Krehké zlepené lekvárové pečivko
Potrebné suroviny na cesto:
600g hladká múka, 150g cukor práškový, 250g maslo, 0,5dl olej, 1vaječný bielok, 2kl PDP, 1 balenie vanilkový cukor, 2 štipky soli.
Okrem toho:
podla potreby marmeláda jahodová a marmeláda marhulová (alebo lekvar podla chuti), 100g čokoláda, 2kl hustá smotana, kokos podla potreby.
___________________________________________________
1. Do misky dáme múku, práškový a vanilková cukor, soľ, kypriaci prášok a dobre premiešame lyžicou. Následne pridáme dopoly tekuté maslo, olej a bielok. Vypracujeme mastné, jemné, nelepivé polomäkké cesto. Cesto položíme na 15 minút do chladničky.
2. Kým je cesto v chladničke, si môžme pripraviť všetko potrebné na plnenie a ozdobenie koláčikov. Pripravíme si hustú marmeládu dvoch chutí, ja tu mám mahuľovú a jahodovú. Tieto sú síce kúpené, ale domácu mám len paradajkovú, čerešňovú a morušovú :-) a tie sa podľa mňa na zlepenie koláčikov nehodia. Každý si použije takú, akú má rád. Ďalej kokos na obalenie a 100 g čokolády podľa chuti, ja som sa rozhodla potom pre tú bielu 😊 A keďže tú čokoládu treba aj rozpustiť, tak budeme potrebovať ešte 2 KL hustej smotany.
3. Po 15ich minútach cesto vyberieme z chladničky a rukou odtrhávame kúsky cesta, ktoré vyšúľame do maličkej guľky a ukladáme na plech s papierom. Následne každú guľku zľahka stlačíme vidličkou a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na 12 minút. Koláčiky nemajú zhnednúť, sú biele.
4. Celkom vychladnuté koláčiky natrieme poriadne marmeládou a zľahka spojíme. Polovicu natrieme marhuľovou a druhú polovicu jahodovou marmeládou. Takto spojené ich necháme hodinu postáť, aby sa ustálili a dobre držali 😊
5. Následne pokračujeme namáčaním do čokolády, ktorú sme si rozpustili/ohriali s 2 KL smotany. Koláčiky namočíme do čokolády a následne obalíme v kokose. Ja som máčala marhuľové do čokolády. Potom tým jahodovým natrieme kúsoček koláčika jahodovou marmeládou a následne tiež obalíme v kokose :-) Ak chcete, môžte trocha marmelády zriediť s vodou a tak namáčať tie špice koláčikov, ale ja som ich jednoducho natierala lyžičkou
Koláčiky odložíme/schováme do krabice.Po niekolkých hodinách sú mäkké a krehučké a aj tie chuťe sa už prepojili.Ale najsamlepšie sú pravdaže ak ich urobíte pár dní vopred,alebo dokonca aj 2-3 týždne dopredu.
Z tejto dávky mi vyšlo 35 ks už zlepených koláčikov...
Koláčiky nie sú len veľmi pekné, ale aj výborné, rozplývajú sa v ústach 😊 Ich cesto je fantastické,jedno z najlepších čo som kedy jedla.Vrelo odporúčam vyskúšať 😊
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára