Hovädzie s omáčkou z koreňovej zeleniny
My doma to voláme "Hovädzia sviečková" 😊 Je to velmi jednoduché a výborne chutí !
__________________________________________________
Potrebujeme:
cca.1,5kg hovädzej nožiny, 2 cibule, 5 mrkvy, 4 petržleny, 1/4ks zeleru, 1Pl paprika mletá červená, 7-8 zrniek čierneho korenia, 2 bobkové listy, mletú rascu podla chuti, Sol podla potreby, cca.2L vody na podliatie
________________________________________________________________________
1. Potrebujeme cca 1,5 kg hovädzej nožiny.Ďalej potrebujeme 5 väčších mrkiev, 4 väčšie petržleny a 2 cibule. Ja som tentoraz mala veľmi hrubé mrkvy, tak som dala len 4. Petržlen mám zasa zo záhrady dosť malý a tenký, tak ten som dala o niečo viac. No a ešte 1/4 z 1 hlávky zeleru. Napokon si všetko pokrájame. Cibuľu na kocky, mrkvu, petržlen a zeler na menšie tenšie kúsky. Mäso si pokrájame na väčšie kusy...
2. Do hrnca dáme trocha oleja, na ktorom zosklovatíme trocha osolenú cibuľu. Pridáme 1 PL papriky, pár sekúnd posmažíme a hneď pridáme mäso. Dobre ho osolíme, dáme 1/2 - 1 dl vody, premiešame, zakryjeme pokrievkou a necháme cca 15 minút na strednom ohni, aby si mäso od soli pustilo všetkú šťavu..
3. Ked už má mäso dosť vlastnej šťavy, to trvá takých 15 minút, celé zalejeme s 2 l vody. Dáme soľ, celé čierne korenie a mletú rascu. Takto necháme variť, až kým mäso nebude mäkké. Ja som varila v kuchte 50 minút.
4. Keď je mäso mäkké, pridáme nakrájanú zeleninu, 2 veľké bobkové listy a pomaly varíme, až kým nám zelenina nezmäkne. Pravdaže soľou a rascou medzitým môžeme dochutiť. Keď je zelenina už mäkká, povyberáme mäso a bobkové listy. Zeleninu a šťavu rozmixujeme do hladka ponorným mixérom..
5. Napokon vrátime mäso späť do omáčky a premiešame. Týmto je vlastne jedlo hotové a môže sa podávať
__________________________________________________
Potrebujeme:
cca.1,5kg hovädzej nožiny, 2 cibule, 5 mrkvy, 4 petržleny, 1/4ks zeleru, 1Pl paprika mletá červená, 7-8 zrniek čierneho korenia, 2 bobkové listy, mletú rascu podla chuti, Sol podla potreby, cca.2L vody na podliatie
________________________________________________________________________
1. Potrebujeme cca 1,5 kg hovädzej nožiny.Ďalej potrebujeme 5 väčších mrkiev, 4 väčšie petržleny a 2 cibule. Ja som tentoraz mala veľmi hrubé mrkvy, tak som dala len 4. Petržlen mám zasa zo záhrady dosť malý a tenký, tak ten som dala o niečo viac. No a ešte 1/4 z 1 hlávky zeleru. Napokon si všetko pokrájame. Cibuľu na kocky, mrkvu, petržlen a zeler na menšie tenšie kúsky. Mäso si pokrájame na väčšie kusy...
![Hovädzie s omáčkou z koreňovej zeleniny - obrázok 1](https://varecha.pravda.sk/usercontent/images/velky-postup34291_1502943366.jpg)
2. Do hrnca dáme trocha oleja, na ktorom zosklovatíme trocha osolenú cibuľu. Pridáme 1 PL papriky, pár sekúnd posmažíme a hneď pridáme mäso. Dobre ho osolíme, dáme 1/2 - 1 dl vody, premiešame, zakryjeme pokrievkou a necháme cca 15 minút na strednom ohni, aby si mäso od soli pustilo všetkú šťavu..
![Hovädzie s omáčkou z koreňovej zeleniny - obrázok 2](https://varecha.pravda.sk/usercontent/images/velky-postup34291_1502943436.jpg)
3. Ked už má mäso dosť vlastnej šťavy, to trvá takých 15 minút, celé zalejeme s 2 l vody. Dáme soľ, celé čierne korenie a mletú rascu. Takto necháme variť, až kým mäso nebude mäkké. Ja som varila v kuchte 50 minút.
![Hovädzie s omáčkou z koreňovej zeleniny - obrázok 3](https://varecha.pravda.sk/usercontent/images/velky-postup34291_1502943504.jpg)
4. Keď je mäso mäkké, pridáme nakrájanú zeleninu, 2 veľké bobkové listy a pomaly varíme, až kým nám zelenina nezmäkne. Pravdaže soľou a rascou medzitým môžeme dochutiť. Keď je zelenina už mäkká, povyberáme mäso a bobkové listy. Zeleninu a šťavu rozmixujeme do hladka ponorným mixérom..
![Hovädzie s omáčkou z koreňovej zeleniny - obrázok 4](https://varecha.pravda.sk/usercontent/images/velky-postup34291_1502943540.jpg)
5. Napokon vrátime mäso späť do omáčky a premiešame. Týmto je vlastne jedlo hotové a môže sa podávať
![Hovädzie s omáčkou z koreňovej zeleniny - obrázok 5](https://varecha.pravda.sk/usercontent/images/velky-postup34291_1502943585.jpg)
Ja ju nezahusťujem ničím, ani múkou - nie je to vôbec potrebné.
Rozmixovaná zelenina dosť zahustí omáčku. Jedine, kto chce, tak po
vrátení mäsa ešte zjemní so smotanou a dá trochu prevrieť 😊 To už je
vec chuti. Cukor tiež nedávam, od koreňovej zeleniny je omáčka presne
dosť sladká. Na konci si podľa chuti ešte môžeme dochutiť citrónovou
šťavou.
![Hovädzie s omáčkou z koreňovej zeleniny - obrázok 6](https://varecha.pravda.sk/usercontent/images/velky-postup34291_1502943628.jpg)
Ako prilohu som pripravila parenú knedľu..
![Hovädzie s omáčkou z koreňovej zeleniny - obrázok 7](https://varecha.pravda.sk/usercontent/images/velky-postup34291_1502943677.jpg)
..a môžme podávať 😉
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára