Lahana çorbası / Kapustová polievka

Jednoduchá,velmi chutná kapustová polievka z čerstvej kapusty na turecký spôsob 😉. Znie síce velmi jednoducho,ale verte, že chuťovo by vás velmi prekvapila😊 Naučila som sa ju robiť od svokry,varieva sa v ich oblasti. U Turkov je známa aj ako Lahana Hellesi.
___________________________________

Potrebujeme:
1kg čerstvá biela hlávková kapusta, cca.500g jahňacie mäso mastnejšie, 3-4 papriky, 2 cibule, 1Pl mletá červená paprika, 4-5Pl hladká múka, Voda podla potreby, sol podla chuti
_____________________________________________________________________________
1.Na túto polievku potrebujeme pól hlávky kapusty,to je cca.1kg.Dalej čerstvú papriku, asi 3-4 ks normálnej velkosti,najlepšie je ak sú farebné,krajšie to v polievke potom ukáže. Dalej 2 velké cibule,ja tu mám 3 lebo sú menšie. Kapustu si nakrájame na tenké rezance a papriky s cibulou na drobné kocky. Mäso budeme potrebovat jahňacie,cca.500g.Je lepšie mastnejšia čast.Výborne sa hodí mastnejšia časť zo stehna,alebo z oblasti brucha ako ja tu teraz mám 😊 Následne mäso pokrájame na drobné kocky.S tým krájaním je trocha práce,ale musí to byt tak,lebo to mäso budeme potom akoby škvariť 😊 Podotkla by som,že kludne môžte použiť aj mäso barana / ovce do 1-ného roka.

2. Pokrájanú kapustu zalejeme dostatkom vody,osolíme  a dáme hore variť do polomäkka. Voda sa dáva od oka,záleží od toho,že akú hustú polievku chcete mať.Ja dávam tolko,že presne zakryje kapustu.Lebo tá kapusta aj tak zmenší pri varení svoj objem,takže zostane viac než dost šťavy 😊

3.Kým sa nám kapusta varí,si pripravíme našu zeleninovo-mäsovú zmes...
V jednej panvici rozhorúčime trocha oleja, dáme mäso,osolíme ho a necháme zakryté pomaly dusiť. Ale nie do mäkka,len dovtedy kým nevyvrie tá šťava,ktorú si mäso samo pustilo.Ked už šťava vyvrela, zvýšime oheň a mäso poriadne, prudko do hneda opečieme.Následne pridáme pokrájanú papriku aj s cibulou a necháme tiež na prudkom plameňi cca.5-10 minut poškvrčať. Napokon pridáme mletú červenú papriku,premiešame a necháme aj s ňou ešte minutku celé poškvrčať. Hotové dáme  zatial bokom.

4. Na zahustenie polievky si pripravíme rozhabarkovanú múku s vodou.Môžte dat múku aj od oka, približne aké husté to chcete mať.Ja dávam cca.4Pl našej múky a polievka je potom taká jemne hustá.

5.Ked máme už kapustu polomäkkú,nalejeme k nej rozhabarkovanú múku.Necháme celé zovriet a následne pridáme pripravenú zmes.Takto necháme polievku pomaly variť cca.35-40 minut ešte.Mäso musí zmäknúť a všetky chute sa musia celkom prepojiť. Podla potreby treba aj osolit. Svoju typickú chuť dostane táto polievka práve od tejto zmesi,takže je naozaj dôležité  ju s ňou poriadne povariť 😉😊

Polievka je výbornej chuti,u nás doma velmi oblúbená.Je sýta sama o sebe,ale aj tak je zvykom podávat ju s chlebom. Čiže, ked si naberiete poriadny tanier polievky a dáte k tomu 2 krajce chleba,tak vás to tak zasýti že hlavný chod už nebudete potrebovať 😉😊 Podla chuti sa v tanieri posype Isot paprikou!

        Prajem dobrú chuť!

Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌

ÚŽASNÉ BUCHTY🥰 V SMOTANE PEČENÉ👍