Špaldové syrové pečivo
_____________________________________________
Cesto:
600g hladká špaldová múka biela, 100g ražná celozrnná múka, 1dl olej, 1bielok vaječný, 21g čerstvé droždie, cca.3,75dl voda, 2Pl cukor, 2kl sol
Plnka:
100g syr na strúhanie, cca.90g syr turecký(alebo kravská hrudka), 1kl oregano sušené
Na potretie:
1 žltok
_________________________________________________________________________
1. Najprv si v jednej miske zmiešame obe múky, sol a cukor. Potom pridáme olej, bielok a droždie rozmiešané v 3 dl vlažnej vode s 1 kl cukru. Zvyšnu cca 0,75 dl vody dolievame postupne. Vypracujeme vláčne polomäkké cesto, ktoré pomocou trochy múky vymiesime do bochníka. Napokon poprášime vrch múkou a necháme prikryté na teplejšom mieste cca 1 h kysnúť.
2.Zatial kym cesto kysne, si pripravíme plnku. Potrebujeme cca 100g tvrdého syra a pólku kruhu (1 kruh = 180 g) tureckého syra. Môžte použit aj kravskú hrudku, alebo kyslý tvaroh (alebo citrónom pokvapkaný tvaroh) Tvrdý syr si nahrubo postrúhame a turecký si rozdrobíme. Pridáme 1 kl oregana a ak treba, tak aj trocha soli. Premiešame a dáme zatial bokom.
3.Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Najprv ho rozťapkáme rukami
a potom vyválkame do tvaru obdĺžnika hrúbky cca 6 mm.
Posypeme/rozdelíme rovnomerne syr a cesto zlahka skrútime do plochšieho
závinu...
4. Závin pokrájame na rovnaké kúsky hrubé asi 4-5 cm, mne vyšlo 12 ks. Nakoniec ich pokladieme na naolejovaný, trocha pomúčený plech dalej od seba. Potrieme ich žltkom, ktore sme si zmiešali s troškou vody. Posypeme lubovolnými semienkami ,ja som dala čiernu rascu a celý kmín/rascu. Plech dáme ihned do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 30 min.Treba si to sledovat.
Krásne upečené a nakysnuté pečivo 😉Je lahučké a mäkké.
Je výborné k polievkam, prívarkom, alebo len tak samotné ☺ ale aj s
pohárom Ayranu. Cesto je mäkké a vláčne a zostane také niekolko dní 😊
Pre info pridávam fotky múk, ktoré používam ja.Špaldová hladká typ 700 a
ražná celozrnná. Vodu si treba prispôsobit podla typu špaldovej
hladkej, čím väčšie číslo, tým viac tekutiny a opačne 😊
Prajem dobrú chuť!
Komentáre
Zverejnenie komentára