Krehké orechové koláčiky
Výborné trvanlivé sladké pečivko,ktoré sa hodí nie len na nejaký sviatok či oslavu,ale aj na obyčajné posedenie s rodinkou ku káve,alebo čaju 😊
_______________________________________________________________________
Cesto:
550g hladká múka, 300g masť kačacia/kuracia, 2Pl cukor práškový, 2Pl hustá smotana, 2ks žĺtok, 1ks bielok, 1/2 balíčka (7,5g) prášku do pečiva, šťipka soli
Plnka:
300g orechy vlašské mleté, 2ks bielok, 1 žĺtok, 2Pl cukor práškový, 2-3Pl džem marhulový, 1 balíček vanilkový cukor, šťipka soli
Na posyp/obalenie:
Práškový cukor
________________________________________________________________________
1. Pripravíme si všetky potrebné suroviny na cesto aj na plnku.PDP mám 15 gramový,takže z toho ide polovica..
2. Najprv si pripravíme cesto. V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ a kypriaci prášok. Potom dáme masť, smotanu, žltky a bielok. Vypracujeme polomäkké, mastné, dosť krehké cesto. Hotové necháme postáť 20 minút. Kľudne ho môžte dať aj do chladničky.
3. Zatiaľ si pripravíme plnku. Pomleté orechy zmiešame s cukrom, žltkom, džemom a štipkou soli. Bielky vyšľaháme do tuhej peny. Napokon zľahka všetko zmiešame dokopy.
4. Z cesta odštipkávame rovnaké kúsky a vyšúľame guličky veľkosti orecha. Na kúsku pečiaceho papiera si guľku roztlačíme, dáme cca 1 KL plnky a pomocou papiera zakryjeme druhou stranou cesta. Boky len ľahučko prstami stlačíme. Koláčiky ukladáme na plech s papierom. Môžte cesto aj vaľkať a vykrajovať kruhy, ale tak ho musíte aspoň 1-2 hodiny nechať v chladničke aby stuhlo. Mne to takto vyhovuje a nezostanú ani odrezky. To, že nemajú okrúhle okraje mi vôbec nevadí,takto sa aspoň líšia tvarom od klasického drobného pečivka 😊
5. Koláčiky pečieme 20 minút v rúre, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C. Treba si to sledovať. Koláčiky nemajú byť hnedé, len bledé. Treba pozerať okraje koláčikov ,tie majú už chytať hnedastú farbu. Horúce sú na dotyk ešte pomerne mäkké.
Prajem dobrú chuť !
2. Najprv si pripravíme cesto. V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ a kypriaci prášok. Potom dáme masť, smotanu, žltky a bielok. Vypracujeme polomäkké, mastné, dosť krehké cesto. Hotové necháme postáť 20 minút. Kľudne ho môžte dať aj do chladničky.
3. Zatiaľ si pripravíme plnku. Pomleté orechy zmiešame s cukrom, žltkom, džemom a štipkou soli. Bielky vyšľaháme do tuhej peny. Napokon zľahka všetko zmiešame dokopy.
4. Z cesta odštipkávame rovnaké kúsky a vyšúľame guličky veľkosti orecha. Na kúsku pečiaceho papiera si guľku roztlačíme, dáme cca 1 KL plnky a pomocou papiera zakryjeme druhou stranou cesta. Boky len ľahučko prstami stlačíme. Koláčiky ukladáme na plech s papierom. Môžte cesto aj vaľkať a vykrajovať kruhy, ale tak ho musíte aspoň 1-2 hodiny nechať v chladničke aby stuhlo. Mne to takto vyhovuje a nezostanú ani odrezky. To, že nemajú okrúhle okraje mi vôbec nevadí,takto sa aspoň líšia tvarom od klasického drobného pečivka 😊
5. Koláčiky pečieme 20 minút v rúre, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C. Treba si to sledovať. Koláčiky nemajú byť hnedé, len bledé. Treba pozerať okraje koláčikov ,tie majú už chytať hnedastú farbu. Horúce sú na dotyk ešte pomerne mäkké.
Koláčiky necháme na plechu celkom vychladnúť a následne poriadne posypeme práškovým cukrom.
Koláčiky sú výborné, cesto krehučké a chutné. Orechová plnka je tiež
fantastická, cítiť nielen orechy ale aj ten džem 😉 Džem môžte kľudne
použiť aj podľa vlastnej chuti, ale marhuľový môžem len odporúčať, veľmi
tam pasuje 😉 Nech vám koláčiky chutia!
Ja ich zvyknem skladovať v papierovej krabici. Sú fantastické a vydržia bez problémov aj 2-3 týždne 😉 Zostanú krehučké a vláčne!
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára