Krehké pečivko s orechovo-lekvárovou plnkou a čokoládovou polevou
Výborné krehké pečivko z mascarpónového cesta, zlepené jednoduchou,ale velmi oblúbenou plnkou a to z orechov a marhulového lekváru,máčané do fajnovej mliečnej čokolády😋😍
_____________________________________
Cesto:
600g hladká múka, 150g cukor práškový, 250g mascarpone, 1 bielok, 0,5dl oleja, cca.0,75dl mlieka, 1 vanilkový cukor, 2kl Prášok do pečiva, 1/4kl soli
Plnka:
150g mleté vlašské orechy, 4Pl marhulový lekvár, 1 vanilkový cukor, 1/2 kl mletá škorica, šťipka soli
Na čokoládovú polevu:
200g mliečna čokoláda, 100g maslo 82%né
Na obalenie:
mleté orechy a práškový cukor
___________________________________________________________________________
1. Najprv si pripravíme všetky potrebné suroviny na cesto..
2. V jednej miske si najprv premiešame múku,cukor,van.cukor,sol a preosiaty PDP. Potom pridáme všetky ostatné prísady okrem mlieka,ktoré dobre zapracujeme do múky.A a až teraz pridáme mlieko a to tolko mlieka,aby sa nám cesto krásne spojilo a pritom dostaneme polomäkké,jemné,vláčne cesto.To,že presne kolko mlieka budete potrebovat záleží aj od múky,mne stačilo 0,75 dl.Napokon takto vypracované cesto necháme oddychovať 15minút na stole.
3. Kým nám cesto oddychuje,si pripravíme plnku. Budeme potrebovať 150g orechov,ktoré si pomelieme.Dalej marhuľový lekvár,alebo džem.Môžte dat aj iný,ale mňe najviac s orechami pasuje marhulový. A napokon vanilkový cukor a ešte mletú škoricu, z ktorej dáme naozaj len trošku aby dala taký škoricový nádych tej plnke,bude chutit naozaj fantasticky.A napokon ešte šťipku soli,ktorá vlastne zvýrazní chuť. Nakoniec všetky udané prísady zmiešame dokopy a plnku necháme zatial bokom.Lekvár kludne môžte dat aj podla oka, tá plnka má byť trošku redšia,lebo tie koláčiky státím tú vlahu z nej vsiaknu a napokon vám tá plnka zostane prisuchá.
4. Z oddýchnutého cesta si odšťipkávame malé kúsky z ktorých vyšúlame gulky velkosti maličkého vlašského orecha. Gulky uložíme na plech s papierom dalej od seba a pomocou vidličky,ktorú si zakaždým vopcháme do oleja gulku roztlačíme a tým pádom dostaneme také ploché krúžky s hlbšími pásikmi.Plech vložíme ihned do rúry,ktorú sme si už vopred rozohriali na 190°C na cca.10-12 minút, záleží od rúry. Koláčiky majú mať takú slaboružovú farbu.
5. Po vychladnutí ich natrieme plnkou a pospájame.Ja dávam kopcovitejšiu Kl plnky a len slabučko spojím s druhou stranou.Takýmto spôsobom bude plnka vynikať chuťovo a aj opticky 😉😊 Pospájané pečivko necháme aspon 2 hodiny odstáť,aby sa ustálila plnka a pekne držalo po kope.
6. Na namáčanie pečivka si ohrejeme mliečnu čokoládu s maslom,aby nám vznikla vlastne taká poleva. Ja ju zvyknem ohrievat nie nad parou,ale rovno na najmenšom plameňi za stáleho miešania kým sa mi to maslo v tom nespustí a cele sa to spojí do jednej hladkej hmoty.Podla mňa je to praktickejšie a rýchlejšie 😊
7. A nakoniec už len koláčiky máčame do letnej polevy a ukladáme na pečiaci papier,alebo alobal stuhnúť. Ja som pár kúskou po čokoláde obalila aj v orechoch. A po niekolkých hodinách,ked už boli celkom stuhnuté,som niektorým obalila konce aj v práškovom cukre.To len pre krásu 😊
Koláčiky je najlepšie urobit aspon 2-3 dni dopredu,aby sa chute prepojili 😉
Verím,že vám budú chutit!!!
Sú chuťovo fantastické.Cesto je krehké s príchuťou Mascarpóne,ktoré mu dodáva chuť podobnú detskej piškóty.A v kombinácii s tou orecho-lekvárovou plnkou a navyše ešte s čokoládovou polevou, je to jednoducho božské 😍
Pečivko skladujeme bud v papierovej krabici,alebo v umelej dóze.
Vydrží bez problémou aj 2-3 týždne.
Vydrží bez problémou aj 2-3 týždne.
Prajem dobrú chuť !
idem vyskušať, dakujem za skvelý typ
OdpovedaťOdstrániťNech sa ti vydaria a dúfam, že budeš spokojná/ý 😊 Najlepšie sú odležané, po niekolkých dňoch! Poteším sa tvojej odozve ☺
OdstrániťTento komentár bol odstránený autorom.
Odstrániť