Lahučký a krehký jablkový koláč
Fantastický koláč z jemného,lahučkého kysnutého cesta. Toto cesto nie je ako ostatné, je ovela jemnejšie,krehkejšie a mäkkučké. Je to môj vlastne skombinovaný recept,ktorý prekonal dokonca aj moje vlastné očakávania 😄😊
__________________________________
Cesto:
1kg hladká múka, 1x38g balíček vanilkový puding, 300g cukor kryštál, 150g masla, cca.5,5dl mlieka, 42g droždie čerstvé, bielok 1ks, 2Pl citrónová šťava, 2kl soli
Plnka:
7ks väčších jabĺk, 2Pl vanilkový puding v prášku, 1Pl škorica mletá, 100g hnedý cukor
Okrem toho:
250g tvaroh jemný krémový
Na potretie:
1 žĺtok, 3Pl mlieka
___________________________________________________________________________
1.Najprv si pripravíme všetko potrebné na prípravu cesta..
2.V jednej miske si najprv lyžicou premiešame múku,cukor,sol a pudingový prášok.Potom pridáme celkom zmäknuté maslo,bielok,citrónovú šťavu a v 3dl mlieku +1kl cukru napučané droždie.Tých zvyšných cca.2,5dl mlieka prilievame postupne počas vypracúvania. Cesto treba zakaždým priliatím mlieka poriadne premačkať,aby vsalo do seba to mlieko. Musíme dostať mäkké,poriadne lepivé cesto, presne ako na 3tej fotke v rámčeku😆 Ono musí byť také mäkké/redšie,lebo ten puding čo je v ceste,ešte počas pečenia bude tuhnúť. A keby ste to cesto spravili na tuhšie,tak by ste po upečení mali dost hutné a suchšie cesto 😐 Nakoniec takto vypracované cesto už len bez akéhokolvek dalšieho miesenia,len upravíme do tvaru bochníka.Spodok podsypeme trochou múky,ako aj boky a vrch. Cesto zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnút 1hodinu.
3.Kým cesto kysne,zatial si pripravíme všetko potrebné na plnku.Očistíme a následne si na plátky pokrájame 7 väčších jabĺk.Tie zmiešame so škoricou a pudingom. Cukor pridáme tesne pred plnením koláča.To aby nepustili zbytočne šťavu 😉 Použila som hnedý cukor,dá plnke lepšiu,takú karamelovejšiu chuť. Dalej si pripravíme tvaroh,ktorý si zmiešame s 1Pl kryš.cukru.
4.Krásne nakysnuté a vzdušné cesto 😊 vyklopíme na pomúčenú dosku.Rozdelíme ho na 2 časti a každú čast vyválkame na obdlžnik hrúbky cca.6mm. Dlžku obdĺžnika musíte prispôsobit svojmu plechu. Do stredu dáme polovicu jabĺk a aj polovicu tvarohu po kopčekoch 😊 Pozdĺž na bokoch obdĺžnika cesto pokrájame. Napokon koláč uzavrieme tak,že pokrájané pásiky cesta prekladáme postupne cez seba,presne podla obrázku. Tie celkom posledné 2 pásiky som vopchala pod tie predposledné,aby to lepšie držalo😊
5.Obe koláče položíme na plech s papierom,natrieme žltkom zmiešaným s mliekom a ihned dáme piect do rúry,ktorú sme si už vopred rozohriali na 170°C na cca.35 minút.Pravdaže si to treba sledovať,lebo každá rúra pečie trocha inak.Ihned po upečení potrieme horúci koláč poriadne kúskom masla.
Kým som dopiekla bol už večer,takže aj tá farba dopečeného koláča je na fotke je trochu tmavšia 😊😆
Ale ešte dobre,že som odfotila,lebo do druhého rána už vela na plechu nezostalo 😅😊
Koláč chutí fantasticky 😋😍 Cesto jemné a krehučké. Jablká sú v ňom krásne v celku, ale pritom mäkké a šťavnaté!
Cesto je od pudingu aj jemne žlté😉
A podla mňa tam tie jablká naozaj krásne ukážu 😊
Koláč nieje presladený, je akurát dobrý sladký.V ceste je síce viacej cukru,ale jablká to vyvážia. Verím,že vám bude chutiť 😉😊
Prajem dobrú chuť!
Komentáre
Zverejnenie komentára