Tava
Výborné letné turecké jedlo s klasickou sezónnou zeleninou a jahňacím mäsom. Jeho príprava je veľmi jednoduchá, pomerne rýchla a výsledok fantasticky chutný 😉
_________________________________
Potrebujeme:
750g mäso jahňacie, 7-8ks paprika čerstvá, 2ks velké mäsité paradajky, 2ks väčšia cibula, 50g maslo 82%né, 1kl mletá červená paprika, Sol podla chuti.
___________________________________________________________
1. Potrebujeme jahňacie mäso, najlepšie zo stehna. Ďalej papriky, ja dávam aj 1 dobre pálivú :-) nech je to pikantné. Ďalej 2 veľké mäsité paradajky a zo 2 veľké cibule. Ja tu mám 3, lebo boli menšie. Papriku a cibuľu si pokrájame na drobno. Paradajky na menšie kúsky a mäso tiež na čím menšie kocky
2. V panvici rozhorúčime trošku oleja, pridáme mäso, osolíme ho a za občasného miešania ho na malom ohni udusíme do mäkka. Mäso si počas dusenia pustí samo šťavu, ktorá obvykle kým vyvrie, mäso pekne zmäkne. Keď šťava vyvrela a mäso je už mäkké, tak pridáme plameň a mäso narýchlo kde-tu opečieme, aby chytilo opečenú príchuť.
3. Pridáme mletú papriku, s ktorou to tiež minutku opečieme. Napokon dáme papriku, cibuľu a aj paradajky. Osolíme a zakryté necháme dusiť. Po čase, keď už si zelenina pustila nejakú šťavu, pridáme maslo pre chuť a zjemnenie a necháme dusiť/variť kým zelenina celkom nezmäkne :-) To je ešte približne 15-20 minút.
Je to fantastické a velmi oblúbené mäsovo-zeleninové jedlo,ktoré sa síce môže uvarit hocikedy,no robieva sa to predsalen väčšinou v lete,ked je sezóna čerstvej zeleniny.Je v tom síce len sol,ale je to výbornej chuti.Občas zvyknem na obmenu dat aj 1-2kl oregana,alebo Isot,tiež dá výbornú chuť.
Podávať k tomu môžte prílohu podla chuti,je to na vás.U nás doma sú neodmyslitelnou prílohou k tomuto jedlu chlebové placky,ktoré si každý trhá na menšie kúsky a namáča rovno do panvice .Lebo toto jedlo chutí TAK najlepšie 😊
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára