Výborný jablkovo-pudingový koláčik

Šťavnaté jablká v kombinácii so sladkým vanilkovým pudingom v krehkom ceste.Verte,že vás pochvália nie len vaši doma,ale aj návšťeva 😊
_____________________________________
Potrebné suroviny na cesto:
500g hladká múka, 100g polohrubá múka, 250g cukor práškový, 250g maslo, 2ks vajcia, 1 balenie (15g) PDP,  2 šťipky soli, 2 balíčky vanilkového cukru.
Plnka 1:
7-8 ks jablká, cukor kryštálový podľa chuti, 2 PL pudingový prášok vanilkový, 1-2kl mletá škorica.
Plnka 2:
2 balíčky vanilkový puding v prášku, 1L mlieko, kryštálový cukor podla chuti.
_______________________________________________________
1. Asi dve hodiny vopred som uvarila puding podla návodu,osladila ho podla našej chuti a hned po uvarení som ho ešte taký horúci zakryla kuchynskou fóliou.Folia sa má dotýkať rovno pudingu,sediet na ňom.To preto,aby vrch pudingu pri chladnutí neobschol a aj puding zostane celkovo po vychladnutí krémovejší.Nechala som ho takto vychladnúť,ale nie celkom,nech je ešte trocha teplý.Následne som ho preliala do misky a metličkou dobre premiešala,aby bol pekný hladký.


2. Na cesto dáme do misky obe múky,cukor,sol,kypriaci prášok a dobre to premiešame lyžicou.Potom pridáme vajíčka,polotekuté maslo a vypracujeme jemné,mastné,pomerne mäkké cesto.Je to vlastne ako cesto na Pité.Takto pripravené cesto necháme 15 minút odpočívať.


3.  Zatial si rozohrejeme rúru a pripravíme aj jablkovú plnku.Ja som si už vopred očistila jablká,z ktorých som teraz vlastne len 5 nahrubo postrúhala a ostatné pokrájala na menšie kocky.Pridala cukor,škoricu,puding v prášku a dobre premiešala


4.  Oddýchnuté cesto prekrojíme na dve časti tak,aby tá spodná časť bola väčšia než tá vrchná.Čiže jedna nech je niečo cez pólku.Najprv si vyváľkame to väčšie cesto a to na o niečo väčšie ako náš plech,aby malo dookola aspoň 1cm vysoký okraj.Cesto prenesieme pomocou valčeka na plech s papierom a popicháme zopár krát vidličkou.Môj plech má velkosť 28x38cm.

5.   Následne posypeme cesto najprv trochou strúhanky,rozdelíme rovnomerne jablká a aj tie ešte posypeme trochou strúhanky-cca.0,5dl to,aby sa puding a jablká počas pečenia ani náhodou nezmiešali.Napokon vylejeme a pekne zahladíme na jablká puding.Zakryjeme celé druhým,už vyváľkaným cestom.Natrieme vajcom vyšlahaným s mliekom,popicháme vrch zopár krát vidličkou a dáme piecť do rúry,ktorú sme si už vopred rozohriali na 180°C na cca.40-45minút.Pravdaže si to treba radšej sledovať,lebo každá rúra pečie trocha inak.Po upečení necháme koláč poriadne,niekolko hodín vychladnúť.
Ja som mala doma nedočkavého syna,ktorý ako vidiet na fotke,sa ešte pred fotením postaral už o okraj chladnúceho koláča 😄



Podľa chuti posypeme práškovým cukrom a už nám zostáva len jedno,a to pochutnať si na tomto skvelom koláčiku.Jablková plnka a puding zostali krásne oddelené.Koláčik je velmi chutný,cesto krehké.


                    Prajem dobrú chuť !
             

Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌

ÚŽASNÉ BUCHTY🥰 V SMOTANE PEČENÉ👍