Dusená kapusta a pečené kura z jedného plechu
____________________________
Na kapustu potrebujeme:
Kapusta červená hlávková 1kg, Hrozienka 250g, Čerstvá šťava z citróna 3PL, Škrob kukuričný 1 kopcovitá PL, Cesnak strúčik 2ks, Sol 1,5kl, rasca celá 1kl, rasca mletá 1kl, voda na podliatie 4dl.
Okrem toho:
Kura
Rasca,mleté čierne korenie a sol na ochutenie
Trocha oleja na potretie kuraťa
_________________________________________________________
Dusenú kapustu robím takto už velmi dávno a tým myslím nie len tento spôsob v rúre,ale hlavne suroviny,zloženie čo ide do dusenej kapusty .Nepoužívam do nej žiadny cukor ani ocot na ochutenie,ale namiesto cukru hrozienka a na miesto octu citron.Hrozienka fantasticky osladia kapustu a dodajú jej dokonca aj takú vynikajúcu ovocnejšiu nôtu.Tie 3Pl citr.šťavy naprosto vyvážia chut hrozienok a tak dostanete fantastickú sladkokyslovkavú dusenú kapustu ,ktorej ten trocha cesnak len pridá ešťe lepšiu chuť.Rascu a sol dávam tiež "fix" vždy rovnako,nikdy nie od oka.Je to vlastne "môj" dokonalý recept na dusenú kapustu s presnými množstvami vyhovujúcimi našej chuti.A tento recept nikdy nemením 😄 Jednoducho tuto kapustu zbožňujeme! Že ako som na túto kombináciu prišla? No predsa pri varení môjho oblúbeného čerešňového čatní 😉
Video k receptu nájdete na mojom kanáli:
https://www.youtube.com/watch?v=qVEnqfB5NNw&t=43s
Fotopostup :
1. Presne 1kg kapusty si pokrájame na tenké rezance,pridáme k nej hrozienka,škrob,citrónovú šťavu,na jemno nastrúhaný cesnak,rascu a sol.Všetko dobre premiešame a necháme zatial bokom kým si pripravíme kura.Ten škrob urobí tú šťavu, ktora pri dusení nakoniec zostane,takou jemnejšou,krémovejšou.Vlastne bude jemnejšia celkovo celá kapusta :-)
2. Kura si len prekrojíme na polovicu,dobre celé natrieme olejom,potom osolíme,posypeme rascou a mletým korením podla chuti / potreby.Môžte síce na kura použiť aj iné koreniny ak ho chcete mat po upečení farebnejšie,ale neodporúčam nič strašňe výrazného,čo by mohlo zmenit /ovplivniť chuť kapusty
3. Pripravenú kapustu dáme do hlbšieho pekáča,podlejeme ju so 4dl vody a premiešame.Následne umiestnime obe pólky kuraťa,ktoré troška vtlačíme hlbšie medzi kapustu.Napokon dáme takto odokryté do rúry,ktorú sme si už vopred rozohriali na 190°C na cca.30minut.Vlastne na tejto teplote necháme len dovtedy,kým sa obsah pekáča poriadne neprehreje.Kapusta má začať už po krajoch bublať a kura už pomaly naberať farbu.Ked sme dosiahli ten bod,zakryjeme pekáč pokrývkou a stíšime teplotu na 160°C.Pri tejto teplote to necháme piect 1,5 hodiny.Za ten čas si kludne môžte urobit inú robotu,alebo jednoducho len relaxovať 😃
4. O 1,5 hodiny skontrolujeme kura.Malo by byť krásne mäkkučké,už ide priam dole od kosti.Zvýšime teplotu na 190°C a takto odokryté necháme zo 20 minút ešte dopiect.To preto,aby nám kura chytilo krajšiu farbu a lepšiu kôrku.
A potom nám ostáva už len jedno a to pochutnať si na skvelom jedle.
Mäsko je jemné,priam ako maslo .Kapusta mäkkučká, šťavnatá a úžasnej chuti,na ktorej jej dodalo aj to mäso s ktorým sa piekla.
Prílohu si už každý zvolí podla seba,napríklad pečené zemiaky,ryžu,knedlu,lokše...atd.
Viem,že každá gazdinka už vlastne má ten svoj overený recept na dusenú kapustu,alebo pripravu tohto jedla :-) ale verte,že ak sa rozhodnete vyskúšat aj takto po mojom,tak skúšku určite neolutujete.Verím,že vám bude chutit!
Prajem dobrú chuť !
Cesminka, toto je tiež jedlo,ku ktorému sa rada vraciam...výborné...a tá skvelá kapusta👌👌👌
OdpovedaťOdstrániťMikinka som rada, že ti/vám chutí 👍 Tá kapusta je aj naša obľúbená.
Odstrániť