Lahana çorbası / Kapustová polievka
Jednoduchá,velmi chutná kapustová polievka z čerstvej kapusty na turecký spôsob 😉. Znie síce velmi jednoducho,ale verte, že chuťovo by vás velmi prekvapila😊 Naučila som sa ju robiť od svokry,varieva sa v ich oblasti. U Turkov je známa aj ako Lahana Hellesi.
___________________________________
Potrebujeme:
1kg čerstvá biela hlávková kapusta, cca.500g jahňacie mäso mastnejšie, 3-4 papriky, 2 cibule, 1Pl mletá červená paprika, 4-5Pl hladká múka, Voda podla potreby, sol podla chuti
1kg čerstvá biela hlávková kapusta, cca.500g jahňacie mäso mastnejšie, 3-4 papriky, 2 cibule, 1Pl mletá červená paprika, 4-5Pl hladká múka, Voda podla potreby, sol podla chuti
_____________________________________________________________________________
1.Na túto polievku potrebujeme pól hlávky kapusty,to je cca.1kg.Dalej čerstvú papriku, asi 3-4 ks normálnej velkosti,najlepšie je ak sú farebné,krajšie to v polievke potom ukáže. Dalej 2 velké cibule,ja tu mám 3 lebo sú menšie. Kapustu si nakrájame na tenké rezance a papriky s cibulou na drobné kocky. Mäso budeme potrebovat jahňacie,cca.500g.Je lepšie mastnejšia čast.Výborne sa hodí mastnejšia časť zo stehna,alebo z oblasti brucha ako ja tu teraz mám 😊 Následne mäso pokrájame na drobné kocky.S tým krájaním je trocha práce,ale musí to byt tak,lebo to mäso budeme potom akoby škvariť 😊 Podotkla by som,že kludne môžte použiť aj mäso barana / ovce do 1-ného roka.
3.Kým sa nám kapusta varí,si pripravíme našu zeleninovo-mäsovú zmes...
V jednej panvici rozhorúčime trocha oleja, dáme mäso,osolíme ho a necháme zakryté pomaly dusiť. Ale nie do mäkka,len dovtedy kým nevyvrie tá šťava,ktorú si mäso samo pustilo.Ked už šťava vyvrela, zvýšime oheň a mäso poriadne, prudko do hneda opečieme.Následne pridáme pokrájanú papriku aj s cibulou a necháme tiež na prudkom plameňi cca.5-10 minut poškvrčať. Napokon pridáme mletú červenú papriku,premiešame a necháme aj s ňou ešte minutku celé poškvrčať. Hotové dáme zatial bokom.
V jednej panvici rozhorúčime trocha oleja, dáme mäso,osolíme ho a necháme zakryté pomaly dusiť. Ale nie do mäkka,len dovtedy kým nevyvrie tá šťava,ktorú si mäso samo pustilo.Ked už šťava vyvrela, zvýšime oheň a mäso poriadne, prudko do hneda opečieme.Následne pridáme pokrájanú papriku aj s cibulou a necháme tiež na prudkom plameňi cca.5-10 minut poškvrčať. Napokon pridáme mletú červenú papriku,premiešame a necháme aj s ňou ešte minutku celé poškvrčať. Hotové dáme zatial bokom.
4. Na zahustenie polievky si pripravíme rozhabarkovanú múku s vodou.Môžte dat múku aj od oka, približne aké husté to chcete mať.Ja dávam cca.4Pl našej múky a polievka je potom taká jemne hustá.
Polievka je výbornej chuti,u nás doma velmi oblúbená.Je sýta sama o sebe,ale aj tak je zvykom podávat ju s chlebom. Čiže, ked si naberiete poriadny tanier polievky a dáte k tomu 2 krajce chleba,tak vás to tak zasýti že hlavný chod už nebudete potrebovať 😉😊 Podla chuti sa v tanieri posype Isot paprikou!
Prajem dobrú chuť!
Komentáre
Zverejnenie komentára