Jemná mrkvová polievka

Toto je polievka,ktorú miluje celá naša rodina a to už roky 😊 Je velmi jednoduchá ako na suroviny,tak aj na prípravu. Odporúčam vyskúšať,je naozaj fantastická 😉
_____________________________________________________
Potrebujeme:
1kg mrkvy, 1-2 cibule, 3-4 strúčiky cesnaku, 1L vývar zeleninový, cca.1,25L vody na doliatie, 50g masla, 2-3Pl jogurt biely, Podla chuti sol a mleté čierne korenie, trocha oleja
_________________________________________________________________
1.Budeme potrebovat 1kg mrkvy, dalej cibulu-ja tu mám 3 cibule,lebo sú dost malé. Dalej 3-4 strúčiky cesnaku,záleží od velkosti. Dalej 1L zeleninového vývaru, jogurt na ochutenie, maslo a olej na dusenie.Mrkvu očistíme a pokrájame na tenké krúžky a cibulu na drobno.


2.Do hrnca dáme maslo a olej, na ktorom necháme zosklovatiť trocha osolenú cibulu.Následne pridáme mrkvu,trocha ju osolíme,zakryjeme pokrývkou a necháme za občasného miešania cca.10 minút podusit.Vlastne dovtedy,kým mrkva nezmení trochu svoju farbu a pustí si trochu farebnej šťavy. Napokon ju zalejeme celým vývarom a dolejeme k tomu ešte dostatočné množstvo vody.Ja som dala 1,25L vody ešte,to je podla mna presne dost,polievka bude mat presne ideálnu hustotu.Pridáme ešte na jemno nastrúhané 2 strúčiky cesnaku a necháme varit až kým mrkva nezmäkne.

3.Ked je už mrkva mäkká,polievku ponorným mixérom rozmixujeme do hladka.Pridáme podla chuti mleté korenie,ešte zvyšné 1-2 strúčiky cesnaku na jemno a sol podla potreby.Necháme to takto variť ešte zo 10 minút.Napokon polievku vypneme a užaj ju dochutíme jogurtom,ktorý metličkou rozhabarkujeme v polievke.Ja dávam zväčša 3-4Pl jogurtu,ale to záleží vždy od toho,že aká sladká je mrkva.Dajte najprv len 2pl,dobre rozmiešajte,ochutnajte a potom sa rozhodnete či dáte ešte jogurt.Polievka má byť sladkokyslá.

Podla chuti si môžte na troche oleja,alebo troche masla popiect na maličké kocky pokrájaný toast,alebo iné pečivo.Polievka bude s takýmito krutónikmi chutnejšia 😉😊

Polievka je jemná,sladkokyslej chuti.U nás je to jedna z tých najoblúbenejších polievok.Obvykle k nej zvyknem podávať nejaké slané múčne jedlo ako napr. Börek alebo Poača.No vtedy tie krutóny z nej vynechám 😊 Verím,že vám bude chutit!

Ešte čo by som dodala je,že sa netreba báť toho že sa jogurt zrazí.Polievku môžte kludne pri "znovuohrievaní" nechať aj skoro zovrieť ☺ nič sa jej nestane!
                       Prajem dobrú chuť!

Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌

ÚŽASNÉ BUCHTY🥰 V SMOTANE PEČENÉ👍