Poğaça / Syrové Poača
Slané kysnuté pečivo plnené
syrom. Veľmi chutné aj ako
príloha k polievkam 😊
______________________________________________
Cesto:
1kg múka hladká, 100g maslo, 1dl olej, 2Pl jogurt biely, 2 bielky, 50g droždie čerstvé, 1,5Pl soli, cca.4,75dl voda vlažná
Plnka:
cca.350g turecký syr v slanom náleve (alebo kravská hrudka), 3-4Pl smotana hustá
Na potretie:
2 žltky
Na posyp:
mak alebo iné semienka
________________________________________________________________________
1. V jednej miske premiešame najprv lyžicou múku a sol. Potom pridáme zmäknuté maslo,1dl olej, 2 bielky, 2 PL jogurtu a vo vlažnej vode rozmiešané kvasnice. Tie som si rozmiešala v 3 dl vody + 1 kl cukru. Tych zvyšných cca 1,75 dl vody som nalievala postupne. Vypracujeme polomäkke, jemné cesto, ktore sa oddeluje od misky. Poprášime ho mukou a ešte krátko vymiesime do bochníka. Nakoniec ho dáme na teplejšie miesto nakysnút cca 1 h..
2. Kým cesto kysne, si pripravíme plnku. Potrebujeme 2 kolieska syra to je
cca 360 g dokopy. Syr som rozmrvila a aby bola plnka vláčnejšia, som
pridala 3 poriadne PL smotany. Premiešala a osolila ešte podla potreby.
Nakoniec dáme plnku zatial bokom.
3. Ked cesto nakyslo, ho vyklopíme na pomúčenú dosku. Rozdelíme ho na rovnaké kúsky, ktoré znova vymiesime do bochníka. Cesto je naozaj vyborné, jemné a skoro vobec sa nelepí 😊 Mne vyšlo 23 ks..
4. Bochníčky nenecháme už kysnút, ale hned s nimi pracujeme dalej. Bochník
vyválkame na velkost cca 13 cm, na hrúbku 4 - 5 mm. Naplníme syrovou
plnkou, zahneme obe boky a cesto zlahka zrolujeme. Poača ukladame na
papierom vystlatý plech dalej od seba..
5. Natrieme ich žltkom, ktore sme zmiešali s kvapkou vody a poriadne posypeme celým makom.Pravdaže môžte posypat aj inými semienkami. Poača na vrchu ostrým nožom jemne pozakrajujeme, aby krajšie vyzerali 😉 Netreba ich nechat podkysnút, ale hned ich dáme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 30 minut. To si treba sledovat..
______________________________________________
Cesto:
1kg múka hladká, 100g maslo, 1dl olej, 2Pl jogurt biely, 2 bielky, 50g droždie čerstvé, 1,5Pl soli, cca.4,75dl voda vlažná
Plnka:
cca.350g turecký syr v slanom náleve (alebo kravská hrudka), 3-4Pl smotana hustá
Na potretie:
2 žltky
Na posyp:
mak alebo iné semienka
________________________________________________________________________
1. V jednej miske premiešame najprv lyžicou múku a sol. Potom pridáme zmäknuté maslo,1dl olej, 2 bielky, 2 PL jogurtu a vo vlažnej vode rozmiešané kvasnice. Tie som si rozmiešala v 3 dl vody + 1 kl cukru. Tych zvyšných cca 1,75 dl vody som nalievala postupne. Vypracujeme polomäkke, jemné cesto, ktore sa oddeluje od misky. Poprášime ho mukou a ešte krátko vymiesime do bochníka. Nakoniec ho dáme na teplejšie miesto nakysnút cca 1 h..
3. Ked cesto nakyslo, ho vyklopíme na pomúčenú dosku. Rozdelíme ho na rovnaké kúsky, ktoré znova vymiesime do bochníka. Cesto je naozaj vyborné, jemné a skoro vobec sa nelepí 😊 Mne vyšlo 23 ks..
5. Natrieme ich žltkom, ktore sme zmiešali s kvapkou vody a poriadne posypeme celým makom.Pravdaže môžte posypat aj inými semienkami. Poača na vrchu ostrým nožom jemne pozakrajujeme, aby krajšie vyzerali 😉 Netreba ich nechat podkysnút, ale hned ich dáme do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 30 minut. To si treba sledovat..
6. Po upečení som Poğaça natrela kúskom masla.
Su vyborné, vláčne a mäkké. Hodia sa na desiatu, raňajky alebo na obed s dobrou polievkou.
Prajem dobrú chuť!
Komentáre
Zverejnenie komentára