Na oleji si podusíme papriku aj s cibuľkou. Pridáme 1 PL Salça (paradajkové pyré) a za 1 KL papriku. Chvíľku to spolu necháme poškvrčať. Pridáme listy, trocha osolíme, podlejeme 1 dl vody a zakryté necháme dusiť kým nevyvrie tá voda. To je cca 5-10 minút.
4. Následne pridáme bulgur aj ryžu, necháme chvíľu celé spolu poškvrčať a zalejeme to horúcou vodou. Pridáme mätu, bazalku, čierne korenie, soľ, Isot a chilli. Zakryjeme a necháme pomaly za občasného miešania dusiť. Hotový pilav v žiadnom prípade nemá byť suchý, najchutnejší je dobre šťavnatý, ale pravdaže nie rozvarený :-) Ja som dala najprv len 10 dl vody a potom počas dusenia a kontrolovania som ešte podľa potreby podliala cca 2 dl vody.
Potrebovala som dlhí čas, kým som sa dostala/dopracovala/doskúšala k
tejto "chuti" Sarmi 😊 Jedla som ich už niekoľko, ale toto je moja
vlastná a aj "NAJ" verzia. A vlastne takto na spôsob "Pilavu" som to
zjednodušila, keďže niekedy človek dostane chuť na Sarmu, ale hneď ho
prejde nálada keď si pomyslí na jej prípravu 😅😏 Pilav chutí výborne, je to kyselkavé od listov, pikantné, cítiť bazalku,
mätu, kombináciu ryže a bulguru...
Odporúčam vyskúšať a to buď takto samotné, alebo poliate s cesnakovým
jogurtom!
Komentáre
Zverejnenie komentára