Pita chlieb / Pita ekmeği

Jednoduchý pita chlieb na döner kebab, ale môžte ho kludne naplniť aj inými dobrotami podľa vlastnej chuti 😊
______________________________
Potrebujeme:
400g hladká múka, 2 kopcovité PL jogurt biely, 2PL olej, 1,25dl vlažné mlieko, 0,5dl vlažná voda, 21g droždie čerstvé, 1kl kryštálový cukor, 1kl sol.

__________________________________________________________

1.   Najprv si do misky dáme mlieko,vlažnú vodu,1kl cukor a kvasnice.Dobre to rozmiešame metličkou.Potom dáme olej,2 kopcovité PL jogurtu,sol a znova dobre rozhabarkujeme.Napokon postupne prisypávame múku do tekutiny a rukou múku stále dobre premačkáme,aby nezostali hrčky.Vytvorí sa nám polomäkké cesto,ktoré sa síce odlepuje od misy,ale o ruky sa ešte poriadne lepí :-) Cesto je/má byť jemné a také elastické.Napokon ho posypeme trochou múky a vymiesime ho krátko do bochníka.Nakoniec cesto zakryjeme utierkou a dáme na cca.1 hodinu na teplejšie miesto kysnúť.

Pita chlieb (fotorecept) - obrázok 2

2.  Po nakysnutí cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 5 rovnakých kusov. Každe cesto znova krátko premiesime do tvaru bochníka.S cestom sa dobre pracuje,podsypávat netreba skoro vôbec.Bochníčky zakryjeme utierkou a necháme 15 minút podkysnúť.

 Pita chlieb (fotorecept) - obrázok 3

3.  Podkysnuté bochníčky najprv rozťapkáme rukami a následne vyválkame na velkost pita chlebu cca.15cm.Hrúbku som mala cca.5-6mm.Vyválkané poukladáme na plech s papierom.Treba ich dat radšej na 2 plechy,aby mali dostatok miesta narásť 

 Pita chlieb (fotorecept) - obrázok 4

4.  Plech dáme ihned na strednú mriežku do rúry,ktorú sme si už dopredu rozohriali na 240'C na 6-10minút. Takto sa nafúkli už o 3-4 minúty ;-P Od rúry sa radšej ani nepohnite,lebo sa rýchlo upečú a ak ich necháte dlhšie vnútri,tak sa vám vysušia a vrch sa bude lámať

 Pita chlieb (fotorecept) - obrázok 5

5.  A tu sú už tie "Balóniky" ;-) Ja som ich piekla 8minút.To,ze u vas sa kolko minút majú piect,si musíte zistit,kedze rúry pečú rôzne.Riadte sa farbou chleba,nielen časom.Nemajú byt príliž tmavé.U niekoho to môže byť 6 minút,u niekoho zasa 8 alebo 10 minút.

 Pita chlieb (fotorecept) - obrázok 6

Pred plnením ich zúbkavým nožíkom prekrojíme.Takto krásne vyzerajú z vnútra ;-P Vrch je tenučký,ale spodná čast chleba je mäkkučká a hrubá skoro 1cm :-) Ono sa tam vytvorí taká "priehlbinka" ,presne na plnenie😉

 Pita chlieb (fotorecept) - obrázok 7

Jedna rada...ak sa vám ich predsa náhodou podarí nechat viac upiect,tak hned po vybratí z rúry im vrch natrite trochou vody so štetcom.Oni pekne zmäknú😊

 Pita chlieb (fotorecept) - obrázok 8

Naplniť si už pita chlieb môžte podla chuti.Ja som pripravila klasický döner kebab :-) Nech sa vám vydaria!


    Prajem dobrú chuť !
    

Komentáre

  1. Dobrý deň. Prosím vás môžem pripravit pita chlieb aj deň vopred ?(pred návštevou?) Bude dobry aj tak ? Dakujem za odpoved.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pekne zdravím. Ospravedlnujem sa za moju neskorú reakciu. Pita chlieb je lepšie pripraviť v deň konzumácie. Na druhý deň je tiež chutný o to nejde, ale ak chcete mať "originál" tak radím ho nerobiť deň vopred. V deň pečenia je aj konzistencia cesta iná a aj kôrku má inú🙂 Na druhý deň je pita chlieb zvonka-zvnútra taký rovnaký😅

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌

ÚŽASNÉ BUCHTY🥰 V SMOTANE PEČENÉ👍