Kuymak /Kujmak
Velmi jednoduché, rýchle a veľmi chutné jedlo,ktoré sa pripravuje v niektorých dedinkách v Turecku.Pripravuje sa
často na raňajky alebo aj pre nečakaného hladného hosťa 😊
____________________________________________
Potrebujeme:
3Pl kukuričná múka hladká, 100g maslo 82%né, 200g mozarella, 150g eidam alebo ementaler, cca.3-4dl vody, sol podla chuti
_______________________________________________________________________
1. Najprv si pripravíme suroviny.. Potrebujeme kopcovitejšie 3 PL hladkej kukuričnej múky, 100 g 82%-ného masla, 1 bochníček/sáčok mozzarelly, ktorú potrháme. A napokon zo 150 g polotvrdého syru, ktorý nastrúhame na veľkých slzách. Ja používam a aj odporúčam buď eidam alebo ementaler. S týmito syrmi sa vám kujmak vždy vydarí a bude aj chuťovo výborný :-) V Turecku majú v obchode syr, ktorý je vyhradený na Kuymak, ktorý sa tu ale kúpiť nedá. Kuymak mám už odskúšaný s viacerými syrmi a musím len zdôrazniť, že najlepší a chuťovo najpodobnejší je s týmito syrmi, ktoré uvádzam v recepte :-) Pravdaže vždy v kombinácii s mozzarellou, bez tej to nie je ono
2. Do menšej panvice si dáme rozohriať 3/4 masla. Pridáme 3 kopcovitejšie PL kukuričnej múky a cca 1/2 kl soli. Každý si pozná svoju soľ, tak dajte toľko, aby jedlo bolo slané. A následne podobne, ako zápražku usmažíme múku na masle. No nie dlho, len také 1 - 2 minútky. Treba stále premiešavať..
3. Po usmažení nalejeme najprv len také 2 dl studenej vody a pomaly to rozmiešame. Ono nám to bude stále hustnúť. A ako hustne, tak prilievame stále vodu až dovtedy, kým sa už hustota ustáli. Má to byť ako dobrý hustý puding. Ja som dala dokopy 3,5 dl vody. Takto to za občasného miešania necháme variť/bublať cca 5 minút. Medzitým môžete ochutnať a ak treba, tak ešte dosoliť.
4. A následne pridáme naše celé množstvo pripraveného syra. Nemiešame klasicky, ale varešku len tak pomaly prevraciame/prekrúcame. Ono ako to pomaly buble, tak sa naspodku syr spúšta a preto to musíte prevracať a skúšat zakaždým naťahovať 😃
5. A tak pokračujeme dovtedy, kým nebude kujmak hladký a bude sa nám takto super naťahovať 😉
6. Napokon na vrch kujmaku dáme na maličké kúsky nakrájaný zvyšný kúsoček masla a necháme minutku bez miešania pobublať, kým sa maslo neroztopí.
Prajem dobrú chuť !
____________________________________________
Potrebujeme:
3Pl kukuričná múka hladká, 100g maslo 82%né, 200g mozarella, 150g eidam alebo ementaler, cca.3-4dl vody, sol podla chuti
_______________________________________________________________________
1. Najprv si pripravíme suroviny.. Potrebujeme kopcovitejšie 3 PL hladkej kukuričnej múky, 100 g 82%-ného masla, 1 bochníček/sáčok mozzarelly, ktorú potrháme. A napokon zo 150 g polotvrdého syru, ktorý nastrúhame na veľkých slzách. Ja používam a aj odporúčam buď eidam alebo ementaler. S týmito syrmi sa vám kujmak vždy vydarí a bude aj chuťovo výborný :-) V Turecku majú v obchode syr, ktorý je vyhradený na Kuymak, ktorý sa tu ale kúpiť nedá. Kuymak mám už odskúšaný s viacerými syrmi a musím len zdôrazniť, že najlepší a chuťovo najpodobnejší je s týmito syrmi, ktoré uvádzam v recepte :-) Pravdaže vždy v kombinácii s mozzarellou, bez tej to nie je ono
2. Do menšej panvice si dáme rozohriať 3/4 masla. Pridáme 3 kopcovitejšie PL kukuričnej múky a cca 1/2 kl soli. Každý si pozná svoju soľ, tak dajte toľko, aby jedlo bolo slané. A následne podobne, ako zápražku usmažíme múku na masle. No nie dlho, len také 1 - 2 minútky. Treba stále premiešavať..
3. Po usmažení nalejeme najprv len také 2 dl studenej vody a pomaly to rozmiešame. Ono nám to bude stále hustnúť. A ako hustne, tak prilievame stále vodu až dovtedy, kým sa už hustota ustáli. Má to byť ako dobrý hustý puding. Ja som dala dokopy 3,5 dl vody. Takto to za občasného miešania necháme variť/bublať cca 5 minút. Medzitým môžete ochutnať a ak treba, tak ešte dosoliť.
4. A následne pridáme naše celé množstvo pripraveného syra. Nemiešame klasicky, ale varešku len tak pomaly prevraciame/prekrúcame. Ono ako to pomaly buble, tak sa naspodku syr spúšta a preto to musíte prevracať a skúšat zakaždým naťahovať 😃
5. A tak pokračujeme dovtedy, kým nebude kujmak hladký a bude sa nám takto super naťahovať 😉
6. Napokon na vrch kujmaku dáme na maličké kúsky nakrájaný zvyšný kúsoček masla a necháme minutku bez miešania pobublať, kým sa maslo neroztopí.
No a môžeme ihneď za tepla podávať. Je sa to s chlebom, ktorý si vlastne
mačkáme do kujmaku 😍 Vôbec netreba šetriť, poriadne si treba ten
chleba doňho namočiť :-) Je to dosť sýte jedlo, takže toto množstvo, aj
keď sa nezdá, ale postačí aj pre 3 osoby.
Kuymak je výborné, jednoduché "syrové" jedlo, ktoré si rýchlo hocikedy
pripravíte. Má jemnú, hustejšiu konzistenciu a má vynikavú syrovú chuť.
Je sýte a aj na dlhšiu dobu zasýti 😉
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára