Orechový závin
Velmi chutný kysnutý závin, tentoraz s aromatickou orechovo-feniklovou plnkou 😊
_______________________________________________________________________
Cesto:
600g hladká múka, 100g práškový cukor, 1dl olej, 1 žĺtok, 3pl jogurt biely, cca.2,5dl mlieko, 30g čerstvé droždie, 1/2kl soľ
Plnka:
350g mleté orechy, 2dl cukor kryštálový, 1 vanilkový cukor, 2kl fenikel mletý, cca.2dl mlieko teplé, 50g maslo tekuté
Na potretie:
1 bielok, kúsok masla
______________________________________________________________________________
1.Do misky dáme múku, cukor, sol a premiešame lyžicou. Potom pridáme olej, žĺtok, jogurt a napučaný kvások, ktorý sme si urobili z 2 dl mlieka + 1 kl cukor + 30 g droždie. Tých zvyšných 0,5 dl mlieka pridáme podla potreby pri vypracúvaní. Má nám vzniknúť polomäkké, trocha lepivé cesto. Cesto ešte pomocou trošky múky párkrát vymiesime do bochníka, poprášime vrch múkou a dáme na teplé miesto cca 1 hodinu kysnúť
2. Kým nám cesto kysne, si pripravíme plnku. Mleté orechy, oba cukre, fenikel, ohriate maslo a teplé mlieko cca.2-2,5dl zmiešame v jednej miske. Takto necháme nejaký čas postáť, aby aj orechy trocha nasali do seba to mlieko 😊 Hotová plnka musí byť redšia, aby aj v koláči zostala po upečení dobrá vláčna 👍 Cukor si môže dať každý aj podla chuti.
3. Nakysnuté cesto si vyváľkame do tvaru obdĺžnika a natrieme naň plnku. Následne zvinieme zlahka do závinu.
4. Závin preložíme na plech s papierom a natrieme bielkom. Následne nožnicami urobíme doňho pár hlbších strihov 😊 Závin dáme ihneď piecť do vopred vyhriatej rúry na 180°C cca.35 minút, záleží od rúry.
Ihneď po upečení potrieme závin kúskom masla 😊
Koláč je velmi chutný, cesto velmi dobré. Tá orechová pnka s feniklom chutí výborne, netreba sa tej kombinácie vôbec báť 😉 Pre obmenu si ale môže dať každý plnku aj podla chuti 😊
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára