Rýchle cesnakovo-syrové placky
Tieto chlebové placky sú nielen výborná a rýchla
pochúťka, ale sú
fantastické aj
ako príloha namiesto pečiva :-)
Hodia sa na raňajky, k obedu
alebo aj na desiatu 😊
______________________________________
Cesto:
500g hladká múka, 1PL šťava z čerstvého citróna, 1 kl sóda bikarbóna, 1kl sol, cca. 3-3,5dl voda vlažná, 2 PL olej.
Plnka:
10 plátkov syr tvrdý, 5-6 strúčikov cesnaku, 1-2pl olej, sol podla chuti.
500g hladká múka, 1PL šťava z čerstvého citróna, 1 kl sóda bikarbóna, 1kl sol, cca. 3-3,5dl voda vlažná, 2 PL olej.
Plnka:
10 plátkov syr tvrdý, 5-6 strúčikov cesnaku, 1-2pl olej, sol podla chuti.
_____________________________________________________________
1. V jednej miske si najprv premiešame múku, soľ a sódu bikarbónu. Potom
dáme olej, šťavu z citróna a pomaly, postupne podľa potreby cca 3-3,5 dl
vlažnej vody. Vypracujeme polomäkké cesto, ktoré sa začína oddeľovať od
misky. Cesto pomocou trochy múky ešte krátko vymiesime do tvaru
bochníka a necháme stáť len dovtedy, kým si prichystáme všetko potrebné
na plnku, ako aj pracovnú dosku a panvicu. Čiže fakt len zo 10-15 minút
:-) Za tento kratučký čas zároveň začne "pracovať" v ceste sóda
bikarbóna s citrónom, ktorý sme tam dali vlastne kvôli ešte lepšej
aktivácii sódy bikarbóny
2. Na plnenie placiek potrebujeme na plátky nakrájaný tvrdý syr, ja tu mám
Goudu, ale každý si dá podľa vlastnej chuti. Ďalej olej a zo 5-6
strúčikov cesnaku. Cesnak na jemno postrúhame, pridáme olej, trocha soli
a celé popučíme ešte lyžicou.
3. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na veľký, tenký obdlžnik, ktorý
pokrájame na 10 podlhovastých rovnakých častí. Treba si prirovnať 1
plátok syra, cesto musí byť také veľké, aby prikrylo syr. Nakrájané
cestá následne na jednej strane natrieme poriadne cesnakom a položíme
naň plátok syra. Napokon už len zakryjeme druhou stranou cesta a okraje
len jemne postláčame. Ja to nezvyknem všade celkom uzavrieť, mám rada ak
pri pečení vykukne kde-tu tekutý syr :-) Cesto je jemné a vláčne,
pracuje sa s ním veľmi dobre.
4. Placky ihned opekáme z oboch strán na troche oleja. Na strednom plameni
pár minutiek z každej strany. Budete vidieť ako sa to cesto trocha
nadvihne/trocha zväčší svoj objem :-) Rozpúšťajúci syr vám možno kde-tu
pri pečení z placky vykukne, ale ako som už spomínala, to podľa mňa
vôbec nevadí :-) Placky netreba po upečení ničím natierať.
Placky sú vynikajúce, kombinácia syru a cesnaku je veľmi chutná. Cesto
je hneď po upečení mäkké a nadýchané, na povrchu s jemnou kôrkou :-)
Výborné sú na raňajky, alebo ako príloha k rôznym jedlám. Ako obmenu je
možné pridať medzi aj plátky šunky/salámy, alebo tuniaka v oleji, niečo
údeného... atď. Celkom podľa fantázie 😃
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára