Hruškovo-orechový koláč
Velmi chutný a švieži koláčik, ktorým môžete bez obáv ponúknuť aj návštevu 😉😊 Verím, že bude chutiť!
_________________________________________
Potrebujeme:
250g hladká múka, 200g cukor práškový, 4 vajíčka, 250 g maslo, 100g mleté orechy, 1 citrón, 1kl prášok do pečiva, cca.50-100g hrozienka, velká štipka soli
Okrem toho:
1x7dl flaša hruškový kompót , Za hrsť drvené orechy na ozdobu
_____________________________________________
1.Najprv si pripravíme potrebné suroviny. Kompót necháme odkvapkať a z tej šťavy si odlejeme 2dl, ktoré pôjdu do cesta.
2.Predtým ako si urobíme cesto, si nakrájame na tenšie plátky hrušky, na drobno hrozienka a pridáme aj šťavu a kôru z celého citróna. Celé to dobre premiešame a necháme zatial bokom. Kto nemá rád hrušky, kludne môže použiť aj jablkový kompót. A tak isto si namiesto hrozienok môžte nakrájať iné sušené ovocie, ako napríklad marhule, slivky, čučoriedky, figy.. 😊
3. Ako prvé si poriadne vymiešame cukor so zmäknutým maslom. Následne doňho po jednom vmixujeme aj vajíčka. Dalej na 2x striedavo vmixujeme múku s PDP a kompótovú šťavu.
4.Hotové cesto rozdelíme na 2 časti. Do jednej zamiešame mleté orechy a druhú časť premiešame s pripravenými hruškami.
5.Následne si jeden okrúhly plech (26cm) vytreme maslom a trocha posypeme múkou. Orechové cesto rozotrieme najprv rovnomerne na spodok a potom aj na boky plechu. Napokon rovnomerne rozotrieme do stredu hruškové cesto,ale opatrne aby sme okraje nepoškodili. Nakoniec posypeme dookola vrch koláča drvenými orechami a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180°C na cca.40 minút.Treba urobiť skúšku ihlou.
Upečený koláč krásne rozvoniava citrónom a orechami 😍😉
Nie len pekne vyzerá, ale aj chutí výborne! Citrónová kôra a šťava s hrozienkami a hruškami v žltom ceste tvorí velmi fajnovú a vláčnu kombináciu 😊 ktorá výborne ladí s okolitým s orechovým cestom.
Podla chuti môžte ku koláču podávať aj šlahačku 😊
Pre mňa je najsamlepší na druhý deň 😊
Prajem dobrú chuť!
Komentáre
Zverejnenie komentára