Tvarohové koláče
Tvaroh je hádam tá najčastejšia a najoblúbenejšia plnka do koláčov 😃 A preto si myslím,že receptov na tvarohové koláče nikdy nie je dosť. Tieto koláče sú jedny z najlepších tvarohových koláčov čo som kedy piekla.Sú fantasticky chutné a mäkkučké 😉😊
__________________________________________________________
Cesto:
1kg hladká múka, 100g kukuričná hladká múka, 100g cukor kryštálový, cca.5,5dl vlažné mlieko, 2,5dl olej, 50g čertsvé droždie, Kôra z 1 citróna, 1 bielok vaječný, 1kl sol
Plnka:
500g tvaroh klasický, 1 vajce, Podla chuti kryš.cukor a šťava citrónová
Na potretie:
1 žĺtok vaječný
_______________________________________________________________________________
1. V jednej miske si lyžicou pomiešame obe múky, sol, cukor a citronovú kôru. Potom pridáme olej, bielok z jedného vajca a v 2 dl mlieku napučané kvasnice. Zvyšných cca 3,5 dl mlieka prilievame postupne. Vypracujeme si polotuhé cesto, ktoré sa má takpovediac naťahovať a oddelovat od misky. Nakoniec pomocou trochy múky, ešte zopár krát cesto premiesime do bochníka. Poprášime ho múkou a necháme nakysnúť na teplejšom mieste cca1 h.
2. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenu dosku, urobíme valec a pokrájame ho na kúsky rovnakej velkosti. Každý kúsok vymiesime do bochníčka a necháme 30 minut zakryté utierkou podkysnút. Mne vyšlo 26 kusov.
3. Kým bochníčky kysnú, si nachystáme plnku: Zmiešame 500 g tvarohu, kryštálový cukor podla chuti, 1 vajce a citronovu štavu. Ja tu mám aj jeden lekvár, lebo na niekolko kúskov dám k tvarohu aj lekvár 😊 to velmi lúbime.
4. Po 30 minútach, ked už bochníčky podkysli, ich ideme plnit.. Bochníček najprv roztapkáme rukami, položíme zo 2 KL tvarohu a cesto uzavrieme ako buchtu :-)
5. Naplnené bochníčky poukladáme trocha dalej od seba na plech s pečiacim papierom. Natrieme ich žĺtkom, ktoré sme zmiešali s kvapkou vody. Následne ostrými nožnicami strihneme rez cez celú buchtu :-) Bochník sa roztvori a tvaroh vykukne :-) Koláče netreba nechat podkysnúť, ale už aj ich dáme piect do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 25 minut.
__________________________________________________________
Cesto:
1kg hladká múka, 100g kukuričná hladká múka, 100g cukor kryštálový, cca.5,5dl vlažné mlieko, 2,5dl olej, 50g čertsvé droždie, Kôra z 1 citróna, 1 bielok vaječný, 1kl sol
Plnka:
500g tvaroh klasický, 1 vajce, Podla chuti kryš.cukor a šťava citrónová
Na potretie:
1 žĺtok vaječný
_______________________________________________________________________________
1. V jednej miske si lyžicou pomiešame obe múky, sol, cukor a citronovú kôru. Potom pridáme olej, bielok z jedného vajca a v 2 dl mlieku napučané kvasnice. Zvyšných cca 3,5 dl mlieka prilievame postupne. Vypracujeme si polotuhé cesto, ktoré sa má takpovediac naťahovať a oddelovat od misky. Nakoniec pomocou trochy múky, ešte zopár krát cesto premiesime do bochníka. Poprášime ho múkou a necháme nakysnúť na teplejšom mieste cca1 h.
2. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenu dosku, urobíme valec a pokrájame ho na kúsky rovnakej velkosti. Každý kúsok vymiesime do bochníčka a necháme 30 minut zakryté utierkou podkysnút. Mne vyšlo 26 kusov.
3. Kým bochníčky kysnú, si nachystáme plnku: Zmiešame 500 g tvarohu, kryštálový cukor podla chuti, 1 vajce a citronovu štavu. Ja tu mám aj jeden lekvár, lebo na niekolko kúskov dám k tvarohu aj lekvár 😊 to velmi lúbime.
4. Po 30 minútach, ked už bochníčky podkysli, ich ideme plnit.. Bochníček najprv roztapkáme rukami, položíme zo 2 KL tvarohu a cesto uzavrieme ako buchtu :-)
5. Naplnené bochníčky poukladáme trocha dalej od seba na plech s pečiacim papierom. Natrieme ich žĺtkom, ktoré sme zmiešali s kvapkou vody. Následne ostrými nožnicami strihneme rez cez celú buchtu :-) Bochník sa roztvori a tvaroh vykukne :-) Koláče netreba nechat podkysnúť, ale už aj ich dáme piect do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 25 minut.
Koláče sa krásne upiekli 😉 Natierat ich netreba ničím, len nechat vychladnúť
Bochníky na druhom plechu som strihla do kríža a do stredu dala ešte lekvár. Trocha som ich posypala aj celým makom
Koláče su výborné, lahučké, jemné a voňavé 😍😊 Su krásne mäkké a zostanú mäkké aj niekolko dní
Prajem dobrú chuť!
Komentáre
Zverejnenie komentára