Orechovo-mandlové mini záviny
Výborné mini záviny z kysnutého cesta, plnené vláčnou aromatickou plnkou 😉 Sú lahučké a cesto rozplývavé 😊 Hodia sa na každú príležitosť, aj na sviatky keď sa pečú rôzne záviny. Výborné sú aj čisto s orechovou, ale aj s makovou plnkou 👌😍
____________________________________________________________________________
Cesto:
350g polohrubá múka, 200g hladká múka, 150g cukor kryštál, 125g maslo, 2pl kopcom smotana hustá, 2dl mlieko, 1 žĺtok, 21g droždie čerstvé, 1kl soľ
Plnka:
200g mandle mleté, 100g orechy mleté, 2dl cukor práškový, 1kl škorica, 1pl šťava z citróna, Kôra z 1 citróna, 2 štipky soli, 2dl horúce mlieko, 1 vanilkový cukor
Na potretie:
1 bielok
_____________________________________________________________________________
1. V jednej miske najprv lyžicou premiešame obe múky, cukor aj soľ. Pridáme smotanu, žĺtko, dopoly spustené maslo a v 2dl mlieku napučané droždie. Vypracujeme polomäkké, ešte dosť lepivé cesto. Cesto nakoniec len pomocou múky bez miesenia napravíme do tvaru bochníka. Zakryjeme a necháme cca.40-45 minút kysnúť.
2. Kým cesto kysne, si pripravíme plnku. Mleté orechy, mleté mandle a všetky ostatné suroviny zalejeme horúcim mliekom a necháme bokom napučať. Odstáta plnka nemá byť ani tekutá, ale ani prihustá 😊 Musí byť taká, aby zostala v závine po upečení ešte dobrá vláčna.
3. Nakysnuté cesto vyváľkame do väčšieho tenkého obdĺžnika a rozdelíme ho na 4 rovnaké hrubšie pásy.
4. Plnku rozdelíme do jednej strany cesta a druhú stranu len na okrajoch potrieme bielkom. Bielko slúži ako lepidlo 😊 Následne každé cesto zlahka zvinieme a dostaneme tenké záviny. Pokladieme ich na plech s papierom, natrieme vrch bielkom a prepicháme až ku spodku každý závin 😊 Dáme ihneď piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 190°C na cca.25 minút. Treba si to sledovať 😊
5. A tu sú už krásne upečené záviny 😉 Ak chcete, môžte ich natrieť kúskom masla, ale inak to nieje potrebné 😊 Alebo skúste 2 natrieť a potom sa neskôr rozhodnete, ktoré sú lepšie 😊
Vychladnuté záviny si pokrájame na menšie kúsky 😉 Toto sú také na 2 zahryznutia 😊 Presne do ruky, také dvojhubky 😅
Podla chuti posypeme cukrom
Sú výborné aj na druhý tretí deň, by som povedala že lepšie než za čerstva 😊
Prajem dobrú chuť !
Komentáre
Zverejnenie komentára