Burgenlandské orechové rožteky
Vyskúšala som z internetu už viacero receptov na tieto trvanlivé rožteky, ale napokon som si upravila receptík podľa seba a som s ním už veľmi dlho spokojná :-) Odporúčam, sú fantastické!
_______________
Cesto:
400g hladká múka, 250g maslo, 0,5dl mlieko, 2ks žĺtok, 2pl cukor práškový, 10g droždie čerstvé, šťipka soli.
Plnka:
2ks bielok, 200g cukor práškový, 150g mleté orechy.
________________________________________________
1. Pripravíme si suroviny na cesto. Maslo má byť celkom mäkké, mlieko studené a droždie dávam 1/4 z 1 kocky, to je približne 10 g. Do misy dáme múku, cukor, soľ a premiešame lyžicou. Pridáme maslo, žĺtky a v 0,5 dl mlieka rozmiešané droždie. Vypracujeme jemné, polotuhé, nelepivé cesto. Ak treba, tak pridáme ešte pár kvapiek mlieka. Cesto zakryjeme igelitom a dáme na 30-40 minút do chladničky.
2. Medzitým si vyšľaháme bielky so štipkou soli a s 200 g práškového cukru. Pripravíme si aj 100-150 g mletých orechov. A keďže sú z tohto cesta dve rolky/záviny, tak zvyknem 1 závin pred zakrútením posypať aj mletým anízom - len tak na orechy :-) chutí to fantasticky!
3. Po vybratí z chladničky cesto rozdelíme na 2 kusy a obe cestá znova premiesime. Následne cesto na pečiacom papieri môžme najprv rozťapkať do tvaru obdĺžnika a potom na tenučko rozvaľkať. Hrúbka 2 mm. Niekto zvykne cesto rozdeliť aj na 3 časti aby mal menšie a tenšie rohlíčky, ale podľa mňa sa také maličké príliš vysušia a preto zvyknem rozdeliť len na dve, nám to tak vyhovuje :-)
5. Koláčiky pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C cca 20 minút. Majú byť ružové, také bledohnedé. Po vybratí z rúry ich necháme na plechu celkom vychladnúť.
Už len bohato posypeme práškovým cukrom, poprípade práškový cukor zmiešaný s vanilkovým cukrom a môžme maškrtiť 😍
Rohlíčky, koláčiky, mesiačiky... kto ako ich nazve :-) sú fantastické. Krehučké a sladké, chutia lepšie než si človek myslí :-) Naozaj odporúčam vyskúšať, sú ideálne na posedenie k čaju, alebo ku káve keď príde návšteva. Rohlíčky sú vhodné aj na nejakú oslavu, alebo na sviatky kde sa vypeká už dopredu :-) Najvhodnejšie je ich skladovať v papierovej krabici, kde dosť dlho vydržia,dokonca aj niekolko týždňov.
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára