Mantı



Malá cestovina plnená mäsovou plnkou v paradajkovo-jogurtovej omáčke. Fantastická a veľmi obľúbená príloha z Tureckej kuchyne, ktorá sa podáva k rôznym jedlám 😊 Je pravda, že na jej prípravu potrebujeme viac času a trocha trpezlivosti, ale verte, že výsledok stojí zato 😉👍 Podáva sa pravdaže aj čisto s cesnakovým jogurtom, ale aj s paradajkovou či paprikovou omáčkou. Každý si môže vybrať ten svôj spôsob 😊 Nám doma chutí najviac takto...


____________________________________________________________________________


Cesto:
500g hladká múka, 1 vajce, 1kl soľ, cca.2,75dl voda
Plnka:
300g mleté mäso hovädzie, 1 velká cibula, 1kl kopcom Isot, 1kl kopcom Sumak, 1/2kl soľ
Paradajkové maslo:
50g maslo 82%né, 2pl Salça/ paradajkové pyré
Na poliatie:
Cesnakový jogurt
Na posyp:
Mäta sušená, Isot




____________________________________________________________________________________

1.Do misky dáme múku, sol a premiešame lyžicou. Potom pridáme celé vajce a cca.2,75dl vody a vypracujeme hladké, polotuhé  cesto. Cesto nakoniec ešte pomocou múky vymiesime do bochníka.  Nakoniec cesto poprášime múkou a necháme 25 minút oddychovať.
2.Zatial si pripravíme plnku.. Zmiešame mleté mäso, postrúhanú cibulu, 1kl kopcom Isot, 1kl kopcom Sumak a 1/2kl soli ( alebo podla chuti) v jednej miske. Dobre premiešame a necháme zatial bokom.
3.Po odstátí cesto na pomúčenej doske vyválkame na tenko, hrúbky 1mm. Podsýpame podla potreby múkou, aby sa nám lahšie váľkalo. Vyváľkané cesto pokrájame na malé kocky velkosti 1,5cm. Potom do stredu každej kocky dáme malú guľku z mäsovej plnky, velkosti asi ako hrášok 😊 Ono sa to musi dat aj uzatvorit.
4.Plnku jemne stlačíme do vnútra a spojíme všetky 4 rožteky. Stlačíme naozaj len špičkami prstov 😊 Stačí ked sa troška zlepia a hotovo. Manti dávame na pomúčený stôl tak, aby sa nám nezlepili dokopy potom. Občas ich po tom pomúčenom stole popohybujte, poprípade z vrchu poprášte múkou. Je to velmi jednoduché a ked už do toho raz prídete, tak vám to už pojde ako po masle 😉👍
5.Dostaneme takéto zlaté batôžteky 😊 Ale komu je to komplikované, alebo sa mu to zdá príliž piplavé, tak si jednoducho možete spravit aj také malé akoby rúrky / otvorené vankúšiky 😉 Tie dostanete tak, že vždy 2 protilahlé strany spolu stlačíte. Ja som tentoraz robila aj také, aj také
6.Z tejto dávky vyjde pomerne dost Manti, čo by bolo ako príloha ešte aj pre nás štyroch doma na 1x vela 😊 Čiže zvyknem Mantı rozdeliť do sáčkov a odlozit do mrazáku. Druhýkrat len vyberem a uvarím 😉 Síce je s tým tak trocha práce a samej to trvá dlhšie, ale oplatí sa to👍 Alebo môžte pozvat na kávu svoju kamarátku a popri klebetení jej aj ruky zamestnať 😅 no a poprípade sa s ňou nakonci aj priatelsky podelit 😊
7. Paradajkové maslo si môžme pripraviť už vopred, alebo kým sa Mantı bude variť. Ja som ho urobila už pred varením 😊 Je to strašne jednoduché..
Na 50g masle necháme 2-3 minutky poškvrčat 2pl salçe. Hotové dáme zatial bokom 😊

8. Do hrnca dáme zovriet 1L vody. Ked vrie, pridáme trocha soli a mantı a varíme za občasného miešania 10 minut. Mantı pekne napučí a aj šťava zhustne. Tá bude vlastne naša omáčka 😉 Po 10ich minútach varenia pridáme paradajkové maslo.Celé to ešte spolu pomaly povaríme dalších 10 minút. Tie chute sa ešte spolu musia prevarit 😉 Na konci ešte dochutíme solou ak treba. Ešte by som spomenula,že ten 1L vody ide na tú  spomenutú 1 dávku z tých rozdelených štyroch 👍 Ked chcete uvarit napríklad dvojitú dávku Manti, tak potrebujete ako vodu tak aj paradajkové maslo duplom 😊
Podávame ešte teplé, poliate cesnakovým jogurtom a posypané mätou, prípadne Sumakom a Isotom 😊 Je to fantastická príloha k mäsitým, alebo iným jedlám. Ale kludne si môžte na nej pochutnat aj s kúskom pečiva 😊

Jogurt si každý môže dať podla chuti, menej alebo viac 😊


 Prajem dobrú chuť !


Komentáre

Obľúbené príspevky

FANTASTICKÉ SMOTANOVÉ PAGÁČIKY😍👌

Syrom a šunkou plnené kuracie prsia v trojobale ( Cordon bleu )

NAJLEPŠIE LÁNGOŠE Z CESTA Z CHLADNIČKY

Lahučké tvarohové koláče

Pečivo s plesňovým syrom a tvarohom

Lečo na zimu

MOKRÝ KOLÁČ🤩 RÝCHLY S ÚŽASNOU POLEVOU👌