Hovädzie s omáčkou z koreňovej zeleniny
My doma to voláme "Hovädzia sviečková" 😊 Je to velmi jednoduché a výborne chutí !
__________________________________________________
Potrebujeme:
cca.1,5kg hovädzej nožiny, 2 cibule, 5 mrkvy, 4 petržleny, 1/4ks zeleru, 1Pl paprika mletá červená, 7-8 zrniek čierneho korenia, 2 bobkové listy, mletú rascu podla chuti, Sol podla potreby, cca.2L vody na podliatie
________________________________________________________________________
1. Potrebujeme cca 1,5 kg hovädzej nožiny.Ďalej potrebujeme 5 väčších mrkiev, 4 väčšie petržleny a 2 cibule. Ja som tentoraz mala veľmi hrubé mrkvy, tak som dala len 4. Petržlen mám zasa zo záhrady dosť malý a tenký, tak ten som dala o niečo viac. No a ešte 1/4 z 1 hlávky zeleru. Napokon si všetko pokrájame. Cibuľu na kocky, mrkvu, petržlen a zeler na menšie tenšie kúsky. Mäso si pokrájame na väčšie kusy...
2. Do hrnca dáme trocha oleja, na ktorom zosklovatíme trocha osolenú cibuľu. Pridáme 1 PL papriky, pár sekúnd posmažíme a hneď pridáme mäso. Dobre ho osolíme, dáme 1/2 - 1 dl vody, premiešame, zakryjeme pokrievkou a necháme cca 15 minút na strednom ohni, aby si mäso od soli pustilo všetkú šťavu..
3. Ked už má mäso dosť vlastnej šťavy, to trvá takých 15 minút, celé zalejeme s 2 l vody. Dáme soľ, celé čierne korenie a mletú rascu. Takto necháme variť, až kým mäso nebude mäkké. Ja som varila v kuchte 50 minút.
4. Keď je mäso mäkké, pridáme nakrájanú zeleninu, 2 veľké bobkové listy a pomaly varíme, až kým nám zelenina nezmäkne. Pravdaže soľou a rascou medzitým môžeme dochutiť. Keď je zelenina už mäkká, povyberáme mäso a bobkové listy. Zeleninu a šťavu rozmixujeme do hladka ponorným mixérom..
5. Napokon vrátime mäso späť do omáčky a premiešame. Týmto je vlastne jedlo hotové a môže sa podávať
__________________________________________________
Potrebujeme:
cca.1,5kg hovädzej nožiny, 2 cibule, 5 mrkvy, 4 petržleny, 1/4ks zeleru, 1Pl paprika mletá červená, 7-8 zrniek čierneho korenia, 2 bobkové listy, mletú rascu podla chuti, Sol podla potreby, cca.2L vody na podliatie
________________________________________________________________________
1. Potrebujeme cca 1,5 kg hovädzej nožiny.Ďalej potrebujeme 5 väčších mrkiev, 4 väčšie petržleny a 2 cibule. Ja som tentoraz mala veľmi hrubé mrkvy, tak som dala len 4. Petržlen mám zasa zo záhrady dosť malý a tenký, tak ten som dala o niečo viac. No a ešte 1/4 z 1 hlávky zeleru. Napokon si všetko pokrájame. Cibuľu na kocky, mrkvu, petržlen a zeler na menšie tenšie kúsky. Mäso si pokrájame na väčšie kusy...
2. Do hrnca dáme trocha oleja, na ktorom zosklovatíme trocha osolenú cibuľu. Pridáme 1 PL papriky, pár sekúnd posmažíme a hneď pridáme mäso. Dobre ho osolíme, dáme 1/2 - 1 dl vody, premiešame, zakryjeme pokrievkou a necháme cca 15 minút na strednom ohni, aby si mäso od soli pustilo všetkú šťavu..
3. Ked už má mäso dosť vlastnej šťavy, to trvá takých 15 minút, celé zalejeme s 2 l vody. Dáme soľ, celé čierne korenie a mletú rascu. Takto necháme variť, až kým mäso nebude mäkké. Ja som varila v kuchte 50 minút.
4. Keď je mäso mäkké, pridáme nakrájanú zeleninu, 2 veľké bobkové listy a pomaly varíme, až kým nám zelenina nezmäkne. Pravdaže soľou a rascou medzitým môžeme dochutiť. Keď je zelenina už mäkká, povyberáme mäso a bobkové listy. Zeleninu a šťavu rozmixujeme do hladka ponorným mixérom..
5. Napokon vrátime mäso späť do omáčky a premiešame. Týmto je vlastne jedlo hotové a môže sa podávať
Ja ju nezahusťujem ničím, ani múkou - nie je to vôbec potrebné.
Rozmixovaná zelenina dosť zahustí omáčku. Jedine, kto chce, tak po
vrátení mäsa ešte zjemní so smotanou a dá trochu prevrieť 😊 To už je
vec chuti. Cukor tiež nedávam, od koreňovej zeleniny je omáčka presne
dosť sladká. Na konci si podľa chuti ešte môžeme dochutiť citrónovou
šťavou.
Ako prilohu som pripravila parenú knedľu..
..a môžme podávať 😉
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára