Börek

Börek z tenkého váľkaného cesta,plnený syrom a výbornou syrovo-orechovo-cibulovou plnkou 😊
_______________________________________________________
Cesto:
500g hladká múka, 1kl sol, cca.3,25-3,5dl voda
Plnka 1:
Syr turecký krémový v slanom náleve cca.150g
Plnka 2:
100g drvené orechy vlašské, 1 cibula, Syr turecký krémový cca.100-150g
Zálievka:
400g jogurt biely, 2 vajcia, 3/4dl olej, 1kl sol, 2dl mlieko

__________________________________________________________________________________

1.V jednej miske zmiešame múku so solou. Pridáme najprv len 3 dl vody, zvyšných cca 0,25 - 0,5 dl pridávame postupne podla potreby, ako bude múka piť. Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré ešte poprášime trochou múky a ešte dobre premiesime. Cesto je vtedy presne dobré, ked vopcháte doňho prst a ono to cesto ide pomaly zasa hore. Ked jamka zostane, tak je ešte primäkké.Tento trik robím vždy ako kontrolu 😊 A napokon dáme hotové cesto 20 minút postáť..

2.Zatial si pripravíme všetko potrebné na plnku a aj na zálievku.Orechy podrvíme a cibulu nakrájame na drobno.Turecký syr môžte nahradit aj kravskou hrudkou,alebo gréckym syrom, alebo aj kyslým tvarohom.

 3.Zatial si urobíme zálievku.. Do misky dáme 400 g jogurtu, 2 vajcia, sol, 3/4 dl oleja a 2dl mlieka. Množstvo mlieka vždy záleží od toho, ze aký hustý máte jogurt. Zálievka má byt o trocha redšia ako palacinkové cesto.

4.Odležané cesto si na pomúčenej doske rozdelíme na 8 rovnakých častí. Každé cesto premiesime ešteraz do bochníka. Bochníček poriadne pomúčime zospodu i zvrchu a vyválkame ho na tenučko cca.1mm. Za každým jedným válkaním si cesto prevrátime a poriadne pomúčime, tak sa ovela jednoduchšie a rýchlejšie cesto vyválka na tenko 😉 Takto pokračujeme s každým bochníčkom. Ja som si zakaždým vyválkala 2 cestá dopredu, naplnila a potom znova rýchlo 2 vyválkala. Ale ak vám válkanie trvá oniečo dlhšie, tak si môžte najprv všetky cestá dopredu vyválkať a poukladat na 1 pomúčený obrus😊

5.Cesto pokrájame na 4 časti a na každé nanesieme za 1-2Pl zálievky. Následne posypeme orechami, cibulou a syrom.Trocha osolíme a skrútime podla fotiek v postupe. Tak isto urobíme aj s čisto syrovým börekom. Pokrútené böreky ukladáme na plech s papierom tesne vedla seba.

6.Tie čisto syrové böreky som krútila na menšie,aby sa dali aj ľahšie rozoznať 😉 Následne naberačkou pozalievame postupne celý plech,tak aby börek plával. Netreba sa obávať, ten börek to počas pečenia popije 😊 Podla chuti posypeme vrch černuškou /čiernou rascou,alebo inými semienkami.Ja som posypala tie syrové černuškou (çörekotu). Napokon dáme börek piect do rúry,ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190°C na cca.40minut.

A tu je už krásne upečený börek 😉😊 Ak chcete, tak môžte natriet vrch kúskom masla,ale inak to vôbec nie je nutné



Börek sa dá bez problémov takto pekne oddelovať 😉


Oba böreky chutia skvelo! Možno sa niektorým bude zdať kombinácia syra,orechov a cibule velmi zvláštna,ale môžem vás ubezpečiť, že chutí fantasticky 😍 Môj väčší syn dokonca tvrdí, že sa chut podobá mäsu 😅😄

            
 
         Prajem dobrú chuť !

Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌

ÚŽASNÉ BUCHTY🥰 V SMOTANE PEČENÉ👍