Trvanlivé slané makové paličky

Drobného slaného pečiva nikdy nie je dosť,kedže sa hodí naozaj na každú príležitosť 😊 nech je to už na nejakú oslavu,sviatok,alebo len tak pod zub k telke. A kedže je najlepšie mať k dispozícii aj rôzne obmeny,tak vám ponúkam svoj recept na výborné,makové slané trvanlivé pečivko 😉 Ja som ho naposledy piekla na menšie rodinné stretnutie,kde si recept naň pýtalo hned zopár ludí!
__________________________________________________
Cesto:
500g hladká múka, 150g mak celý, 200g maslo, 1dl olej, cca.1dl mlieko, 1 žĺtok, 1Pl práškový cukor, 4Pl čestvá šťava z citróna, 1Pl ocot hroznový (alebo jablkový), 1 (1x15g)balíček prášku do pečiva, 2,5kl sol
Na potretie:
vaječný bielok
_____________________________________________________________________________
1. Ako prvé si zmiešame v jednej miske všetky sypké suroviny,čiže múku,mak,práškový cukor,sol a preosiaty prášok do pečiva.Všetko lyžicou dobre premiešame a až potom pridáme žĺtok,dopoly spustené maslo,olej,citrónovú šťavu a ocot.Všetko dobre zapracujeme a až potom pridáme podla oka tolko mlieka,aby sa nám to spojilo a aby sme vlastne dostali polomäkké,jemné,mastnejšie cesto. To,že kolko mlieka presne budete potrebovať,závisí vlastne od múky.Ja som dala cca.1dl.


2.  Následne s cestom hned pracujeme dalej.Vyváľkame ho na trochu pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika na hrúbku cca.7mm a krájatkom na Pizzu si ho pokrájame na malé, krátke pásiky lubovolnej velkosti.Ja robievam velkosti cca.6-7x1,5cm. Ale to je už na vás,kludne si môžte urobit aj štvorčeky,alebo trojuholníčky 😄 Nakoniec si nakrájané paličky poukladáme na plech s papierom a vrch potrieme vaječným bielkom.Plech dáme ihned do rúry,ktorú sme si už vopred rozohriali na 180°C na cca.15minút,ale to záleží aj od vašej rúry,treba si to radšej sledovať.


Toto pečivko je velmi chutné a presne dobré slané 😋 Je krehké,jemne chrumkavé a zostane také aj niekolko týždňov.Ja mám odskúšané aj 2 mesiace, ale či aj dlhšie vydrží, to neviem.Čo viem s istotou povedať je ale to,že aj po dvoch mesiacoch je toto pečivo ako čerstvé 😉 Takže nie je žiadny problém si pečivko upiect už nejaký čas vopred,čo sa pravdaže najviac cení pred oslavami,alebo sviatkami ked človek ani to nevie, že čo skôr a kde mu hlava stojí 😅😏 Najlepšie je skladovať ho v papierovej krabici pri izbovej teplote.


             Prajem dobrú chuť !

Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌

ÚŽASNÉ BUCHTY🥰 V SMOTANE PEČENÉ👍