Lahučké tvarohové koláče
Tvarohové koláče má snád každý
rád :-) Jemné,lahučké a voňavé,na raňajky alebo desiatu
ako stvorené 😉
__________________________________________
Cesto:
500g hladká múka, 3Pl kukuričná múka hladká, 100g cukor kryštálový, 75g maslo, 3Pl smotana, 1celé vajce, 1žĺtok, 2Pl med, 2dl mlieko, 21g droždie čerstvé, 1,5kl soli
Plnka:
250g tvaroh jemný, 2 balíčky cukor vanilkový, Hrozienka podla chuti, Cukor alebo med na osladenie
Na potretie:
1 vajce, 2Pl smotany
_________________________________________________________________________
1. V jednej miske najprv premiešame lyžicou obe múky, cukor a soľ. Potom pridáme zmäknuté, už dopoly spustené maslo, smotanu, med, vajce + žĺtok a napučaný kvások, ktorý sme si urobili z 2 dl mlieka + droždie + 1 kl cukor. Vypracujeme cesto, ktoré je dosť mäkké a lepí sa, ale také má byť. Cesto nakoniec naolejovanou rukou krátko vybijeme do bochníka. To vybitie to cesto ešte zjemní a prevzdušní :-) Nakoniec vybité cesto na vrchu trošku poprášime múkou a dáme na cca 45-60 minút kysnúť. Malo by zdvojnásobiť svoj objem. Toto je trocha ťažšie cesto a niekedy lenivo kysne 😃takže trpezlivosť. Ak chcete, môžte ho dať aj do igelitu.
2. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a pokrájame ho na 7 rovnakých častí. Každý jeden kúsok ešte raz premiesime do bochníka. Bochníčky zakryjeme utierkou a necháme 30 minút podkysnúť.
3. Kým nám bochníčky kysnú, si prichystáme plnku. Zmiešame jemný tvaroh, hrozienka, med alebo cukor podľa chuti a vanilkový cukor. Na potieranie koláčov si zmiešame 1 celé vajce s 2 pl smotany.
4. Podkysnutý bochníček vyvaľkáme do tvaru vajca v priemere cca 24x16 cm. Jednu stranu potrieme tvarohom, zakryjeme ju druhou stranou a prstami okraje popritláčame. Potom spravíme pozdĺž 3 zárezy a cesto zľahka a jemne asi 2x pretočíme a napokon spojíme ako do venca. Jeden koniec vopcháme zospodu nahor do stredu, tým vlastne zaistíme, že sa koláč nerozíde pri pečení
5. Koláče poukladáme na plech s papierom, natrieme ich poriadne smotanovým vajcom a necháme ešte naposledy 25 minút podkysnúť. Medzitým si môžme dať rozohriať rúru na 180 °C.
6. Po podkysnutí dáme plech do rozohriatej rúry a pečieme cca 25 minút. Treba si to sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak. Počas celého postupu tohto receptu je správne kysnutie/podkysnutie veľmi dôležité. A to zbadať práve vo chvíli, keď sa pečú. Pri pečení majú krásne narásť a po upečení sú ľahunké. Na tom zbadáte, že sa vám podarili ako mali :-) Ak sú po upečení ťažké, niekde pri kysnutí sa stala chyba - mám to už odskúšané. Natierať ich ničím netreba, sú krásne mäkučké😊
Prajem dobrú chuť !
__________________________________________
Cesto:
500g hladká múka, 3Pl kukuričná múka hladká, 100g cukor kryštálový, 75g maslo, 3Pl smotana, 1celé vajce, 1žĺtok, 2Pl med, 2dl mlieko, 21g droždie čerstvé, 1,5kl soli
Plnka:
250g tvaroh jemný, 2 balíčky cukor vanilkový, Hrozienka podla chuti, Cukor alebo med na osladenie
Na potretie:
1 vajce, 2Pl smotany
_________________________________________________________________________
1. V jednej miske najprv premiešame lyžicou obe múky, cukor a soľ. Potom pridáme zmäknuté, už dopoly spustené maslo, smotanu, med, vajce + žĺtok a napučaný kvások, ktorý sme si urobili z 2 dl mlieka + droždie + 1 kl cukor. Vypracujeme cesto, ktoré je dosť mäkké a lepí sa, ale také má byť. Cesto nakoniec naolejovanou rukou krátko vybijeme do bochníka. To vybitie to cesto ešte zjemní a prevzdušní :-) Nakoniec vybité cesto na vrchu trošku poprášime múkou a dáme na cca 45-60 minút kysnúť. Malo by zdvojnásobiť svoj objem. Toto je trocha ťažšie cesto a niekedy lenivo kysne 😃takže trpezlivosť. Ak chcete, môžte ho dať aj do igelitu.
2. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a pokrájame ho na 7 rovnakých častí. Každý jeden kúsok ešte raz premiesime do bochníka. Bochníčky zakryjeme utierkou a necháme 30 minút podkysnúť.
3. Kým nám bochníčky kysnú, si prichystáme plnku. Zmiešame jemný tvaroh, hrozienka, med alebo cukor podľa chuti a vanilkový cukor. Na potieranie koláčov si zmiešame 1 celé vajce s 2 pl smotany.
4. Podkysnutý bochníček vyvaľkáme do tvaru vajca v priemere cca 24x16 cm. Jednu stranu potrieme tvarohom, zakryjeme ju druhou stranou a prstami okraje popritláčame. Potom spravíme pozdĺž 3 zárezy a cesto zľahka a jemne asi 2x pretočíme a napokon spojíme ako do venca. Jeden koniec vopcháme zospodu nahor do stredu, tým vlastne zaistíme, že sa koláč nerozíde pri pečení
5. Koláče poukladáme na plech s papierom, natrieme ich poriadne smotanovým vajcom a necháme ešte naposledy 25 minút podkysnúť. Medzitým si môžme dať rozohriať rúru na 180 °C.
6. Po podkysnutí dáme plech do rozohriatej rúry a pečieme cca 25 minút. Treba si to sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak. Počas celého postupu tohto receptu je správne kysnutie/podkysnutie veľmi dôležité. A to zbadať práve vo chvíli, keď sa pečú. Pri pečení majú krásne narásť a po upečení sú ľahunké. Na tom zbadáte, že sa vám podarili ako mali :-) Ak sú po upečení ťažké, niekde pri kysnutí sa stala chyba - mám to už odskúšané. Natierať ich ničím netreba, sú krásne mäkučké😊
Koláče sú ľahučké a mäkké. Ako obmenu namiesto tvarohu môžte dať aj
škoricu s cukrom alebo kakao. Ale pred posypaním musíte cesto potrieť
najprv trochou oleja.
Koláče chutia fantasticky, najmä s mliečnou kávou sú výborné :-)
Najlepšie a najchutnejšie sú v deň pečenia, ale aj na druhý deň sú veľmi
dobré . Ich príprava je trochu zdĺhavejšia kvôli tomu častému kysnutiu,
ale výsledok stojí zato😉😊
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára