Kapustové lángoše

Tieto plnené lángoše sú jedlom môjho detstva,mama nám ich často robievala. Zvykla zamiesiť cesto z kila múky,z jednej časti urobila klasické lángoše potreté cesnakom a z druhej časti spravila plnené kapustou. Recept pochádza ešte od jej babky / nagymami 😊 ona vraj plnila vnúčatám lángoše z časti s domácim slivkovým lekvárom zo súdka a z časti takto na slano s dusenou kapustou.
______________________________________________
Cesto:
1kg hladká múka, voda vlažná cca.6dl, 42g droždie čerstvé, 1,5kl soli
Plnka:
Hlávková kapusta čerstvá cca.2kg, Sol a mleté čierne korenie podla chuti, Voda pri dusení kapusty podla potreby
Na vysmážanie:
Olej podla potreby

_____________________________________________________________________
1.V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku so solou.Následne pridáme vo vode rozmiešané droždie.Droždie si treba radšej rozmiešať len v 3dl vody a zvyšok tekutiny treba prilievat postupne počas vypracúvania cesta podla potreby.Niektoré múky pijú menej tekutiny a niektoré viac.Výsledné,vypracované cesto má byt také polomäkké, vlastne také klasické lángošové.Cesto napokon ešte pomocou trochy múky krátko vymiesime do bochníka,poprášime vrch múkou a necháme cca.1h kysnút.Namiesto pšeničnej hladkej môžte kludne použiť aj špaldovú hladkú bielu.

2.Zatial kým nám cesto kysne,si pripravíme plnku.Hlávkovú kapustu postrúhame a v jednej miske ju pomiešame s potrebným množstvom soli.Nasledne rozhorúčime olej v panvici, ihned dáme kapustu a zakrytú dusíme do mäkka.Podla potreby podlievame počas dusenia trochou vody.Ked je už kapusta mäkká,pridáme oheň a narychlo ju ešte kde-tu opečieme,aby dostala lepšiu chut.Nakoniec podla chuti pridáme mleté čierne korenie,premiešame a necháme bokom.

3. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku,rozdelíme ho na rovnaké časti,ja som mala 11ks,ale to záleží na tom aké velké lángoše chcete robit.Kúsky cesta ešte raz vymiesime do tvaru bochníčkov. Bochníček vyváľkame na cca.5mm , na jednu stranu dáme plnku a prikryjeme ju druhou stranou.Okraje troška postláčame.Následne lángoše klasicky vysmažíme v dostatočnom množstve oleja.Treba ich vysmážat o niečo pomalšie,lebo sú plnené.Vysmážané vykladáme na kuchynský papier,aby odsal prebytočný tuk.


Takéto kapustové lángoše sú velmi chutné 😊 Tomu kto má rád kapustu,ich naozaj odporúčam.
        Prajem dobrú chuť!

Komentáre

  1. Zlakomila som sa na toto jedlo, predvčerom som to vyskúšala, ale ostala som veľmi sklamaná z cesta. Plnka bola vynikajúca, ale cesto bolo bohužiaľ nechutné. Spravila som presne podľa receptu, aj sa mi zdalo, že tam ide len málo vecí do cesta, ale chcela som sa držať receptu, tak som robila presne podľa toho. Cesto mi síce pekne vykyslo, ale tá chuť bola hrozná. Nikto to doma nechcel jesť... Škoda, mala som robiť podľa pôvodného pocitu a cesto spraviť to, ktoré robím stále a langoše sú chutné aj na druhý deň. Nepíšem to preto, aby som hanila autorku receptu, lebo toto jedlo je výborný nápad a nabudúce ho určite vyskúšam znova (naplniť sa dá aj s červenou alebo kyslou kapustou), len si spravím cesto podľa receptu, ktorý používam už roky a nemusí ani kysnúť. Prikladám link pre ostatné gazdinky, ktoré budú chcieť tento recept vyskúšať s lepším cestom na langoše:
    https://dobruchut.aktuality.sk/recept/4170/fotorecept-langose-s-cesnakom/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vdaka za tvoju odozvu a aj opis tvojej skúsenosti s týmto jedlom. Je mi jasné, že každý z nás má iné chute a nie každému chutí rovnako. No tvrdenie, že takéto obyčajné, celkom klasické kysnuté cesto ktoré používa naozaj vela ludí na rôzne spôsoby bolo " nechutné priam nejedlé" je prehnané😐 Toto cesto sa líši od cesta na pizzu jedine troškou oleja, inak je to to isté.A nemyslím, že cesto na pizzu (pizza) je nejedlé. Ja som nikde netrvdila, že z toho budú lángoše ako vata, ani to, že toto cesto je moje klasické ked robím čisto "lángoše" 😐 Do klasického lángoša pridávam aj jogurt a od toho je super jemný a mäkučký... Ja osobne nemám rada toto jedlo s cestom mäkkým ako vata. Podla mňa je toto cesto celkom normálne, mäkké cesto s normálnou chutou ☺ nieje tam nič, čo by mu dávalo nejakú pachuť 😐 Ale ja nikomu nebránim v tom, aby si použil iné cesto, nejaké to svoje 😊 A vdaka za link, ktorý si pridala. Som si istá, že si ním potešila mnoho ludí a nie len samú seba 😊
      Príjemný den prajem.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌

ÚŽASNÉ BUCHTY🥰 V SMOTANE PEČENÉ👍