Fantastická žemlovka z panvice

Ponúkam Vám fantastickú žemlovku, ktorá sa pripravuje hore v panvici 😉😍 Je to velmi jednoduchý a rýchly spôsob ako hocikedy "chutne" zúžitkovať staré pečivo bez zapnutia rúry 😊😉

_______________________________________

Potrebujeme:
6 starých žemlí, 7dl mlieko, 3 vajcia, 1dl cukor kryštál, 2 balíčky vanilkového cukru, 1/4kl sóda bikarbóna, 2 štipky soli
Ako plnka:
250g Tvaroh, 1 velké jablko, kompót podla chuti
Na potretie panvice:
cca.50g Maslo 82%né

________________________________________________________
Väčšinou sa u každého nájde raz za čas už zostarnuté pečivo, ktoré už nikto nechce. Jasné dá sa urobiť na vajci na raňajky, ale aj na sladko ako Žemlovka 😊 A preto by som sa s vami rada podelila o môj jednoduchý spôsob  sladkej žemlovky, ktorú si už z pár kúskov starého pečiva môžte hocikedy pripraviť aj v malom množstve, hoci len pre 2 osoby 😉 😊
_________________________________________________________

1.Potrebujeme staré tvrdé pečivo, najlepšie žemle alebo rohlíky. Ja tu mám 5 biele kaiserky a kúsoček žemlovej bagety. To robí dokopy akože 6 žemlí 😊 Kedže som ich mala v papierovom sáčku a pozabudlo sa na ňe, tak aj poriadne stvrdlo, priam uschlo 😆😊 Ale na žemlovku je ako stvorené 😉 
Dalej si pripravíme panvicu v ktorej budeme žemlovku piecť. Ja používam takúto dvojstrannú, uzatváraciu panvicu 😊 V tureckom obchode sa predáva ako panvica na Hamsi rybyčky, ale použiť sa môže rôzne 😉 Vnútorný rozmer má 28cm.

2.Dalej si prichystáme aj všetko ostatné na žemlovku. Ako prvé si ale v jednej miske rozhabarkujeme mlieko, vajcia, 1dl cukor, van.cukor a sol. Zalejeme ním pokrájané pečivo, pridáme sódabikarbónu a dobre celé premiešame. Takto necháme nejakú chvílku postáť,aby pečivo nasiaklo. Zatial si pripravíme aj "plnku" 😊  Ja tu mám krémový tvaroh,ale kludne môžte použiť aj hrudkovitý. Dalej 1 jablko a pre lepšiu, ovocnejšiu chuť dávam aj kompót 😊 tentoraz som dala čerešnový. Tvaroh som zmiešala s 3Pl cukru, čerešne vykôstkovala a jablko polovicu nastrúhala a polovicu nakrájala na kocky. Jablko som nesladila cukrom.

3. V panvici si rozhorúčime kúsok masla a ked nám už poriadne škvrčí, rovnomerne rozťapkáme do panvici polovicu nasiaknutých žemlí. Oheň medzitým  stíšime na menší stupeň. Následne porozsýpame jablká, ktoré ak chcete môžte posypať trochou cukru. Dalej hned na jablká dáme čerešne a ešte kôpky tvarohu. Nakoniec rovnomerne prikryjeme zvyšnou časťou nasiaknutého pečiva. Natrieme poriadne maslom druhú časť panvice a žemlovku uzavrieme 😊 Takto pečieme na malom stupni cca.15 minút. Potom panvicu bez otvorenia otočíme/prevrátime, otvoríme a nakukneme či je tá strana pekne upečená a znova zatvoríme a pečieme aj z tejto strany cca.15 minút 😊 Počas pečenia sa žemlovka nadvyhne, takže ak sa panvica po otočení a nakuknutí už nebude dať znova zatvoriť to nevadí.Jednoducho ju nechajte už len priklopenú a dopekajte tú druhú stranu tak 😊

A tu je už z oboch strán krásne upečená, nadýchaná a voňavá žemlovka 😍😉


A pre tých, ktorý by takúto panvicu nemali, pridávam fotopostup ako si aj klasicky a jednoducho túto žemlovku pripravíte s obyčajnou panvicou , pokrývkou/tanierom a pečiacim papierom 😉😍 
Toto na fotkách síce nieje žemlovka,ale postup je ten istý 😊 
...Rovnako podla postupu vyššie, si navrstvíme do panvice žemlovku a následne zakryjeme pokrývkou a pečieme cca.15 min. Potom odkryjeme a kukneme podla možnosti na spodok, ale stačí aj to ak vidíme že sú okraje už upečené😊 Následne dáme na vrch pečiaci papier, ktorý ak chcete natriete pre chuť trochou masla a prikryjeme panvicu bud velkým tanierom, alebo plochou pokrývkou a obsah panvice rýchlo preklopíme hore dnom. Žemlovku všupneme spolu s papierom znova do panvici, prikryjeme pokrývkou a pečieme znova cca.15 minút 😊😉 

Za čerstva má žemlovka jemne chrumkavý povrch, ale pod jemnou kôrkou je mäkkučká a vláčna 😉 Je vysoká 4cm.

....je fantasticky lahučká a nadýchaná od sódabikarbóny 😍


Podla chuti ju posypeme práškovým cukrom a môžme podávať 😍😉

Verím, že Vám bude chutiť 😉


  Prajem dobrú chuť!

Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

Lečo na zimu

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌