Sezamové pečivo / Susamlı poğaça

Jednoduché a pritom úžasné lahučké pečivo, ktorého cesto je sladko-slanej chuti 😊 na povrchu s jemnou kôrkou a sezamom. Je to fantasticky chutné pečivo, ktoré velmi pripomína oblúbené turecké pečivo SIMIT 😉😊
_________________________________________
Cesto:
1kg polohrubá múka, 250g cukor kryštál, 150g maslo, 2Pl sol, cca.5dl mlieko, 2 žĺtky, 50g droždie čerstvé
Na obalenie:
3Pl Pekmez/Melasa, 0,25dl voda, cca.2dl opečený sezam

_____________________________________________

1. V jednej miske si najprv lyžicou premiešame múku, cukor a sol. Potom pridáme žĺtky, dopoly už tekuté maslo a v 2dl mlieku napučané droždie. Tých zvyšných cca.3dl mlieka pridávame postupne podla potreby počas vypracúvania cesta. Prilievame z neho stále potrošky a zakaždým dobre vpracujeme do cesta. Výsledné cesto, ktoré máme dostať je mäkké a ešte sa poriadne lepí 😊 Toto cesto musí byť takpovediac redšie a mäkké, lebo je čisto z polohrubej múky.A ked chcete mať aj z polohrubej múky lahučké a jemné pečivo, tak musíte cesto vždy zamiesiť na redšie 😊 Napokon cesto pomocou trochy múky už bez akéhokolvek dalšieho miesenia , len upravíme do tvaru bochníka. Toto cesto je trocha lenivé a preto ho pre rýchlejšie kysnutie zabalíme do igelitu a necháme na teplejšom mieste 1,5h kysnúť.

2.Kým cesto kysne, si opražíme na sucho v panvici cca.2-2,5dl sezamu. Dalej si v jednom tanieri zmiešame 3Pl pekmezu/ melasi a 0,5dl vody. Melasu môžete použiť podla chuti, ale najlepšia je bud hroznová, alebo morušová 😊 A nech je dobrá hustá

3.Nakysnuté cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku,urobíme valec a pokrájame ho na 14 rovnakých kúskov. Každý kúsok ešte raz z lahka premiesime do bochmíčka a následne každý bochníček zlahka ušúlame do podlhovastého tvaru. A nakoniec ešte oba konce vyformujeme do špicata 😊 Vyzerá to krajšie 😉😊 

4.Namočíme jednu stranu cesta do zriedenej melasi a následne namočenou stranou položíme do sezamu, aby sa naň prilepil. Pečivo poukladáme na plech s papierom trocha dalej od seba. Následne ho necháme 30 minút na plechu podkysnúť. Toto podkysnutie je pri tomto pečive velmi dôležité, lebo od neho bude pečivo tak lahučké 😊

5. Po podkysnutí, do každého pečiva zastrihneme 2x nožnicami a následne dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180°C  na cca.15-20minút. Pre istotu si to treba sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.

Pečivo je krásne upečené, lahučké a nadýchané 😊 s jemnou kôrkou ktorá dodá pečivu jeho typickú chuť 😍


Vychladnuté, už niekolko hodín odstáte, chutia najlepšie! My ich máme najradšej takto samotné, ale sú skvelé aj natreté maslom s pohárom mliečnej kávy 😉😍 

A tu ešte fotka striedky 😊 Aj napriek tomu, že je použitá čisto polohrubá múka, je cesto a striedka naozaj úžasná a mäkkučká! 

Prajem dobrú chuť!

Ešte by som rada podotkla, že len takto s čisto polohrubou múkou docielite tú konzistenciu cesta, ktorá je typická pre toto pečivo. Čiže je lahučké a mäkké, ale v žiadnom prípade nie je ako vata 😊 S hladkou by to cesto malo zasa inú konzistenciu, bolo by až príliž mäkké a to by podla mňa už bolo iné pečivo 😊 Ja vám toto pečivo ponúkam presne tak, ako ho lúbime a ako ho pripravujem ja 😊  a ako sa podla mňa najviac podobá na fakt dobrý Simit čo predávajú. Vyskúšala som už viacero pomerov múk hladkej a polohrubej, ale nebolo to ono. Až nakoniec som zostala pri tomto recepte 😉 Ale pravdaže každý z nás má iné chute a preto si kludne môžte spravit toto pečivo aj pól na pól polohrubá-hladká 😊 Ono je tiež skvelé, rozdiel je jednoducho len v konzistencii cesta 😊 Doma ho voláme Simitové pečivo.

Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

Lečo na zimu

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌