Börek
Receptov na Börek je naozaj vela.Niektoré sú s kvasnicami a niektoré bez.Ponúkam vám skvelý Börek plnený tromi rôznymi plnkami, tentoraz z kysnutého cesta 😊
____________________________________________________
Cesto:
800g hladká múka, 1 bielok, 1dl olej, cca.4,25dl vody, 50g droždie čerstvé, 2kl sol
Zemiaková plnka:
3 zemiaky, 1 cibula, 0,5dl oleja, 6-7 stoniek petržlenovej vňaťe, 1Pl salça paradajková alebo hustý paradajkový pretlak, 1kl paprika červená mletá, Podla chuti mleté čierne korenie,sol a Isot
Mäsová plnka:
cca.200g mleté mäso hovädzie, 1 velká cibula, 1kl mletá červená paprika, 0,5-1kl sumak, Podla chuti rasca mletá, sol a Isot
Syrová plnka:
Syr turecký krémový v slanom náleve
Na potretie:
1 žĺtok, kúsok masla
______________________________________________________________________
1. V jednej miske najprv premiešame múku so solou. Potom pridáme olej, bielok a droždie rozmiešané vo vlažnej vode (3 dl vody + droždie + 1 kl cukor) .Postupne prilievame ešte cca 1,25 dl vody. Vypracujeme polomäkké cesto, ktore zatial hnetieme, kým sa nebude oddelovat od misky .Je take ťahavé :-) Nakoniec cesto poprášime múkou a ešte raz ho krátko premiesime do bochníka. Poprášime vrch múkou a nechame ho na teplejšom mieste 1 h nakysnút...
2. Kým cesto kysne, si urobíme mäsovú plnku. Pripravíme si 200 g mletého mäsa a 1 cibulu, ktorú si nakrájame na malé kocky. V panvici si na oleji zosklovatíme trocha osolenú cibulu. Potom pridáme mletú papriku, 3-4 sekundy nechame poškvrčat a hned pridáme mäso. Osolíme, dáme rascu podla chuti, Isot papriku-ja som dala skoro 1 kl. A napokon ešte korenie Sumak za 0,5-1 kl. A necháme cca 15 minút dusit. Mäso si aj tak najprv pustí šťavu a kým sa pomaly dusí a tá šťava vyvrie, tak nám bude aj plnka hotová ;-) Mäso ma začat uz škvrčat, vtedy je už hotové. Hotovú plnku zatial odložíme bokom.
3. Zemiaková plnka:
3 stredne zemiaky si pokrájame na kocky a uvaríme celkom do mäkka. Ešte teplé popučíme, pridáme na drobno pokrájanú cibulu,1 PL salçe, sol, Isot, čierne mleté korenie, ml.papriku a pokrájanú petržlenovú vňať. Dobre premiešame a nakoniec primiešame aj 0,5 dl oleja. Hotovú plnku dáme bokom. A do tretieho böreku si pripravime syr, ja tu mam krémový turecký kravský syr.
4. Ked nám cesto nakyslo, ho vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 3 rovnaké diely. Každé jedno cesto, tak ako sme ho odkrojili, najprv rozťapkáme a potom vyváľkame na hrúbku cca 4 mm. Do dĺžky treba cesto valkat podla vášho plechu :-) Jedno cesto natreme zemiakovou plnkou, na druhé cesto rozložíme mäsovú plnku a na tretie rozmrvíme syr. Cestá zlahka, nie na tesno zrolujeme.
5. Böreky pokladieme dalej od seba na naolejovany plech. Natrieme ich rozšlahaným žltkom, ktorý sme zmiešali s kvapkou vody. Po natretí, börek pokrájame na hrúbku 2 prstov. Ja som použila takú lopatku/sekátko s čím sa robia bryndzové halušky :-) Do tanierika som dala olej a zakaždým som si sekátko namočila do oleja a stlačením presekla ním börek až celkom dole. Nakoniec börek posypeme čiernou rascou, alebo inými semienkami. Plech dáme piect do rúry, ktorú sme si rozohriali na 190 °C na cca 40-45minut.
Prajem dobrú chuť!
____________________________________________________
Cesto:
800g hladká múka, 1 bielok, 1dl olej, cca.4,25dl vody, 50g droždie čerstvé, 2kl sol
Zemiaková plnka:
3 zemiaky, 1 cibula, 0,5dl oleja, 6-7 stoniek petržlenovej vňaťe, 1Pl salça paradajková alebo hustý paradajkový pretlak, 1kl paprika červená mletá, Podla chuti mleté čierne korenie,sol a Isot
Mäsová plnka:
cca.200g mleté mäso hovädzie, 1 velká cibula, 1kl mletá červená paprika, 0,5-1kl sumak, Podla chuti rasca mletá, sol a Isot
Syrová plnka:
Syr turecký krémový v slanom náleve
Na potretie:
1 žĺtok, kúsok masla
______________________________________________________________________
1. V jednej miske najprv premiešame múku so solou. Potom pridáme olej, bielok a droždie rozmiešané vo vlažnej vode (3 dl vody + droždie + 1 kl cukor) .Postupne prilievame ešte cca 1,25 dl vody. Vypracujeme polomäkké cesto, ktore zatial hnetieme, kým sa nebude oddelovat od misky .Je take ťahavé :-) Nakoniec cesto poprášime múkou a ešte raz ho krátko premiesime do bochníka. Poprášime vrch múkou a nechame ho na teplejšom mieste 1 h nakysnút...
2. Kým cesto kysne, si urobíme mäsovú plnku. Pripravíme si 200 g mletého mäsa a 1 cibulu, ktorú si nakrájame na malé kocky. V panvici si na oleji zosklovatíme trocha osolenú cibulu. Potom pridáme mletú papriku, 3-4 sekundy nechame poškvrčat a hned pridáme mäso. Osolíme, dáme rascu podla chuti, Isot papriku-ja som dala skoro 1 kl. A napokon ešte korenie Sumak za 0,5-1 kl. A necháme cca 15 minút dusit. Mäso si aj tak najprv pustí šťavu a kým sa pomaly dusí a tá šťava vyvrie, tak nám bude aj plnka hotová ;-) Mäso ma začat uz škvrčat, vtedy je už hotové. Hotovú plnku zatial odložíme bokom.
3. Zemiaková plnka:
3 stredne zemiaky si pokrájame na kocky a uvaríme celkom do mäkka. Ešte teplé popučíme, pridáme na drobno pokrájanú cibulu,1 PL salçe, sol, Isot, čierne mleté korenie, ml.papriku a pokrájanú petržlenovú vňať. Dobre premiešame a nakoniec primiešame aj 0,5 dl oleja. Hotovú plnku dáme bokom. A do tretieho böreku si pripravime syr, ja tu mam krémový turecký kravský syr.
4. Ked nám cesto nakyslo, ho vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 3 rovnaké diely. Každé jedno cesto, tak ako sme ho odkrojili, najprv rozťapkáme a potom vyváľkame na hrúbku cca 4 mm. Do dĺžky treba cesto valkat podla vášho plechu :-) Jedno cesto natreme zemiakovou plnkou, na druhé cesto rozložíme mäsovú plnku a na tretie rozmrvíme syr. Cestá zlahka, nie na tesno zrolujeme.
5. Böreky pokladieme dalej od seba na naolejovany plech. Natrieme ich rozšlahaným žltkom, ktorý sme zmiešali s kvapkou vody. Po natretí, börek pokrájame na hrúbku 2 prstov. Ja som použila takú lopatku/sekátko s čím sa robia bryndzové halušky :-) Do tanierika som dala olej a zakaždým som si sekátko namočila do oleja a stlačením presekla ním börek až celkom dole. Nakoniec börek posypeme čiernou rascou, alebo inými semienkami. Plech dáme piect do rúry, ktorú sme si rozohriali na 190 °C na cca 40-45minut.
Börek ešte horúci potrieme kúskom masla. Jeden
tip by som ešte dala, čo sa týka pečenia tohto böreku. Ak sa vám tie
zárezy na vrchu pri pečení spoja, to vidíte hned po 15-20 minútach. Tak
hned vtedy po 20 minutach pečenia, naolejujeme ostrý nôž a bez toho, aby
sme vytiahli celý plech z rúry, rychlo raz pretiahneme nožom po
spojenych zárezoch. To preto, aby vedel íst ten teplý vzduch aj do vnútra
tých zárezov. Jedno naolejovanie 3-4 zárezy 😊 Napokon rýchlo zatvoríme rúru
a börek pečieme dalej!
Komentáre
Zverejnenie komentára