Pudingovo-lekvárové koláče

Fantastická kombinácia lekváru a pudingu v jemnom kysnutom ceste 😍 Po ochutnaní určite neostanete len pri jednom koláči 😉😊 Tieto koláče sú jednoducho úžasné!
________________________________________

Cesto:
1kg hladká múka, 200g cukor kryštál, 2dl olej, 1dl jogurt biely, 2 bielky, cca.4,75dl mlieko, 42g droždie čerstvé, 1,5kl soli
Plnka:
1 balíček vanilkový puding v prášku, 500ml mlieko, lekvár na pečenie podla chuti
Na potretie:
2 žltky

__________________________________________

1.Ako prvé si uvaríme puding podla návodu alebo zvyku. Cukor si dochutí každý podla chuti. Uvarený puding necháme bokom, nech nám vychladne a stuhne.Ja som ho zakryla aj fóliou, aby sa nevytvorila koža 😊 ale inak to nieje nutné


2.Teraz si spravíme cesto...
Do jednej misky dáme múku, cukor, sol a premiešame lyžicou. Potom pridáme 2 dl oleja,1 dl jogurtu, 2 bielky a napučaný kvások. Kvások sme si spravili z 3 dl mlieka + droždia + 1 kl cukru. Zvyšných cca 1,75 dl mlieka pridávame postupne počas vypracovania cesta. Cesto zakaždým poriadne premačkáme/prehnetieme, aby dobre vpilo tekutinu. Výsledné cesto má byt od polomäkkého o niečo mäkšie a má sa oddelovat od misky. Ak bude treba, tak pridajte ešte viac tekutiny než udávam, aby ste dostali cesto opísanej konzistencie. Múky sú fakt rôzne😊 Napokon cesto trochu pomúčime a krátko premiesime do tvaru bochníka. Vrch poprášime múkou a dáme na teplejšie miesto na 1 h nakysnúť



3.Ked cesto nakyslo, vyklopíme ho na trocha pomúčenú dosku. Urobíme valec, z ktorého odkrajujeme rovnaké kúsky cesta. Každé jedno cesto znova dobre premiesime do bochníčka. Netreba ho podsypávať, cesto sa vôbec nelepí. Vyšlo mi 21 ks bochníkov. Nerobte priliž malé bochníky, aby sa dali dobre plniť




4.Pripravíme si vychladnutý, stuhnutý puding a lekvár/marmeládu, ktorá počas pečenia nevytečie. Ja zvyknem urobiť zopár s jahodovým a zopár s marhulovým lekvárom. Bochníček najprv rozťapkáme rukou a potom vyválkame na velkost cca 11 - 12 cm. Dáme do stredu pozdĺž puding a vedla pozdĺž marmeládu. Cesto poriadne uzavrieme, aby sa tie boky dobre zlepili. Nakoniec batôžtek otočíme pospájanou stranou nadol do múky...a tým získame takú podlhovastú buchtu 😊 


5.Ked sme všetky naplnili, pokladieme ich trocha dalej od seba na plech s papierom. Natrieme ich žltkom, ktoré sme zmiešali s pár kvapkami vody. Po natretí nožnicami strihneme 2x do koláčov tak, aby sa dala plnka vidiet. Nakoniec ich hned dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 20 minút. Treba si to pre istotu sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.


Už upečené koláče 😉😍



Koláče sú výborné, cesto lahučké, jemné a mäkké 😍😉 Vanilkový puding s jahodovou marmeládou je "naša" oblúbená kombinácia. Velmi sa dokopy hodia 😍 Ale ako som už spomínala, každý použije marmeládu/lekvár podla chuti. Koláče sú mäkké a vláčne aj na druhý deň , ak vôbec do druhého dňa zostanú 😉😆  U nás prejdu vädšinou ešte v deň pečenia!


    Prajem dobrú chuť!


Komentáre

  1. Kúpte si kuchynský robot 🤖. 👍💪

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ked už nebudem vládať miesiť cesto, tak si možno kúpim. Zatial nevidím dôvod👍 Ručne vypracované cestá chutia inak. Takže z mojej strany- ked už domáce, tak určite ručne👍😉

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌

ÚŽASNÉ BUCHTY🥰 V SMOTANE PEČENÉ👍