Jemné koláče zo zemiakového cesta
Ľahučké ako pierko a mäkké ako vata 😍 Fantastické
koláče zo sladkého kysnutého zemiakového cesta.
__________________________________________________
Cesto:
800g hladká múka, 200g polohrubá múka, 200g cukor kryštálový, 3ks zemiaky, 1dl olej, 2dl mlieko, cca.3,5dl voda, 50g čerstvé droždie, 2 balíčky vanilkový cukor, 1kl sol
Plnka tvarohová:
500g tvaroh jemný krémový, 2dl cukor práškový, 2 balíčky cukor vanilkový, 2Pl vanilkový puding v prášku, hrozienka podla chuti
Okrem toho:
Lekvár na pečenie, trocha oleja na potieranie
____________________________________________________________________________
1. V prvom rade si uvaríme zemiaky, ktoré ešte za horúca dobre popučíme, nech sú čím hladšie. Potom ich necháme ešte chladnúť, lebo do cesta použijeme mierne teplé zemiaky. Ja som dala 3 stredne veľké zemiaky, to bolo 500 g aj spolu so šupkou ešte.
2. Do jednej misky dáme obe múky, cukor + vanilkový cukor, soľ a premiešame celé lyžicou. Potom dáme zemiaky, ktoré poriadne do múky vmiešame/vdrobíme a to tak, aby podľa možnosti nezostali hrčky zemiakov. Následne dáme olej a v mlieku napučané droždie. Tú zvyšnú tekutinu - cca 3-3,5 dl vody, pridávame postupne/potroške a zakaždým dobre vpracujeme do cesta. Máme dostať ľahké, jemné, kypré cesto, ktoré sa už oddeľuje od misky. Nakoniec cesto pomocou múky len napravíme (nemiesime) do tvaru bochníka, poprášime trochou múky a necháme 1 hodinu kysnúť.
3. Ja som ako plnku zvolila jahodový lekvár na pečenie, ten nevytečie a máme ho takto v koláčoch veľmi radi. A ako druhú plnku -tvarohovú :-) Ale kľudne si môžte dať aj makovú alebo orechovú. Tú tvarohovú plnku si zmiešame ale len tesne pred plnením, aby vám zbytočne náhodou nezredla
4. Nakysnuté cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku, prekrojíme na 2 časti a každú len upravíme do tvaru bochníka. Následne vyvaľkáme na hrúbku cca 4-5 mm, pokrájame na trojuholníky (ja som robila 8) a na každý dáme rovnako plnku. Celú tvarohovú plnku treba rozdeliť na 1 kruh. Následne zľahka skrútime podľa fotky do tvaru rožka a dáme na plech s papierom.
5. Koláče hned potrieme olejom a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 20-25 minút. Treba si to radšej sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.
Piekla som už veľa výborných koláčov, ktorých cesto si kombinujem sama,
ale takéto jemné, ľahučké a mäkké cesto som ešte nikdy nemala 😊 A ani
som takéto podobné nikdy nikde nejedla! Takže vrelo odporúčam
každému, kto má rád "naozaj" mäkké koláče. Ešte mierne teplé ich môžte posypať práškovým cukrom 😊
Prajem dobrú chuť !
__________________________________________________
Cesto:
800g hladká múka, 200g polohrubá múka, 200g cukor kryštálový, 3ks zemiaky, 1dl olej, 2dl mlieko, cca.3,5dl voda, 50g čerstvé droždie, 2 balíčky vanilkový cukor, 1kl sol
Plnka tvarohová:
500g tvaroh jemný krémový, 2dl cukor práškový, 2 balíčky cukor vanilkový, 2Pl vanilkový puding v prášku, hrozienka podla chuti
Okrem toho:
Lekvár na pečenie, trocha oleja na potieranie
____________________________________________________________________________
1. V prvom rade si uvaríme zemiaky, ktoré ešte za horúca dobre popučíme, nech sú čím hladšie. Potom ich necháme ešte chladnúť, lebo do cesta použijeme mierne teplé zemiaky. Ja som dala 3 stredne veľké zemiaky, to bolo 500 g aj spolu so šupkou ešte.
2. Do jednej misky dáme obe múky, cukor + vanilkový cukor, soľ a premiešame celé lyžicou. Potom dáme zemiaky, ktoré poriadne do múky vmiešame/vdrobíme a to tak, aby podľa možnosti nezostali hrčky zemiakov. Následne dáme olej a v mlieku napučané droždie. Tú zvyšnú tekutinu - cca 3-3,5 dl vody, pridávame postupne/potroške a zakaždým dobre vpracujeme do cesta. Máme dostať ľahké, jemné, kypré cesto, ktoré sa už oddeľuje od misky. Nakoniec cesto pomocou múky len napravíme (nemiesime) do tvaru bochníka, poprášime trochou múky a necháme 1 hodinu kysnúť.
3. Ja som ako plnku zvolila jahodový lekvár na pečenie, ten nevytečie a máme ho takto v koláčoch veľmi radi. A ako druhú plnku -tvarohovú :-) Ale kľudne si môžte dať aj makovú alebo orechovú. Tú tvarohovú plnku si zmiešame ale len tesne pred plnením, aby vám zbytočne náhodou nezredla
4. Nakysnuté cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku, prekrojíme na 2 časti a každú len upravíme do tvaru bochníka. Následne vyvaľkáme na hrúbku cca 4-5 mm, pokrájame na trojuholníky (ja som robila 8) a na každý dáme rovnako plnku. Celú tvarohovú plnku treba rozdeliť na 1 kruh. Následne zľahka skrútime podľa fotky do tvaru rožka a dáme na plech s papierom.
5. Koláče hned potrieme olejom a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 20-25 minút. Treba si to radšej sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.
Už hotové, krásne upečené koláče 😉 Vrch im môžte potrieť maslom, ale aj nemusíte, lebo mäkké ako vata budu v oboch prípadoch 😊
V ceste vôbec necítiť chuť zemiakov, takže obávať sa netreba 😊 Koláče
sú jednoducho fantastické a ako čerstvé zostanú aj na druhý deň!
Komentáre
Zverejnenie komentára