Ispanaklı börek / Börek so syrom a čerstvým špenátom



Výborný börek so syrom a s čerstvými lístkami špenátu :-) Je to jeden z najchutnejších börekov.
___________________
 Cesto:
500g hladká múka, cca.3,5dl vlažná voda, 1kl sol
Plnka:
cca.200g syr kravský hrudkovitý, 200-300g čerstvý špenát, sol
Na potieranie: podla potreby olej, 125g maslo 82%né, Jogurt biely 2pl
Na posyp:
Rasca čierna (černuška), Sezam

_________________________________
1. V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku a soľ. Následne pridávame vodu stále podľa potreby a vypracujeme polotuhé, trocha lepkavé cesto, ktoré sa začína oddeľovať od misky. Občas je potrebné 3,25 dl vody a inokedy zas 3,5 dl vody, to záleží aj od múky. Cesto ešte pomocou trochy múky v miske premiesime do bochníka. Potom si na papier položený v strede stola na čistej plachte natrieme trocha oleja a položíme naň cesto. Následne celý bochník poriadne zo všade natrieme olejom a zakryjeme miskou na 20 minút.

2.  Zatiaľ si pripravíme všetko potrebné na plnku. Ja používam turecký kravský syr, sú dvojaké, jeden tvrdší čo sa dá rozmrviť a druhý je krémový. Oba sú výborné na to, ale na tento druh böreku používam radšej ten tvrdší. Jeden krúžok úplne stačí, má cca 200 g. A ďalej tu mám čerstvý špenát z mojej záhrady, ktorému potom lístky 2-3x prekrojíme. A napokon si spustíme aj maslo, ktorým budeme börek polievať.


3.  Po uplynutí času s cestom ihneď pracujeme ďalej. Najprv ho rukami rozťapkáme do tvaru veľkého kruhu. Ak sa málo šmýka, kľudne ho ešte trochu popolievajte olejom. Potom obe ruky vopcháte pod cesto a jemne, ale pritom rýchlejšie rozťahujete cesto od stredu smerom k sebe na tenučko. Urobte najprv jednu stranu stola a potom druhú. Je naozaj ako žuvačka, ide to strašne rýchlo, za 5 minút máte cesto natiahnuté na veľkosť stola 70x110 cm


4.  Celé cesto hore-dole popolievame maslom. Následne rýchlo prehodíme najprv jednu stranu cesta a potom druhú tak, aby sa protiľahlé strany prekrývali. Ja to "hýbem/skladám" presne podľa papiera, lebo mám taký veľký plech. Následne na cesto porozsýpame polovicu syra a dáme polovicu špenátu. Celé trochu osolíme a prikryjeme jednou stranou cesta. Popolievame ju maslom, dáme zvyšný syr aj špenát, osolíme a zakryjeme napokon aj s druhou stranou :-) Toto skladanie böreku si treba prispôsobiť veľkosti vášho plechu, môj má 35x37 cm


5.  Börek spolu s papierom prenesieme na plech a celý natrieme zvyšným maslom (5-6 PL), ktoré sme zmiešali s 2 PL jogurtu. Napokon ešte posypeme černuškou so sezamom a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 35 minút.


Börek ešte horúci potrieme kúskom masla, ale kto má rád viac chrumkavé, ten potrieť nemusí😊



       Prajem dobrú chuť !


Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌

ÚŽASNÉ BUCHTY🥰 V SMOTANE PEČENÉ👍