Katmer börek

Katmer börek je vlastne börek z prekladaného cesta,väčšinou z kysnutého.V tomto recepte vám ponúkam jeden börek čisto len s maslom a druhý plnený mozarellou a olivovým olejom 😉 Obe chutia fantasticky.Z vnútra je cesto mäkké a jemné,ale z vonka je börek príjemne chrumkavý 😊
_____________________________________________________
Cesto:
12dl múka hladká, 2,5dl mlieko, 2,5dl voda, 21g droždie čerstvé, 1kl cukor kryštál, 1,5kl soli
Plnka:
Mozarella 200g, olivový olej
Na potieranie cesta:
200g maslo 82%né,  3/4dl olej rastlinný
Na potretie pred pečením:
1 žĺtok, 1Pl jogurt

_______________________________________________________________
1.  Pripravíme si potrebné veci na cesto..
 Katmer börek (fotorecept) - obrázok 1
2. Do misky nalejeme trocha teplú vodu a aj mlieko, dáme 1 kl cukru a rozdrobíme kvasnice. Premiešame lyžicou a pár minút počkáme kým kvasnice začnú pracovať. Až potom dáme soľ a začneme do tekutiny pridávať po pohári múku a prstami ju stále rozmačkáme, aby neostali hrčky. Dávame dovtedy múku, kým nám nevznikne polotuhé jemné, vláčne cesto. Ja som dala 6 pohárov, čiže 12 dl. Cesto vyberieme z misky, rozdelíme na 4 časti a pomocou minima múky každé vymiesime do bochníka. Položíme na pomúčenú dosku, zakryjeme utierkou a necháme 30 minút kysnúť.
 Katmer börek (fotorecept) - obrázok 2

3. Zatiaľ si pripravíme všetko na plnku a na potieranie cesta.Plniť budeme len jeden börek, a na ten potrebujeme 2 balíčky mozarelly a trocha olivového oleja.Druhý börek nechávame čistý.Dalej budeme potrebovat maslo,ktoré si ohrejeme na tekuto potom pred natieraním. A ešte 3/4dl rastlinného oleja a pravdaže trocha soli. Doporučujem jedine 82%-né, lebo to veľmi veľa dodá na chuti 😊

4. Ked bochníčky nakysli, si rozpustíme maslo a pridáme k nemu 3/4dl oleja. K sebe patria stále 2-2 bochníčky. Takže, 1 bochníček rozvaľkáme na tenko cca 2-3 mm, natrieme poriadne tukom a zložíme presne podla fotiek.
 Katmer börek (fotorecept) - obrázok 4

5. Vyvaľkáme druhý bochníček, potrieme poriadne tukom, do stredu dáme zložené cesto a podľa fotiek zabalíme. Pri hýbaní vždy poriadne potrite tukom.
 Katmer börek (fotorecept) - obrázok 5

6. Cesto dáme tak ako sme ho zložili, na pečiaci papier a rozvaľkáme ho na veľkost cca 35x32, kľudne môžte stále trochu posýpať cesto múkou, aby sa vám lepšie vaľkalo.Jednu stranu cesta popolievame olivovým olejom a všade rozložíme mozarellu.Trocha celé osolíme a prikryjeme ju druhou stranou cesta - nie silno, len tak preložiť. Börek spolu s papierom dáme na plech.


7.Druhé cesto nerozváľkame tak velmi,nech je užšie a hrubšie ked že to zostane neplnené.Vyváľkané položíme vedla druhého böreku na plech.Vrch natrieme žĺtkom zmiešaným s 1pl jogurtu a následne dobrým ostrým nožom hustejšie pozakrajujeme böreku vrch.Urobte hlbšie,aspoň 0,5cm hlboké zárezy.Börek nakoniec posypeme černuškou/ čiernou rascou a dáme ihned piect do rúry,ktorú sme si už vopred rozohriali na 180°C na cca.35minut.Ale treba si to radšej sledovat,lebo každá rúra pečie trocha inak.


A tu je už krásne upečený chrumkavý börek 😉 V žiadnom prípade ho ničím nenatierajte!!

Börek je naozaj fantastický,cesto sa krásne oddeluje 😉😍  je jemné, lahučké a chutí výborne.Je jemne slaný a má skvelú chuť masla!

Fantasticky chutí aj s olivovým olejom a mozarellou 😊 najmä ked je ešte teplý a syr sa krásne naťahuje 😍😉

Je pravda,že s týmto börekom je trocha viacej práce,ale výsledok naozaj stojí zato.Verím,že budete spokojný 😊
                Prajem dobrú chuť !

Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌

ÚŽASNÉ BUCHTY🥰 V SMOTANE PEČENÉ👍