Vláčna čokoládovo-lekvárová torta
Táto skvelá torta bez krému, je jedna z našich najobľúbenejších 😊 Je výborná a pritom velmi jednoduchá 👍 Pečiem ju už zopár rokov, väčšinou k narodeninám. Inšpiráciou mi bol recept z Varecha.sk , ktorý nájdete TU
____________________________________________________________________________
Cesto:
5 vajec, 3dl polohrubá múka, 3dl kryštálový cukor, 1,5dl olej, 3pl kopcom kakao, 75ml voda, 1 prášok do pečiva
Plnka:
5dl voda, 2pl kopcom instantná káva +1pl cukor, Kyslovkavý džem/ lekvár podla potreby
Na polevu:
300g milka mliečna, 2pl kopcom smotana hustá
_______________________________________________________________________________
1. Najprv si pripravíme všetko potrebné na cesto. Udané suroviny sú na 1 cesto, takže si pripravíme zo všetkého duplu lebo budeme piecť 2 korpusy 😊
2. V jednej miske si do penista vyšlaháme celé vajcia s cukrom. Následne striedavo pridávame olej a múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Zakaždým dobre prešlaháme mixérom. Nakoniec pridáme aj vodu.
3. Cesto vylejeme na plech, ktorému dáme na spodok pečiaci papier a okraje len potrieme maslom a poprášime múkou. Cesto pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C cca.30 minút. Treba si to sledovať, lebo každá rúra pečie inak. Treba urobiť skúšku ihlou.
4. Pripravíme si všetko potrebné na čokoládovú polevu a aj na plnku. Ja som tentoraz použila višňový lekvár, ale zvyknem dať aj marhuľový 😊 Použijeme zo 3 kopcovité PL na každý korpus. Kyslovkavé lekváre sú najvhodnejšie. Kávu je najlepšie použiť silnejšiu instantnú, ktorú si pripravíme klasicky s horúcou vodou. Hotovú kávu si napokon rozdelíme rovnako do 3 pohárov.
5. Ešte teplý, upečený korpus vyklopíme na dosku s pečiacim papierom, stiahneme zo spodku papier a necháme celkom vychladnúť. Takýmto spôsobom sa nám tá vrchná strana korpusu aj trocha vyrovná 😊 Napokon oba vychladnuté korpusy prekrojíme na polovicu.
6. Na spodok si dáme spodnú časť z jedného prerezaného korpusu. Popolievame ho polovicou kávy z jedného pohára, pekne rovnomerne, nech je káva všade. Následne natrieme plát bohato lekvárom a prikryjeme druhým plátom. S druhým a tretím plátom postup zopakujeme, jedine s tým rozdielom, že tieto pláty popolievame s celým množstvom pripravenej kávy v dvoch pohároch 😊 Nakoniec zakryjeme posledným korpusom, ktorý je tiež spodná časť z prerezaného korpusu. Ale korpus dáme opačne, čiže s prerezanou stranou nadol 😊
7. Napokon plát torty tiež polejeme ešte so zvyšnou polovicou kávy, čo nám zostala z polievania spodného korpusu a zakryjeme pečiacim papierom. Položíme dosku a tortu zaťažíme. Ja som použila 2kg múky 😊 Tortu necháme takto 2-3 hodiny.
8. Čokoládovú polevu si pripravíme velmi jednoducho. V jednom hrnčeku dáme na najmenší plameň ohrievať čokoládu aj so smotanou. Za stáleho miešania ohrievame dovtedy, kým nám nevznikne hladká poleva 😊
9. Polevu rozotrieme na vrch torty a necháme ju dookola ztiecť aj po okrajoch 😊
Napokon si tortu môžte už ozdobiť podla vášho vkusu. Ja zvyknem vymiešať 82%né maslo s práškovým cukrom a dookola natlačím kvetinky 😊 Do stredu zasa len nasypem hoblinky bielej čokolády.
Odporúčam tortu upiecť aspoň 2 dni vopred, aby sa chute vedeli prepojiť 😊
V reze vyzerá tiež nádherne 😉 Je naozaj supervláčna a fantasticky chutná 👍💖
Okrem tejto skvelej torty odporúčam aj Kokosovú s mascarpóne krémom
Prajem dobrú chuť !
Cezminka, skvelé, ako vždy. Šikulka👍😘Čokoládovú urobím💝
OdpovedaťOdstrániťMikinka, neolutuješ 😊 je výborná! Pozdravujem.
OdstrániťCesminka, tak som ju piekla, fantastická bola🎂👌... ešte som na džem dala banán🍌mňam...
OdpovedaťOdstrániťTo som velmi rada Mikinka že chutila a že si bola spokojná 😊 Na druhý mesiac idem zasa jednu výbornú tortu piecť, syn bude mať narodeniny. Tak ju sem tiež potom pridám ☺
Odstrániť